Skocz do zawartości

[Hamulce Tarczowe] Problem z tarczą bądź czymś wspólnym z tym

Kamil05

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem dokładnie nie wiem z czym:), tarcza 160, mocowanie IS, hamulec bb5 tarcza "faluje" raz ociera o jedną stronę klocka a raz o drugą, jednakże w ostatni poniedziałek była prostowana(i w ogóle w ogóle nie wygląda mi na krzywą;|). Czy możliwe jest więc, żeby coś innego było tam "skrzywionego"(mocowanie 6 śrub)?

Hmm nie wydaje mi się żeby nawet jeżeli miało wpływ na 1-2mm falowania, pozatym przykręcone jest wszystko dobrze, wydaje mi się że adapter do tarczy jest nie równy jednak czy to możliwe? Lub czy coś mogło stać się z piastem?

Odkręć tarczę, obróć ją o 60 stopni (o jeden otwór dalej) i przykręć. Dokręcaj najpierw naprzeciwległe śruby (np 1,3,5,2,4,6). Jeśli dalej będzie falować to znaczy, że jest skrzywiona tarcza lub coś z piastą. Adapter z zaciskiem jest nieruchomy. Obraca się tarcza z kołem, więc adapter nie ma wpływu na falowanie tarczy.

Chyba, że jako adapter masz na myśli przejściówkę z centerlocka na 6 śrub?

W takim razie zrób, jak radzi kolega Michal93 i jeśli jest prosta to spróbuj ją przykręcić, jak napisałem wcześniej o jeden otwór dalej.

Ewentualnie spróbuj ją przykręcić na drugim kole. Jeśli też będzie falować to tarcza krzywa, jeśli nie to znaczy, że coś z mocowaniem w piaście.

Zaprosiłem do siebie wujka, który interesuje się rowerami, zobaczymy co powie:)

Przykręciłem o jeden otwór dalej, ale to nic nie dało;/

Zakupiłem nową fabrycznie Tarcza powinna dojść jutro, wtedy porównam, tzn. przykręcę i zobaczymy czy się będzie kołysać;/ xd

jeśli druga tarcza się skrzywi to oznacza że źle jest ustawiony zacisk i przy hamowaniu tarcza się wykrzywia (klocek wykrzywia tarczę dociskają go do stałego klocka) możesz jeszcze dać fotkę jak przykręciłeś tarczę

Zależy ile masz to skrzywione bo jak tylko te 1-2 mm i faluje a nie ma bicia w jednym momencie to jest to praktycznie normalne bo każda tarcza jest minimalnie krzywa. U mnie tarcza G2CS (203) też lekko faluje i się tym nie przejmuje bo kolega na innej tarczy ma to samo, brat na innej też to samo. Póki nie jest to kosmiczne skrzywienie to można zostawić. Jak dla mnie to bezsens wydawać kasę na nową tarczę tylko po to żeby nie falowała jak i tak zacznie po pewnym czasie.

Czy ja wiem czy falowanie jest takie normalne? Nie pozwala dobrze wyregulować zacisku, bo zbytnie przybliżenie do siebie klocków będzie tarło:)

Niestety aktualnie nie mam aparatu:)

Przykręcenie tarczy nie powinno tu grać żadnej roli, gdyz tylko jakieś duże luzy mogłyby powodować falowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...