wikrap1 Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Witam. UCI zabrania stosowania lemondek w peletonie, ale na amatorskich zawodach chyba nikt by o to głowy nie suszył, jeżeli nie ma tego w regulaminie? Czy sądzicie, że lemondka jako taka stwarza jakieś zagrożenie w peletonie, jeśli trzymamy ręce na baranie i mamy hamulce pod ręką? Lemonda użyłbym w uczieczce, lub przy samotnej jeździe. Czy sądzicie, że stwarzałbym w ten sposób jakieś dodatkowe zagrożenie? Myślę, że UCi chodziło o to, że jak wszyscy pozakładają lemondki, to będą śmigać nie trzymając hamulców i częściej wpadać na Siebie. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Myślę że nie będzie problemu jeżeli będzie prawidłowo zamontowana, tj: koncówki nie mogą wystawać więcej niż 15cm poza oś przedniego koła ( z tego co pamiętam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Ta lemondka jest z jednej rurki i zamiast końców jest zagięcie. Wystaje około 11cm za oś. Czemu w ogóle UCI zabroniło lemondek, ram skorupowych? Nie wiem, co tam jeszcze głupiego/niezrozumiałego wymyślili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 W wielu polskich amatorskich maratonach szosowych zabrania się używania lemondek, przypuszczam że z jednego głównego powodu - sterowanie z lemondką jest bardzo utrudnione, a w amatorskich peletonach dużo ludzi nie wie jak jeździć i wykonuje nieprzewidziane manewry, na które trzeba szybko reagować. Ponoć lemondki były w zeszłym roku powodem kilku kraks. O nietrzymanie hampli nie mogło chodzić, bo w peletonie z zasady częściej się omija innego zawodnika, a nie hamuje, żeby nie tracić energii na rozpędzanie się od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.