Skocz do zawartości

[smary] ŁT-43 czy jakiś inny (Motorex Bike Grease 2000)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prawie zawsze uzywalem Motorex Bike Grease 2000 (w domu byla litrowa puszka;) jakis rok temu sie skonczyla, wiec podczas wiosennego serwisu nasmarowalem piasty, suport oraz pedaly LT-43

Ostatnio rozpadly mi sie eggbeatery wiec jak juz grzebalem w rowerze to postanowilem zrobic serwis wszystkich ruchomych czesci. Zauwazylem, ze podobnie jak Motorexa smaru LT-43 nie wymylo, mial on nadal dobra konsystencje oraz byl w miare czysty. Podsumowujac zachowywal sie identycznie jak Motorex.

Mam wiec pytanie czy jest jakas praktyczna roznica w uzywaniu Motorexa i LT? Bo ja ani jakiegos wiekszego zuzycia lozysk (np. poprzez lapanie wody czy brudu przez smar LT nie zauwazylem) czy wygladu/konsystencji smaru nie zauwazylem. Za to roznica w cenie jest spora

Napisano

ja używam białego smaru finish line teflon grease i powiem, że trzyma się dłużej niż towot, jest gęściejszy. Nie twierdzę ze towot jest zły, ale akurat ten FL jest lepszy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chodzi raczej o co innego, do łożysk stosuje się smar litowy, a lit podobno wchodzi w reakcję z magnezem, więc do goleni magnezowych w amortyzatorach powinno się stosować smar bezlitowy.

Jednak smar litowy pewnie do całego roweru można bez problemu ;)

Jeśli chodzi o łT 43 (też smar litowy), to dosyć szybko następuje wydzielanie się oleju, więc raczej nie polecam.

Można kupić coś z tego, wychodzi dużo taniej niż Motorex czy Shimano :

http://www.contakt.pl/smar-litowy-do-oysk-rolek-carlube-ep2-500g-p-5032.html?osCsid=86b4e98674758c6f6e085dfc45426a49

A jeśli chodzi o - finish line teflon grease - to znacznie taniej wychodzi :) (tego używam) :

http://www.neoncars.pl/index.php?action=szczeg_osz&id_kat=008&id_asort=4529

Napisano

Rulez - dobrze wiedzieć, teraz na pewno nie napcham litowego do amora B)

Ogólnie rzeczy, zwłaszcza metalowe które są pokryte smarem są dobrze konserwowane, zabezpieczane. Dobrze to widać na przykładzie broni pokrytej smarem w znacznej ilości, składowanej nie tylko w magazynach B)

Napisano

odczuć roznice mozna jak sie troche tych piast tłucze

najlepsze to sa ceramiczne smary ale kosztuja .....

z tanich i dobrych moge polecic motor life fajna tubka do użytku domowego na troche wystarczy taka tubka :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...