Skocz do zawartości

[hamulce] opinie o Tektro Novela

Qatooo83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam pytanie odnosnie hamulcow tarczowych TEKTRO NOVELA. Co o nich sadzicie? Mazm zamiar kupic sobie rower wlasnie z tymi hamulcami ale troche sie ich boje poniewaz beda to moje pierwsze tarczowki i niewiem co o nich sadzic. jesli chodzi o rower to nie bede nim nigdzie szalal tylko asfalt, szuter i jakies lesnie drozki. A jak sprawa wyglada z ich czyszczienie tzn co ile i jak trzeba czyscic i jak czesto wymieniac klocki? Czy oplaca sie je brac czy moze lepsze bylyby V-brake Alhonga HJ-806AD?.

Mam takie hamulce i uzywam w swoim rowerze, Trek Marlin 29er. Trudno mi ocenic ich dzialanie, poniewaz nie mam porownania. To sa moje pierwsze hamulce tarczowe. Wczesniej byly tylko V-brake i to nizszych klas. W sumie ocenilbym ich dzialanie jak dobrych V-brake, bo dzialaja troche lepiej niz zwykle V-brake. Jedna zaleta jest jednak godna wymienienia, nie reaguja na deszcz, bloto i zle warunki pracy. To dla mnie nowosc, bo jak pisalem to moje pierwsze tarczowki w zyciu i jeszcze sie tym zachwycam. Jezeli wybierac miedzy V-brakie i tarczowka to polecam te drugie wlasnie z tego powodu.

Wymienialem tez klocki na lepsze, Unexy, ale duzej poprawy nie odczulem.

Za te pieniadze, ktore kosztuja, sa warte moim zdaniem swojej ceny. A V-brake z uwagi na wrazliwosc chociazby na wode no i bloto zdecydowanie nie polecam.

Novela to w zasadzie najsłabsze firmowe tarcze jakie są na rynku. Jeśli masz zamiar jeździć szybko po suchym, to nie polecam. Znacznie lepsze będą dobre v-ki. Jeśli zaś zdarza Ci się trudny mokry teren to polecam coś od Avida np. przesławne BB5.

Jeździłem na 2 rowerach które miały Novele zamontowaną seryjnie, nie dało się podnieść tyłu w żaden sposób ( tarcza 160mm).

Ogólnie rzecz biorąc nie polecam tych hamulców.

Tanie tarcze będą lepsze, niż najtańsze fałki.

Novela to nie najniższy model tektro jakby co (najtańsze to I/O).

Czy jak na shimanowskich saintach nie potrafiłem podnieść tyłu, to znaczy, że to kiepskie hamulce, czy może mam to wiązać ze swoją sporą nadwagą? ;)

Ja mam tektro novela i powiem że mi spokojnie podnosiło tylne koło raz przez nieuwage przeleciałem przez kierownice ale mam je dopiero dzień i niestety troszkę smaru się dostało na tarczę i musze jakoś odtłuścić ale po paru godzinach jazdy na nich byłem bardzo pozytywnie zaskoczony :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...