Qatooo83 Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Witam mam pytanie odnosnie hamulcow tarczowych TEKTRO NOVELA. Co o nich sadzicie? Mazm zamiar kupic sobie rower wlasnie z tymi hamulcami ale troche sie ich boje poniewaz beda to moje pierwsze tarczowki i niewiem co o nich sadzic. jesli chodzi o rower to nie bede nim nigdzie szalal tylko asfalt, szuter i jakies lesnie drozki. A jak sprawa wyglada z ich czyszczienie tzn co ile i jak trzeba czyscic i jak czesto wymieniac klocki? Czy oplaca sie je brac czy moze lepsze bylyby V-brake Alhonga HJ-806AD?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Mam takie hamulce i uzywam w swoim rowerze, Trek Marlin 29er. Trudno mi ocenic ich dzialanie, poniewaz nie mam porownania. To sa moje pierwsze hamulce tarczowe. Wczesniej byly tylko V-brake i to nizszych klas. W sumie ocenilbym ich dzialanie jak dobrych V-brake, bo dzialaja troche lepiej niz zwykle V-brake. Jedna zaleta jest jednak godna wymienienia, nie reaguja na deszcz, bloto i zle warunki pracy. To dla mnie nowosc, bo jak pisalem to moje pierwsze tarczowki w zyciu i jeszcze sie tym zachwycam. Jezeli wybierac miedzy V-brakie i tarczowka to polecam te drugie wlasnie z tego powodu. Wymienialem tez klocki na lepsze, Unexy, ale duzej poprawy nie odczulem. Za te pieniadze, ktore kosztuja, sa warte moim zdaniem swojej ceny. A V-brake z uwagi na wrazliwosc chociazby na wode no i bloto zdecydowanie nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Novela to w zasadzie najsłabsze firmowe tarcze jakie są na rynku. Jeśli masz zamiar jeździć szybko po suchym, to nie polecam. Znacznie lepsze będą dobre v-ki. Jeśli zaś zdarza Ci się trudny mokry teren to polecam coś od Avida np. przesławne BB5. Jeździłem na 2 rowerach które miały Novele zamontowaną seryjnie, nie dało się podnieść tyłu w żaden sposób ( tarcza 160mm). Ogólnie rzecz biorąc nie polecam tych hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qatooo83 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wlasciwie to te tarczowki sa w rowerze ktory chce kupic. Z uwagi ze w deszcz i niewiadomo jakie bloto nie jezdze sprobuje zamienic te tarczowki na vki thx za odpowiedzi i czekam na kolejne komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 sprobuje zamienic te tarczowki na vki thx za odpowiedzi i czekam na kolejne komentarze O ile rama i amortyzator będzie miała mocowania na vki jeżeli nie no to kupujesz bb5 i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qatooo83 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 z tego co widac na zdjeciach amor ma ale rama juz niestety nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 No i jeszcze musisz mieć obręcze przystosowane pod V-ki. Lepiej kupić coś od razu z dobrymi hamplami, choćby wcześniej polecanymi Avidami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qatooo83 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 mam jeszcze pytanie ktore hamulce bylyby lepsze V-brake Alhonga HJ-806AD czy te Tektro Novela ? bo mam do wyboru albo te albo te Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Tanie tarcze będą lepsze, niż najtańsze fałki. Novela to nie najniższy model tektro jakby co (najtańsze to I/O). Czy jak na shimanowskich saintach nie potrafiłem podnieść tyłu, to znaczy, że to kiepskie hamulce, czy może mam to wiązać ze swoją sporą nadwagą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qatooo83 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 no wlasnie czytalem o nich i bylo ze to raczej spowaliacze i ze nie da sie podniesc tylu. Ja waze 65 kg to chyba nie az ta duzo . czyli jesli mam wybierac miedzy tymi vkami Alhonga HJ-806AD a tektro novela to lepiej te tarczowki tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 jak bedziesz miał to wtedy myśl nad wymianą, może się okazać że dla Ciebie ta siła hamowania będzie wystarczająca, jak pierwszy raz jechałem na porządnym rowerze z hamulcami ALTUS i klamkami ALTUS to były dla mnie fest silne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpaq22 Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Ja mam tektro novela i powiem że mi spokojnie podnosiło tylne koło raz przez nieuwage przeleciałem przez kierownice ale mam je dopiero dzień i niestety troszkę smaru się dostało na tarczę i musze jakoś odtłuścić ale po paru godzinach jazdy na nich byłem bardzo pozytywnie zaskoczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qatooo83 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi wlasnie zamowilem rower z tymi hamulcami zobaczymy jak beda sie mi spisywaly pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.