Skocz do zawartości

[przewóz roweru] koleją w europie

wokulsky

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się rowerem na południe europy i mam zamiar wrócić pociągiem z Villach w Austri (EC Polonia). Bilet pasażerski to 39 euro ale jesli chodzi o rower to już zaczyna się "czeski film": nikt nic nie wie. Podobno trzeba wykupywać w każdym państwie oddzielnie według lokalnych taryf, ale jakie one są i gdzie maożna nabyć takie bilety (u konduktora zaraz po wjeździe do poszczególnych państw?) tego nikt nie wiem.

Być może macie doświadczenie w podróży tą trasą i wiecie jak wygląda kwestia przewozu roweru i kupna biletu dla bicykla, ewentualnie znacie lepszy sposób żeby wrócić -SZYBKO- z Austrii lub Słoweniu lub północnych Włoch lub Chorwacji??

tez tak słyszałem ale wole zapłacić 40 euro za przejazd bezpośredni niż kombinować i modlić się o brak niemiłych niespodzianek co jest normą jeśli chodzi o kolej [przynajmniej polską :icon_confused: ]. zresztą wiele sie pewnie nie zaoszczędzi. pytanie tylko brzmi: czy można mieć pewność że rezerwując bilet teraz nie okaże się w villach że mnie jako pasażera owszem przewiozą ale rower już się nie zmieści itd.... w sumie byłoby śmiesznie ale dopiero po kilku latach na spotkaniu wspominkowym :]

Ozim.. a jechałeś z Austri do PL?? jesli tak to podziel się doświadczeniem i wrażeniami :]

tez tak słyszałem ale wole zapłacić 40 euro za przejazd bezpośredni niż kombinować i modlić się o brak niemiłych niespodzianek co jest normą jeśli chodzi o kolej [przynajmniej polską :icon_confused: ]. zresztą wiele sie pewnie nie zaoszczędzi. pytanie tylko brzmi: czy można mieć pewność że rezerwując bilet teraz nie okaże się w villach że mnie jako pasażera owszem przewiozą ale rower już się nie zmieści itd.... w sumie byłoby śmiesznie ale dopiero po kilku latach na spotkaniu wspominkowym :]

Ozim.. a jechałeś z Austri do PL?? jesli tak to podziel się doświadczeniem i wrażeniami :]

Właśnie otrzymałem odpowiedz na mejla od InterCity, że w pociągu EI Polonia Villach - Warszawa nie ma wagony do przewozu rowerów wiec jest to niedozwolone jeśli nie spakuje roweru jako bagaż podreczny! jechał ktoś tym pociagiem z rowerem??? bo wydaje mi się że koleś mnie zbył odpowiadając przecząco [pracuje na infolini więc wiem jak to jest :]]. szczególnie że w punkcie informacyjnym na pkp otrzymałem odpowiedz że "prawdopodobnie" można przewozić rower płacąc w poszczególnych krajach wg ich przepisów.

jesli to prawda to sprawa sie komplikuje bo nie znam innego środka transporty z tamtych rejonów. może macie jakies propozycje powrotu z chorwacji albo słowenii??

Witam wszystkich, jestem nowy na forum

wokulsky : wracałem przed tygodniem własnie z Villach pociągiem i nie mam dla Ciebie dobrych wieści, mianowicie w pociągu relacji Villach - Warszawa nie ma możliwości przewozu roweru jako takiego chyba że zakamuflujesz go i będzie traktowany jako zwykły bagaż. Dlatego ja wracałem z kilkoma przesiadkami tzn.Villach - Wiedeń ( jakieś 60 euro ), Wiedeń - Breslav ( też drogo jakieś 30 euro w tym 12! euro za rower ) no a później to już Ceske Drahy :) Breslav - Ostrava jakieś 330 koron, z Ostravy można rowerem do Polski przejechać i rozpocząć walkę z PKP. W sumie jak masz czas to sobie to lepiej rozplanuj bo jak widzisz nie dość, że czekają Cię liczne przesiadki ( chociaż na kolejne pociągi nie trzeba długo czekać) to jeszcze nie jest to tanie rozwiązanie. Pociągi w Austrii są bardzo komfortowe ale wiąże się to z wysoką ceną, najbardziej jest to odczuwalne na krótkich trasach. Pozdrawiam

dokladnie jest jak mowisz Balde. jesli uda mi sie zrobic z rowery bagaz podreczny to pojade [spakuje tak żeby nikomu nie zawadzal i żeby moj cały bagaż mieścił się nad moim miejscem siedzącym i pod nim, a zaznaczam że bedą jeszcze sakwy i namiot i 1 lub dwuch kolegow w podobnej sytuacji]. Zastanawiam sie czy ryzykować i rezerwować miejscowke w tym pociagu za 160 zl czy rezerwowac za 400 zl miejsce w busie z udine niedaleko villach.

Czy ktos ma doswiadczenie w podobnym kombinowaniu?

Gdzieś na necie widziałem zdjęcie roweru położonego po prostu na półce nad siedzeniem, nawet nie wiem czy pedały były odkręcone, wyglądało to tak jakby ten rower miał zaraz spaść ale ponoć przeszło... tylko że jak go położysz u góry to zajmujesz przestrzeń bagażową dla 3 miejsc.

Niestety pokrowiec ma tą wadę że trzeba go mieć, a w tym przypadku 2 albo 3, ponadto zajmuje miejsce, nie jest za lekki:( Oczywiście jeżeli chodzi o przewóz w pociągu byłaby to najlepsza opcja, coś za coś.

A jesteś pewien, że w busie kierowca weźmie ten rower?? Nie mam doświadczenia w przewożeniu roweru busem ale słyszałem, że różnie z tym bywa.

Życzę owocnego główkowania nad tą sprawa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...