Piehursson Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Jestem nowy na tym forum i wszystkich serdecznie witam .Mam pytannie z serii czy będzie dobry.Chciałem zakupić lazaro integral.Jestem mężczyznąś ale niestety o dość skromnych wymiarach tzn. mam 165 cm wzrostu i odległość od ziemi do przyrodzenia 73 cm.Czy ten rower nie będzie dla mnie za duży.Rama mniejsza niż 17 w tym rowerze w wersjach męskich nie występuję..Czy muszę kupić wersję damską,ale czy mężczyzna na rowerze damskim nie będzie wyglądał śmiesznie? Pewnikiem będziesz tłukł jajkami o rurę, chyba, że schodząc z roweru będziesz stawał na palcach (zmierz sobie odległość od podłogi do krocza stajać na palcach i w butach). Może to powodować pewien dyskomfort. Opcja z damką nie jest zła a tym bardziej nie ma w tym moim zdaniem nic śmiesznego. Nie raz widziałem facetów jeżdżących na damce. Jeśli to będzie dla Ciebie bardziej wygodne to nie widzę problemu
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 bierz 21 cali. i buty na koturnach. pozdrawiam.
jawi13 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 bierz 21 cali. i buty na koturnach. pozdrawiam. Dziękuję za bardzo sensowną i mądrą odpowiedź
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 troche dystansu, poprosze. czy aby na pewno 17 calowa rama cie przerasta ? nie mozesz gdzies sie przymierzyc do takiego rozmiaru ? pozdrawiam.
akostarek Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Witam, również oczekuję na konkurenta Kandsaz tego co zauważyłem, to WIDELEC SR SUNTOUR NVX - 100 mm blokowany wszystkie amory z tej serii mają skok 75 mm (ale to raczej w zupełności wystarczy jak dla crossa)
evolucja Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Cześć, rowerki będą dostępne w przyszłą sobotę. Jaką ramę wybrać, 17 czy 19"? Mam 177 wzrostu, jak mierzę 80cm(19") to miarka trochę spodni dotyka.. Maksymalnie do krocza mam 83cm. Czy mniejsza rama w czymś przeszkadza? Edytowane 4 Maja 2013 przez evolucja
akostarek Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Jaką ramę wybrać, 17 czy 19"? Mam 177 wzrostu, mam praktycznie identyczny dylemat, na chwilę obecną skłaniam się ku modelowi Kands Maestro - tam rama 19" wydaje się być idealnie dopasowana do takich wymiarów.
evolucja Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 mam praktycznie identyczny dylemat, na chwilę obecną skłaniam się ku modelowi Kands Maestro - tam rama 19" wydaje się być idealnie dopasowana do takich wymiarów. No tamta rama 19" ma takie wymiary jak 17" od Integrala. Sam nie wiem..
Piehursson Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 mam praktycznie identyczny dylemat, na chwilę obecną skłaniam się ku modelowi Kands Maestro - tam rama 19" wydaje się być idealnie dopasowana do takich wymiarów. No tamta rama 19" ma takie wymiary jak 17" od Integrala. Sam nie wiem.. Rama w Kandsie 19" jest taka sama jak rama w Integralu 19" Sprzedawcy przy okazji Kandsa podają długość pod sztycą a nie na wysokości miejsca, w którym zsiadasz z roweru Poprosiłem parę dni temu sprzedawcę Kandsa aby podał wysokość w tym samym miejscu, w którym podawana jest wysokość integrala i jest dokładnie to samo 19" ma wysokość 80cm pod kroczem.
evolucja Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Rama w Kandsie 19" jest taka sama jak rama w Integralu 19" Czyli wszystko jasne, dzięki. No jak na to nie patrzeć wychodzi, że pasuje mi rama 19", z tym że na nią muszę czekać cały tydzień. A 17 jest dostępna. Co robić?
Piehursson Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Czyli wszystko jasne, dzięki. No jak na to nie patrzeć wychodzi, że pasuje mi rama 19", z tym że na nią muszę czekać cały tydzień. A 17 jest dostępna. Co robić? A są w ogóle dostepne gdzieś Integrale z ramą 17"??? Nie widziałem żadnej aukcji. Z 19" jesteś na styk, nawet trochę luzu masz więc nie ma problemu. 17" jest o tyle lepsza w Twoim przypadku, że w razie "W" gdy trzeba szybko zeskoczyć z roweru albo nagłe hamowanie powoduje, że z siodełka spadasz to masz jednak większe szanse, że Twoje jajka wyjdą z całej opresji bez uszczerbku Na pewno więcej luzu pod krokiem przydaje się w MTB. Edytowane 4 Maja 2013 przez Piehursson
fantomas1 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Cześć, rowerki będą dostępne w przyszłą sobotę. Jaką ramę wybrać, 17 czy 19"? Mam 177 wzrostu, jak mierzę 80cm(19") to miarka trochę spodni dotyka.. Maksymalnie do krocza mam 83cm. Czy mniejsza rama w czymś przeszkadza? Wcześniej pisałem że w ramie 19 calowej masz niby 80 cm do krocza ale tam gdzie tak naprawdę zsiadasz rama idzie w górę i jest 83 cm.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 bezpieczniej na17 jezdzic. z sztyca 450mm. ta, ktora jest teraz to 350mm. jest niebezpiecznie za krotka, niebezpieczenstwo dla ramy, ze ja uszkodzisz . ps. 18 cali byloby w sam raz, ale takiej rozmiarowki ani kands ani lazaro nie robia. ps2. rama na styk w trekkingu czy crossie tez daje rade. zapas ok.10cm wskazany jest dla mtb. tak to widze. doswiadczenie opieram na 21 calowym kandsie maestro na kolach 29 cali i northtecu 19 calowcu mtb, tez na 29er. 1 rama jest na styk, po ponad 2 latach jazdy maestro, glownie wroclaw-waly nad odra-szutry-szosa, rama 21 w niczym mi nie przeszkadza. 2 rower zapewni mi bezpieczenstwo w trudniejszym terenie. pozdrawiam.
Piehursson Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 z sztyca 450mm. ta, ktora jest teraz to 350mm. jest niebezpiecznie za krotka, niebezpieczenstwo dla ramy, ze ja uszkodzisz . możesz rozwinąć?
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 chodzi mi o to, ze jezeli masz za mala rame to mozesz nadrobic to dluzsza sztyca. ale zazwyczaj w standardzie dostajesz 300-350mm. i wysuwasz ja na maxa. a i tak mozesz przekroczyc dopuszczalne jej wysuniecie. bardzo malo zostaje jej w ramie . 450mm daje wieksze pole do manewru przy jednoczesnym zaparciu sie sztycy w ramie. choc z 2 strony im wiecej sztycy wystaje z ramy tym wieksza sila dzwigni tam dziala... wniosek, dobor wielkosci ramy jest najwazniejszy. pozdrawiam.
Piehursson Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Teraz zrozumiałem przekaz Zatem jeśli dobrze rozumiem - wg Ciebie, jeśli ktoś jest na styk to lepiej żeby w przypadku cross'a wybrał ramę większą? Edytowane 4 Maja 2013 przez Piehursson
krism4a1 Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Ze względu na obciążenia działając w tym miejscu, lepiej zeby "mniej" wystawała sztyca w MTB, bo w crossie na szosie te obciążenia będą mniejsze. ZbyszekZmysichKiszek ma w tej kwestii rację moja sztyca to 450 mm przy 21' calowej ramie
akostarek Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Rama w Kandsie 19" jest taka sama jak rama w Integralu 19" identyczne na pewno nie są dzisiaj przymierzałem się do jedynego dostępnego mi roweru o podobnych wymiarach ramy (koła 28). Wzrost 178cm + halówki. W tamtym rowerze rura równoległa do ziemi była na wysokości 83cm, może 1cm więcej by jeszcze dało radę, reszta to już kombinowanie i problemy.
Piehursson Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 identyczne na pewno nie są nigdzie nie napisałem, że jest identyczna (wystarczy zresztą na nie spojrzeć), jest taka sama (lub bardzo zbliżona) jeśli chodzi o geometrię i wymiary
skimos Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) Witam wszystkich Dołączam do grona oczekujących na Integral, w międzyczasie zainteresował mnie model Liberty: http://allegro.pl/lazaro-liberty-d-solidny-treking-z-aluminiowa-rama-i3225420687.html Niestety ma on lekko wygiętą kierownicę, której wolałabym uniknąć. Myślicie że sprzedawca poszedłby na taki myk z podmianą kierownicy na prostą? Czy lepiej spokojnie poczekać na Integral i mieć problem z głowy? Nie ukrywam, że nie jestem bardzo zaawansowana w tematyce rowerowej, dużo czytam, ale jestem na początku drogi Poszukuję roweru trekingowego (codziennie 4km x2 droga do pracy - asfaltem, ale z 2 dużymi górkami po drodze; do tego wycieczki weekendowe po leśnych ścieżkach) - tak trafiłam tutaj Od razu dopytam - istnieje również wersja damska Integrala, prawda? Pzdr! Edytowane 5 Maja 2013 przez skimos
krism4a1 Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Od razu dopytam - istnieje również wersja damska Integrala, prawda? W tamtym roku jeszcze istniała. Poszukuję roweru trekingowego (codziennie 4km x2 droga do pracy - asfaltem, ale z 2 dużymi górkami po drodze; do tego wycieczki weekendowe po leśnych ścieżkach) - tak trafiłam tutaj Przy założeniu, że będziesz to pokonywać spokojnym tępem + cycle chic w spódnicy, to jak najbardziej się Liberty nada, i w takim zastosowaniu ta kierownica będzie wygodniejsza.
skimos Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 W tamtym roku jeszcze istniała. Przy założeniu, że będziesz to pokonywać spokojnym tępem + cycle chic w spódnicy, to jak najbardziej się Liberty nada, i w takim zastosowaniu ta kierownica będzie wygodniejsza. Oj, daleka jestem od cycle chic, a i lubię wiatr we włosach i raczej szybkie tempo, więc tę spódnicę to chyba bym na twarzy miała Miałam kiedyś możliwość przejechania się holenderką i stwierdziłam, że nigdy więcej podobnych rowerów czy kierownic (aczkolwiek być może była ona po prostu niedopasowana). Swoją drogą nie wyobrażam sobie wjechania na sporą górkę na takim rowerze - czy przy takiej kierownicy da radę się w ogóle pochylić do przodu i nie powykręcać sobie nadgarstków? Górka ma kąt nachylenia ok. 35-40 stopni.
krism4a1 Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Górka ma kąt nachylenia ok. 35-40 stopni. To nie górka tylko juz normalna premia górska na Tour De Pologne. Przy takim podejściu brralbym Lazaro, tylko w wersji meskiej - jest bardziej sztywna, kierownica jest profilowana, ale tylko w górę, gripy są prawie w lini prostej, u mnie po dołozeniu rogów wyszło bardzo wygodnie.
rmqkr Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Czy jakiś posiadacz integrala mógłby wysłać mi zdjęcie mocowania siodełka? Z moim jest chyba coś nie tak, ciągle się luzuje
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 miski, a co wy na to zeby w miejsce tego 63mm amora wlozyc 100mm ? rst blaze T http://allegro.pl/amortyzator-rst-blaze-t-29-1-1-8-bialy-widelec-i3176505153.html pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi