szurek Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) @Piehursson, @nedved Rower otrzymałem ok 17. Po zamontowaniu koła i kierownicy uczom moim ukazał sie czarny Lazaro Integral V rozmiar 19" Stojąc na pełnych stopach i na boso w domu ramę miałem pod samymi jaj...mi. Kierownica jest trochę daleko. Mam 176 cm wzrostu, nie wiem jakie długie nogi bo nie mierzyłem. Jutro zamwiam drugi rower w rozmiarze 17" bo ten wydaję sie za duży. Jak przyjdzie 17" to wtedy zdecyduję sie na jeden a drugi odeślę bo innego sposobu nie ma. Jakośc wykonania i wygląd roweru godny polecenia. mam tylko trzy uwagi: 1. kierownica wydje się trochę zbyt wąska ale to może być subiektywne odczucie w starej Blachi miałem ok 10cm szerszą. 2. miałem problem z wyregulowaniem przedniego hamulca po zamontowaniu koła ale to może mój brak umiejętności. 3. wymieniony amortyzator na SF11-NVX MLO 700C z blokada skoku po zablokowaniu wykazuje pene luzy ok 3mm (może to normalne?) podsumowanie: zamawiam 17" i wtedy porównam który jest bardziej odpowiedni. jeśli jest ktoś z okolic Gorzowa i jest zainteresowany mogę odsprzedac, bo podejrzewam, że zdecyduję sie na 17" Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez szurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nedved Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dzięki szurek za relację. Zdecyduję się na rozmiar 17" przy 175 cm wzrostu. Drugi egzemplarz będziesz brał z amorem z blokadą? Teraz pytanie do wszystkich, czy opłaca się dołożyć 40zł do tego amortyzatora . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szurek Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 pomimo tego luzu zamówię z blokadą bo gdzies czytałem, że te amorki tak mają. Jednak było tam tez napisane, że maja mniejsza żywotność od tych bez blokady. Nie znam sie za bardzo, może ktoś mądrzejszy sie wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 3. wymieniony amortyzator na SF11-NVX MLO 700C z blokada skoku po zablokowaniu wykazuje pene luzy ok 3mm (może to normalne?) Tak to normalne, przypominam, że nie wolno blokować amortyzatora pod obciążeniem, blokadę włączasz po zejściu z roweru w maksymalnym rozprężeniu amora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 @@szurek, Dzięki za relację Już miałem zamawiać rower ale poczekam na Twoje odczucia po porównaniu 17" i 19". (Mam 176/177 cm i 79/80 cm pod jajkami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akenazy Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 witam w klubie, mam taki sam wzrost, tyle samo od jajec do ziemi i takiż sam dylemat jaką rame kupic, czekamy na relacje jak sie siedzi na tej 17tce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krabski Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Zaryzykowałem i kupiłem ramę 21 cali. W środę spodziewam się dostawy, od razu napiszę małą recenzje Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez krabski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragon512 Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Kurcze również mam dylemat co do ramy... Jakieś 180 cm, i 80 cm od kroku. Do tego dochodzą stosunkowo długie łapska Co myślicie 19" będzie ok?Cholerka, szkoda, że bardzo jest możliwość na żywo przymierzyć się do tego roweru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szurek Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 wg mnie przy 180 cm i długich rękach 19" bedzie OK, mi własnie trochę w rekach brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akenazy Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Zaryzykowałem i kupiłem ramę 21 cali. W środę spodziewam się dostawy, od razu napiszę małą recenzje a jaki kolor wybrales? wstaw foty jak juz zlozysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krabski Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Wybrałem grafitowy kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantomas1 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) dragon512 80 cm do kroku to będziesz musiał zeskakiwać z roweru na palce bo zawiśniesz Ktoś chce się przymierzyć do 19 cali to zapraszam do mnie. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez fantomas1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szurek Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Jutro zostanie wysłany do mnie rower 17" i opisze po złożeniu jak wygląda sprawa wygody i odległości od klejnotów. na razie zrobiłem mała symulację prezentującą różnice w rozmiarach. wnioski: 1. im mniejsza rama tym wyżej podniesiony mechanizm korbowy. 2. wysokość kierownicy nie zmienia się 3. odległość od kierownicy nieznacznie mniejsza Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez szurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akenazy Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 do 80cm można jeszcze śmiało doliczyc 2cm na buty, a wtedy powinno być okolo 1cm luzu, oczywiscie lepiej przymierzyć jak ktoś ma okazję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 @@szurek, 1. im mniejsza rama tym wyżej podniesiony mechanizm korbowy. 2. wysokość kierownicy nie zmienia się 3. odległość od kierownicy nieznacznie mniejsza czyli jesli dobrze kombinuję (poprawcie mnie jeśli się mylę bo jestem totalną lamą w tematach rowerowych) to mimo wszystko chyba lepiej wybrać większą ramę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteMamba Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Mam 180 cm wzrostu i Integrala z ramą 19 cali. Do mojego wzrostu jest dobrana idealnie, choć między ramą a workiem mam tylko parę cm luzu. Także 19" polecam od 180 cm wzwyż. Poniżej myślę, że 17 będzie ok. Dziś przejechałem pierwsze parę km i jestem zadowolony. 1. Na prostym śmiga bardzo fajnie (tu nie trzeba się rozpisywać) 30 km/h po dziurawym asfalcie, bez specjalnego wysiłku. 2. Ścieżki leśne ubite bardzo dobrze, pagórki 0 stresu slalom między drzewami przy niemałej prędkości to żaden problem. 3. Piasek tu oczywiście rower ze względu na węższą oponę radzi sobie gorzej niż mtb, ale da się przejechać. Podsumowując przesiadka z mtb nie sprawiła mi żadnego problemu (choć obawy były). Rower radzi sobie praktycznie na każdym podłożu, ale pamiętajcie że to nie góral, pewnych ograniczeń nie da się pokonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
King89Yaku Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam. Przebrnąłem przez cały temat. Pytanie do kolegi WhiteMamba lub wszystkich którzy mają styczność z tym modelem (ewentualnie polecić coś innego) Czy kupiłeś ten rower (Lazaro Integral V3) http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-na-alivio-i3159663033.html Kilka kwestii bo mnie nurtują: -Wymieniałeś jakieś podzespoły po zakupie (narzekali na kiepskie klocki, siodełki) -Jak wygląda kwestia blokowania amortyzatora? Jest czy tylko regulacja twardości -Wrzuć real foto jak możesz. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Jak wygląda kwestia blokowania amortyzatora? Jest czy tylko regulacja twardości Ludzie, co wy macie z tą twardością? NEX 4110 ma tylko jedną sprężynę w prawej goleni i tylko i wyłaćznie jedno pokrętło do regulacji napięcia wstępnego nie jest to regulacja twardości! Jak się blokuje model który można sobie zamówić? Po prostu przekręcasz dźwignię i amortyzator jest praktycznie sztywny, posiada niewielkie ugięcie kilkumilimetrowe raczej jako luz roboczy, to normalne zjawisko. Blokowanie przełącza się po zejściu z roweru, amortyzator nie może być napięty w tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
King89Yaku Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 z "twardością" u mnie wszystko ok, ale dziękuje za zainteresowanie Pytam, bo istotne dla mnie jest czy dopłata 40 zł jest warta tego by zamówić amortyzator z blokadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 czy dopłata 40 zł jest warta tego by zamówić amortyzator z blokadą. To zależy tylko i wyłacznie od tego jakim stylem jeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantomas1 Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Jasne że tak. Dla mnie amortyzator to duży plus i nie zamierzam go blokować więc nie zamawiałem tego z blokadą. King89Yaku stronę wcześniej wrzuciłem link z real foto mojego Integrala. Na razie wiem że chwyty pójdą do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
King89Yaku Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 nie zauważyłem, dzięki http://imageshack.us...4/81759350.jpg/ Wygląda fajnie (nawet po dodaniu bagaznika i błotników) Kupowałeś u tego Gościa? http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-na-alivio-i3159663033.html Mam do niego nie daleko, więc podjadę i przymierzę rowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 @@King89Yaku, tylko jeden sprzedawca ma je w ofercie, są to rowery robione specjalnie dla niego więc nigdzie indziej ich nie kupisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteMamba Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja na razie nic nie wymieniałem, myślę że jak przejadę w ciągu kilkadzieśiat km wtedy stwierdzę dopiero co mi nie pasuje. Amor nie ma blokady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nedved Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 @szurek W jaki sposób zamówiłeś integrala z tym amorem z blokadą. Przelew czy za pobraniem i gdzie podałeś im informacje dotyczącej tej zmiany (info do sprzedającego w allegro czy osobno mailem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi