Ciulekk Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam Wiem, że tematów o kaskach jest dużo, ale nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało. A więc do wydania na kask mam coś ok. 200zł. Poszukałem i znalazłem parę modeli, które mnie zainteresowały. Giro Indicator Giro Venti Giro Skyline Scott Watu Najbardziej spodobał mi się Scott Watu. Potem Giro Indicator ponieważ zauważyłem, że jest wersja kolorystyczna żółto-czarna jak w Scott'cie , co mi pasuje do przyszłego stroju, który mam zamiar kupić. Kask ma być głownie do lasu, ale czasami jeżdżę także po szosie, także najlepiej jeśli byłby uniwersalny. Jeśli macie lepsze propozycje proszę o porady co i jak. Aha no i ważne żeby kask nie wystawał mi z głowy jak jakaś pieczara. Ale wiem, że to jest raczej sprawa indywidualna i trzeba dobrać wszystko w sklepie. I ostatnie pytanie - tak właściwie to czym się różnią się te 3 modele Giro ?, bo wyglądają całkiem podobnie. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Ja jeżdżę w Watu i jestem zadowolony, ale muszę zaznaczyć, że jest to mój pierwszy kask, zatem nie mam jako takiego punktu odniesienia. Też zastanawiałem się nad Indicatorem, ale ostatecznie zdecydowałem się na Scotta ze względu na skorupę w tylnej części kasku oraz nad uszami - Indicator (jak chyba również inne modele Giro które podałeś) ma w tym miejscu goły styropian. Na ochronę to zapewne nie wpływa, ale na estetykę jak najbardziej. 16 otworów wentylacyjnych w zupełności wystarcza (są dość duże) - głowa poci mi się jedynie w miejscu styku czoła z wkładką. Sama wkładka jest mocowana na rzepy, także można ją wyciągnąć i uprać (to akurat chyba standard). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Tak myślałem, że Watu to będzie najlepszy wybór. A powiedz czy kask wystaje dużo ponad głowę, czy raczej względnie i nie wygląda jak pieczara ? Bo mam teraz jeden kask i naprawdę wyglądam jak bym miał drugą głowę. Myślę, że źle nie będzie, ale przejadę się niedługo do sklepu i przymierzę. Fajnie jak by jeszcze ktoś potwierdził wybór, ale Twoja wypowiedź mi wystarcza. Dzięki i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Kask może nie tyle co wystaje, ale jak patrzę na siebie w lustrze to wydaje mi się, że jest dość duży (ale nie przesadnie). Spowodowane jest to chyba moją niezbyt dużą głową - siostra wygląda w nim zupełnie normalnie. Albo też po prostu jeszcze nie przywykłem do tego widoku. Aczkolwiek chyba wszystkie kaski w rozmiarze uniwersalnym są delikatnie większe niż te z bardziej ograniczoną regulacją. Jeśli masz możliwość przymiarki to jak najbardziej z niej skorzystaj - jeśli ten aspekt będzie w porządku to powinieneś być z Watu zadowolony (ja jestem). Aha, i pamiętaj o sprawdzeniu daty produkcji na nalepce wewnątrz kasku - im "świeższy" egzemplarz tym dłużej posłuży. Ja kupowałem w maju na Allegro i dostałem sztukę z listopada, zatem na start mam pół roku w plecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Kask jak kask trzeba zmierzyć czy dobrze na głowie leży, potem się zastanawiać nad wyborem koloru. Ja jeżdżę w giro skyline, zaletą jest to, że jest bardzo lekki (chociaż nie wiem jak się przedstawia w stosunku do innych kasków) Spokojnie też mogę giro polecić bo jakościowo to dobra firma :-) Jeżeli Ci kolorystycznie i rozmiarowo pasuje scott to kup scotta ale najpierw zmierz go na głowie posiedź w nim przy zapięciu z 5 minut i zobacz czy nic Cię w nim nie gniecie i nie uwiera, zmierz także giro tak samo. Skyline jest najtańszy z najsłabszą wentylacją, Indycator i Venti mają sporo lepszą wentylację więc jak już to z nich wybieraj jak Ci na tym zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Okej, dzięki za wszystkie porady ! Bardzo mi pomogliście. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przem00 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 zauważyłem, że jest wersja kolorystyczna żółto-czarna jak w Scott'cie , co mi pasuje do przyszłego stroju, który mam zamiar kupić. Czy przypadkiem nie myślisz o koszulce i spodenkach Nike Livestrong ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Nie, nawet nie wiedziałem o ich istnieniu. Chodziło mi raczej o : http://www.scott.pl/product.php?id_cat=452&id_prod=2337 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=452&id_prod=2339 Może jak ktoś zauważy ten temat to napisze coś o tym stroju - czy dobry, czy szukać czegoś innego. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przem00 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Z doświadczenia bardziej polecał bym Ci spodenki na szelkach, za przeproszeniem - nie zsuwają się z dupy Trochę zeszliśmy na inny temat ale myślę, że administrator się nie obrazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Okej, dzięki bardzo za pomoc. Temat można zamknąć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hike Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam, Różnice między Giro Indicator - 20 otworów, ma siateczki przeciw owadom Skyline - 10 otworów, brak siateczki Venti - tutaj nie rozumiem, bo w/g moich informacji do roku 2010 był w wersji uniwersalnej ale XL czyli 58-65 cm a nie jak inne 54 - 61 cm, duża różnica w uniwersalności jak się nie sprawdzi wymiarów. Pozdrawiam Magda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas76 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Może jakiś Uvex? mam jednego i moja żona tez ma Uvexa i nie narzekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Z Uvex'a nic ciekawego jakoś nie znalazłem. Ale poza tym chyba nawet nigdzie w okolicy nie mógłbym pojechać go przymierzyć, bo nie widziałem tej marki w żadnym tutejszym sklepie. Po głębszym przemyśleniu Scotta odrzuciłem, ponieważ okazał się najsłabszy pod względem wentylacji. A więc pozostały mi do wyboru 5 kasków, bo znalazłem jeszcze jedną markę - Bell. - Giro Rift - 24 otwory wentylacyjne, waga - 333g ( Klik ) - Giro Indicator - 20 otworów wentylacyjnych, waga - 285g ( Klik ) - Bell Venture - 23 otwory wentylacyjne, waga - 310g ( Klik ) - Bell Delerium - 18 otworów wentylacyjnych, waga - 315g ( Klik ) - Bell Slant - 21 otworów wentylacyjnych, waga - 335g ( Klik ) I teraz się porobiło, bo szczerze powiedziawszy wszystkie mi się podobają i pozostaje tylko przymierzyć. Ale proszę jeszcze raz pomóżcie i odrzućcie te które wypadają najsłabiej. Najlepiej jakbyście ponumerowali od 1 do 5, czyli taki mały ranking, bo problem może być w dostaniu go w sklepie i np. potem wybiorę ten który był drugi najlepszy. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Spadło zainteresowanie widzę, więc się przypomnę. Ale naprawdę chciałbym dokonać dobrego wyboru i przepraszam, że się tak narzucam. Znalazłem jeszcze Uvex'a : - Giro Rift - 24 otwory wentylacyjne, waga - 333g ( Klik ) - Giro Indicator - 20 otworów wentylacyjnych, waga - 285g ( Klik ) - Bell Venture - 23 otwory wentylacyjne, waga - 310g ( Klik ) - Bell Slant - 21 otworów wentylacyjnych, waga - 335g ( Klik ) - Uvex ######ng - 19 otworów wentylacyjnych, waga 260g ( Klik ) Więc jeszcze raz bardzo proszę o pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przem00 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Też mam uvex, nie ######ng, ale jestem zadowolony. Wprawdzie jeszcze jako takiego testu (odpukać w niemalowane) kask nie miał, mam tu na myśli uderzenie głową o asfalt, ale na głowie nosi się świetnie, duża wentylacja, nigdzie nie uwiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Dziękuję za odpowiedź ! Fajnie by było jakby jeszcze ktoś coś polecił z tych 5 kasków. Jutro przejadę się do Giant'a i zobaczę co tam mają i po przymierzam. Wtedy dam Wam znać i mam nadzieje, że i wtedy pomożecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qball Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Ze Scotta bierz serię RC, kask Scott Fuga bardzo przypasował, ew. Karma ale oba są bez siatki; jeszcze jest niemiecka Alpina, którą również polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrawitacyjnyPl Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Alpinę i ja polecę. To dobre produkty, na które warto postawić. Oczywiście ostatecznie kieruj się swoimi odczuciami i komfortem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Fuga i Karma jest OK, ale jeden problem - potrzebuję kasku do ok. 200 zł a nie 400. Byłem wczoraj w Giant'cie i mają w przecenie Scott'a Groove II, albo Bell Delirium oba w podobnej cenie. Chyba zdecyduję się jednak na Scott'a, ponieważ wydaje mi się, że ogólnie Scott to lepsza marka. Ale jeszcze jak już będę jechał i chciał kupić to jeszcze raz przymierzę te 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Jeśli chodzi o przecenione kaski to koniecznie sprawdź na nalepce w jego wnętrzu datę produkcji - mogą być na przykład z początku zeszłego roku, a pamiętaj że producenci nie zalecają używania kasku dłużej niż trzy lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 To ktoś w sklepie przez ten czasu używał tego kasku? Nieważne czy od momentu wyprodukowania czy od momentu korzystania. Nie widzę racjonalnego powodu wymiany kasku po tak krótkim okresie czasu (zakładając "bezwypadkowe" korzystanie). Korzystniej dla interesu producentów i sprzedawców byłoby zalecać może jeszcze krótszy okres, powiedzmy wymiana co sezon. Obawiam się, że niewielu rowerzystów akceptowałoby takie zalecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Przecież nikt nikogo nie zmusza, ale takie właśnie są zalecenia producentów (według instrukcji do mojego Scotta - "Replace your helmet with a new one at least every three years") i to indywidualna sprawa każdego z nas, co zrobi z kaskiem po tym czasie i czy w zamian za niższą cenę gotów jest kupić dwu- czy trzyletni (tak, takie też widziałem w "promocjach") egzemplarz. Skoro niektórzy mają tak duże pojęcie o technologii wytwarzania kasków że są w stanie jednoznacznie stwierdzić, iż to tylko marketingowe zagranie to fajnie, przynajmniej będę miał komu za trzy lata opchnąć mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Używanego kasku nie chcę, nawet za półdarmo. Natomiast nieużywany ("nowy" ze sklepu), ale wyprodukowany przed dwoma czy nawet trzema laty chętnie, pod warunkiem dobrej ceny. Koniec OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfish Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Spadło zainteresowanie widzę, więc się przypomnę. Ale naprawdę chciałbym dokonać dobrego wyboru i przepraszam, że się tak narzucam. Znalazłem jeszcze Uvex'a : - Giro Rift - 24 otwory wentylacyjne, waga - 333g ( Klik ) - Giro Indicator - 20 otworów wentylacyjnych, waga - 285g ( Klik ) - Bell Venture - 23 otwory wentylacyjne, waga - 310g ( Klik ) - Bell Slant - 21 otworów wentylacyjnych, waga - 335g ( Klik ) - Uvex ######ng - 19 otworów wentylacyjnych, waga 260g ( Klik ) Więc jeszcze raz bardzo proszę o pomoc ! Z wymienionych przez Ciebie wszystkie, chyba oprócz Rifta, można przymierzyć na żywo u Żuchlińskiego (bo widzę , że jesteś z Gdyni). Jak włożysz kask na głowę to masz się w nim czuć tak jakby go nie było. Masz go, chroni Cię, ale tak jakby go nie było. O to głównie chodzi przy doborze kasku, kolory są istotne do pewnego progu wiekowego Z wymienionych jeździłem w Indicatorze i Slancie - bardzo zbliżone. Mnie lepiej pasuje Slant, ale mam spory obwód głowy. Kask i siodełko to najbardziej osobiste składniki bezinwazyjnego jeżdżenia na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciulekk Napisano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Dziękuję bardzo za odpowiedzi ! Właśnie wczoraj i dziś byłem w 2 sklepach, m.in. u Żuchlińskiego i w Campus'ie w Gdańsku i przymierzyłem wszystkie wymienione kaski. Spośród tych 5 wybrałem 2 najlepsze, których nawet nie ma na liście, ponieważ są z przeceny o czym nie wiedziałem, a jest to moim zdaniem niezła okazja. Więc jest To Scott Groove II i Bell Delirium. Przymierzałem, przymierzałem i doszedłem do takich wniosków : - Scott Groove II : * o 2 otwory wentylacyjne więcej od Delirium * mniejsza waga ( 245g ) * więcej poduszeczek ( nie wiem jak to się nazywa ), przez co po nałożeniu na głowę wydaje się być miękkim * trochę bardziej wystaje na głowie niż Delirium - Bell Delirium : * mniej otworów wentylacyjnych * większa waga ( 309g ) * mniej poduszek, przez co czuję go na głowie i w niektórych miejscach po dłuższej jeździe może uciskać, choć wydaje mi się że nie powinno być problemów * i tu bardzo ładnie wchodzi na głowę i lepiej w nim wyglądam, choć nie o to tu chodzi I to by było na tyle moich wypocin. Po głębszych przemyśleniach, tak jak piszesz morfish wybiorę chyba Scott'a, ponieważ po nałożeniu go na głowę nie czuję go tak bardzo jak Delirium. Jeśli możecie to jeszcze pomóżcie w wyborze. Ale myślę, że Scott będzie lepszym wyborem. Aha i jeszcze powiem tak na marginesie, że są wszystkie kaski oprócz Uvex'a, ale tej firmy oni tam chyba w ogóle nie mają. Jest za to dużo Scott'ów, Bell'i oraz Giro z przeceny. Może komuś się to przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.