Skocz do zawartości

[kask] Czyszczenie kasku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno nabyłem kask, w którym dobrze mi się jeździ, lecz rowerowanie jest aktywnością powodującą wzmożoną aktywność gruczołów potowych, co prowokuje pewne pytania.

W jaki sposób czyścicie kask? Mam na myśli głównie elementy stykające się bezpośrednio ze skórą, czyli materiał na wewnętrznej opasce oraz paski. Generalnie kilka-kilkanaście przejazdów sprawia, iż złapią one trochę potu, a chciałbym uniknąć jazdy w przepoconym kasku, gdyż ani to higieniczne ani przyjemne.

Macie jakieś patenty na czyszczenie tego? Jeszcze nie sprawdzałem możliwości demontażu tych elementów, ale co dalej? Wrzucić do pralki?

Pozdrawiam!

Jeszcze dodam, że w niektórych kaskach paski są możliwe do wyjęcia, dzięki czemu łatwiej jest je umyć. Jeżeli nie masz takiej możliwości, to tak jak koledzy wyżej radzą, mydełko i jazda, kask przy myciu się nie popsuje, przynajmniej nie wiem jak to uczynić ;-D

ja kiedyś piwem oblałem kask, caly miał chmielowy aromat, goraca woda, mydlo i szczotka, gąbką, "elementy stykowe można odczepić i dac do gorącej wody np z proszkiem do prania zeby sie troche pomoczyly, cały zapach i bród zniknie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...