Marc3l Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 To mój pierwszy post na tym forum więc na wstępie chciałem się przywitać, a więc witam Mam taki może nietypowy problem ale zależy mi na tym żeby go rozwiązać. Ostatnio odnalazł się w babcinych piwnicach rower którego używałem za małolata. Jest to bodajże Romet "Junior" czy coś takiego. Chodziłoby o przywrócenie mu, że tak powiem "lat świetności" ale z nowoczesnym zacięciem. A że jest to rower po zmarłym dziadku więc chciałbym żeby był "na wypasie" Jest jedeno ALE niebardzo ogarniam te wszystkie wymiary, co z czym jest kompatybilne itd. Rower już rozebrałem na części, jestem na etapie zdzierania starej farby do gołego metalu. Postanowiłem zacząć od kupna kółek i tu moje pytanie, czy takie części mają racje bytu -->obręcz, piasta przód, piasta tył, opony, nad szprychami się jeszcze zastanawiam. Ale albo czarne albo białe. Ogólny zamysł jest taki żeby rowerek w stylu "nowoczesne retro", oldschool czy jak zwał tak zwał. Biało-czarne malowanie, może opony z białym rantem itd. itp. W każdym razie to co podałem da się złożyć w jedną całość? Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że załapiecie ogólny zamysł
mrkura Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Powinno pasować, tylko nie licz na szał, nie mniej fajny koncept-powodzenia.
Marc3l Napisano 19 Lipca 2011 Autor Napisano 19 Lipca 2011 Nie chodzi o szał, chodzi bardziej o wygląd. No ale wiadomo, żeby też jeździł. Nie bede nim poginał po lesie, raczej do garażu albo do sklepu po bułki W każdym razie z tych części da się złożyć działające kółka tak
mroczny Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Opona raczej nie będzie pasowała , ta obręcz jest szerokości wewnętrznej 32mm to bardzo dużo, na bardzo grube opony . Zapamiętaj tylko żeby kupić piastę i obręcz z taka samą ilością otworów na szprychy np. 36
Michal93 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Węższej, mniej masywnej. spokojnie starczy Ci szerokość 19-21 mm
Marc3l Napisano 22 Lipca 2011 Autor Napisano 22 Lipca 2011 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmiarów kół. Na starych oponach jest tak --> 24x1.75/47-507 I teraz niech ktoś mnie oświeci bo już się pogubiłem 24-rozmiar opony w calach, 1.75-grubość opony w calach, 47-szerokość opony(w calach/cm)?, 507-średnica opony w mm? Dobrze napisałem czy niebardzo ? Bo jeśli dobrze to już nic nie kumam, ta obręcz którą chciałem wcześniej kupić KLIK ma wymiary 507/32 a mówiliście, że przesadziłem z szerokością. A według nadruku na starej oponie to ta stara jest jeszcze szersza bo ma 507/47 To o co tu biega ? A dla odmiany ta która chce kupić teraz KLIK ma "tylko?" 507/19. Nie ogarniam tego
mroczny Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Tu masz tabelkę kompatybilność opon z obręczami http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.