Skocz do zawartości

[koła]czy to zadziała?

Marc3l

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post na tym forum więc na wstępie chciałem się przywitać, a więc witam :icon_mrgreen: Mam taki może nietypowy problem ale zależy mi na tym żeby go rozwiązać. Ostatnio odnalazł się w babcinych piwnicach rower którego używałem za małolata. Jest to bodajże Romet "Junior" czy coś takiego. Chodziłoby o przywrócenie mu, że tak powiem "lat świetności" ale z nowoczesnym zacięciem. A że jest to rower po zmarłym dziadku więc chciałbym żeby był "na wypasie" :icon_mrgreen: Jest jedeno ALE :confused: niebardzo ogarniam te wszystkie wymiary, co z czym jest kompatybilne itd. Rower już rozebrałem na części, jestem na etapie zdzierania starej farby do gołego metalu. Postanowiłem zacząć od kupna kółek i tu moje pytanie, czy takie części mają racje bytu -->obręcz, piasta przód, piasta tył, opony, nad szprychami się jeszcze zastanawiam. Ale albo czarne albo białe. Ogólny zamysł jest taki żeby rowerek w stylu "nowoczesne retro", oldschool czy jak zwał tak zwał. Biało-czarne malowanie, może opony z białym rantem itd. itp. W każdym razie to co podałem da się złożyć w jedną całość? Trochę się rozpisałem :whistling: ale mam nadzieje że załapiecie ogólny zamysł :thumbsup:

Napisano

Nie chodzi o szał, chodzi bardziej o wygląd. No ale wiadomo, żeby też jeździł. Nie bede nim poginał po lesie, raczej do garażu albo do sklepu po bułki :icon_mrgreen: W każdym razie z tych części da się złożyć działające kółka tak :icon_question:

Napisano

Opona raczej nie będzie pasowała , ta obręcz jest szerokości wewnętrznej 32mm to bardzo dużo, na bardzo grube opony .

Zapamiętaj tylko żeby kupić piastę i obręcz z taka samą ilością otworów na szprychy np. 36

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmiarów kół. Na starych oponach jest tak --> 24x1.75/47-507 I teraz niech ktoś mnie oświeci bo już się pogubiłem <_< 24-rozmiar opony w calach, 1.75-grubość opony w calach, 47-szerokość opony(w calach/cm)?, 507-średnica opony w mm? Dobrze napisałem czy niebardzo <_< ? Bo jeśli dobrze to już nic nie kumam, ta obręcz którą chciałem wcześniej kupić KLIK ma wymiary 507/32 a mówiliście, że przesadziłem z szerokością. A według nadruku na starej oponie to ta stara jest jeszcze szersza bo ma 507/47 :blink: To o co tu biega :wallbash: ? A dla odmiany ta która chce kupić teraz KLIK ma "tylko?" 507/19. Nie ogarniam tego :angry2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...