chrzanu Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Zamontowalem nowy licznik sigma 1609 na nowy rower. Po trzech dniach, w nocy pekla gumka na widelcu. Gdzie mozna dokupic taka gumke?Na allegro nie ma w takim rozmarze. Jakies sklepy typu praktiker?
karbeti Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Oryginalną chyba będzie problem. Udaj się do jakiegoś sklepu z łożyskami. Może dopasujesz jakąś (oring)
niezniszczalny Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Zamontowalem nowy licznik sigma 1609 na nowy rower. Po trzech dniach, w nocy pekla gumka na widelcu. Gdzie mozna dokupic taka gumke?Na allegro nie ma w takim rozmarze. Jakies sklepy typu praktiker? nie jesteś pierwszy mi i mojemu kumplowi stało się to samo po kilku dniach użytkowania
Mod Team safian Napisano 19 Lipca 2011 Mod Team Napisano 19 Lipca 2011 Lepiej zamiast na gumkę iść do Obi/Castoramy/Praktikera lub podobngo sklepu, kupić zipy (opaski zaciskowe) i użyć ich do zamontowania tego czujnika, czujnik jest przystosowany do nich, więc nie będzie problemu a i zipy mogą się do czego innego przydać.
chrzanu Napisano 19 Lipca 2011 Autor Napisano 19 Lipca 2011 Najpierw poszukam tych gumek w praktikerze jak nie znajde to kupie opaski zaciskowe.
karbeti Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Poza tym podsawka licznika oprócz gumki powinna być zamontowana na kierownicy na samoprzylepną taśmę dwustronną.
Mod Team safian Napisano 19 Lipca 2011 Mod Team Napisano 19 Lipca 2011 @UP: Mowa jest o nadajniku na widelcu, nie o podstawce. Chociaż podstawkę profilaktycznie też warto przypiąć zipem
kamfan Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 zobacz jeszcze do sklepow motoryzacyjnych tam duzo latwiej znalezc niz w praktikerze
Michal93 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 @Safian Nie wiem jaki masz model sigmy, ale u mnie (1106) czujnik ciężko byłoby przymocować na zipach
Mod Team Franio Napisano 19 Lipca 2011 Mod Team Napisano 19 Lipca 2011 Ja zarówno podstawkę jak i czujnik zamocowane mam za pomocą oringów. Trzymają mocno, ale co jakiś czas warto sprawdzić ich stan. W razie zużycia, wymienić.
CcinekK Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 mialem ten sam problem na widelcu... Zipy sa nie zastapione i nie trzeba sprawdzac ich stanu. Model Sigma 1009 i 1609 sa przystosowane do nich zarowno podstawke jak i czujnik. Zipy w miare waskie.
Michal93 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Mi sie tam trzyma na oryginalej gumce już ponad rok a rower nie raz jeździł w błocie po ośki, jeszcze głębszych kałużach i chaszczach tnących łydki
pancernik Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Odpuść sobie szukanie gumki, jest lepszy sposób. Też mi pękła ta guma przy czujniku a naprawiłem to zwykłym czarnym kabelkiem ( kabelek telefoniczny o średnicy 2-2,5 mm, wystarczy ok 30 cm ) z żyłą miedzianą a nie z linką. Oplatasz tak jak tą gumką i skręcasz końcówki.
Piksel Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Najlepszy sposób to oringi w sklepach hydraulicznych, dobrze sprawdzają się też gumki recepturki np.2-3 sztuki
Crazyk Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 @Safian Nie wiem jaki masz model sigmy, ale u mnie (1106) czujnik ciężko byłoby przymocować na zipach Bo 1106 jest przystosowana tylko do montażu na gumkę, a nowsze sigmy, np. 1609 jak autora tematu posiadają już mocowanie zarówno na gumkę jak i na zipy. U mnie gumka się nie sprawdza za bardzo. Niby nie pękła, trzyma, ale słabo trzyma. O ile jest czyściutko pod sensorem to jest sztywno, natomiast gdy się trochę przybrudzi to non stop się przesuwa i zbliża do koła pukając o szprychy.
chrzanu Napisano 19 Lipca 2011 Autor Napisano 19 Lipca 2011 Kupie dla testu jedna gumke o wiekszej srednicy wewnatrznej i grubszym przekroju moze bedzie lepsza.
Michal93 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Piksel recepturki parcieją bardzo szybko i takie "skamieniałe" będą trzymać do pierwsze lepszego uderzenia w kabel/czujnik Crazyk Mi się czujnik tylko raz przesunął, jak uderzyłem w niego kołem podczas zakładania koła Tak to się trzyma bardzo dobrze, ta pianka pod spodem się jakby przykleja i trzyma dodatkowo żeby się nie ruszał
Mod Team safian Napisano 20 Lipca 2011 Mod Team Napisano 20 Lipca 2011 Aye, mówiłem o 1609, którą sam posiadam. U mnie wideł lubi wypluć trochę oleju, pewnie przez to pękł mój o-ring
lukshadow Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 W sklepie hydraulicznym kupisz takie coś co prawda będzie z gumy mniej ciągliwej ale się nada
kadargo Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Myślisz że autor czekał od lipca na Twoją genialną radę? Przestań nabijać posty i bawić się w archeologa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.