Skocz do zawartości

[licznik] Gdzie kupic gumke do licznika sigma?

chrzanu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamontowalem nowy licznik sigma 1609 na nowy rower. Po trzech dniach, w nocy pekla gumka na widelcu. Gdzie mozna dokupic taka gumke?Na allegro nie ma w takim rozmarze. Jakies sklepy typu praktiker?

Napisano

Zamontowalem nowy licznik sigma 1609 na nowy rower. Po trzech dniach, w nocy pekla gumka na widelcu. Gdzie mozna dokupic taka gumke?Na allegro nie ma w takim rozmarze. Jakies sklepy typu praktiker?

nie jesteś pierwszy

mi i mojemu kumplowi stało się to samo po kilku dniach użytkowania

• Mod Team
Napisano

Lepiej zamiast na gumkę iść do Obi/Castoramy/Praktikera lub podobngo sklepu, kupić zipy (opaski zaciskowe) i użyć ich do zamontowania tego czujnika, czujnik jest przystosowany do nich, więc nie będzie problemu a i zipy mogą się do czego innego przydać.

• Mod Team
Napisano

Ja zarówno podstawkę jak i czujnik zamocowane mam za pomocą oringów.

Trzymają mocno, ale co jakiś czas warto sprawdzić ich stan. W razie zużycia, wymienić.

NBR-O-Ring.jpg

Napisano

mialem ten sam problem na widelcu... Zipy sa nie zastapione i nie trzeba sprawdzac ich stanu. Model Sigma 1009 i 1609 sa przystosowane do nich zarowno podstawke jak i czujnik. Zipy w miare waskie.

Napisano

Mi sie tam trzyma na oryginalej gumce już ponad rok ;) a rower nie raz jeździł w błocie po ośki, jeszcze głębszych kałużach i chaszczach tnących łydki :P

Napisano

Odpuść sobie szukanie gumki, jest lepszy sposób. Też mi pękła ta guma przy czujniku a naprawiłem to zwykłym czarnym kabelkiem ( kabelek telefoniczny o średnicy 2-2,5 mm, wystarczy ok 30 cm ) z żyłą miedzianą a nie z linką. Oplatasz tak jak tą gumką i skręcasz końcówki.

Napisano

@Safian Nie wiem jaki masz model sigmy, ale u mnie (1106) czujnik ciężko byłoby przymocować na zipach

Bo 1106 jest przystosowana tylko do montażu na gumkę, a nowsze sigmy, np. 1609 jak autora tematu posiadają już mocowanie zarówno na gumkę jak i na zipy. U mnie gumka się nie sprawdza za bardzo. Niby nie pękła, trzyma, ale słabo trzyma. O ile jest czyściutko pod sensorem to jest sztywno, natomiast gdy się trochę przybrudzi to non stop się przesuwa i zbliża do koła pukając o szprychy.

Napisano

Piksel recepturki parcieją bardzo szybko i takie "skamieniałe" będą trzymać do pierwsze lepszego uderzenia w kabel/czujnik ;)

Crazyk Mi się czujnik tylko raz przesunął, jak uderzyłem w niego kołem podczas zakładania koła ;) Tak to się trzyma bardzo dobrze, ta pianka pod spodem się jakby przykleja i trzyma dodatkowo żeby się nie ruszał :)

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...