Skocz do zawartości

[rower] Kross Level A4 - pomoc w doborze roweru

xalir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

od jakiegoś czasu poszukuje nowego roweru w cenie ok 2000zł. W tygodniu rower służy mi jako środek transportu po zatłoczonym mieście natomiast w weekendy lubię się wybrać w góry żeby troszkę sobie poszaleć. Ponieważ dopiero poszerzam moją wiedzę na temat rowerów ;) mam problem z zakupem roweru i doborem odpowiedniej ramy. Wg kalkulatora przy moim wzroście 175cm i dł. nogi 77cm powinienem mieć ramę 17". Mój obecny rower którego zakupu nie przemyślałem ma ramę 19" http://www.author.pl/rowery/gorskie/cross-country/impulse . Pomijając że po dwóch wypadach do Polanicy rozwaliłem amortyzator (i tak jak na taki szmelc długo wytrzymał) to wielkość ramy nie pozwala mi na dobre prowadzenie no i czasem przy zsiadaniu coś mi sie obije...Do zakupu kolejnego roweru postanowiłem podejść z pewnym przygotowaniem i wybór padł na Krossa A4. Niestety starsze roczniki podobno lepiej wyposażone są na ramie 16' i teraz mam dylemat czy kupić model z 2011 17" czy może zaryzykować 16". Z tego co się orientowałem to rocznik 2011 nie jest wart swojej ceny. Wiem za za 2000 z "hakiem" nie uda mi się kupić sprzętu to ostrej jazdy XC ale chciałbym jakąś w miarę solidną konstrukcje z możliwością wymiany elementów na lepsze z czasem. Moglibyście zaproponować jakieś rowery godne uwagi?

Napisano

Podstawą jest przymiarka. Według mnie 16 będzie na ciebie za mała. Celowałbym coś w okolicach 18 sam mając 180wzrostu poruszam się na rowerze w rozmiarze 20cali i jest mi bardzo wygodnie, z tym, że mam dość długie nogi. Dlatego jeśli masz okazje pochodź od sklepu do sklepu i pooglądaj różne rozmiary.

Napisano

Mam podobne gabaryty i jak dla mnie to 16" była całkiem ok (powiedział bym ze to takie prawie 17" innych marek w klasie turystycznej), chyba że lubisz być mocniej rozciągnięty to wtedy odradzam.

Napisano

18" moze być za duża bo przy 19" jak zsiąde z siodełka to klejnotami rodzinnymi dotykam ramy a z tego co wiem to 10-15cm powinno być luzu. A co do A4 to możecie zaproponować coś w tym przedziale cenowym z lepszym wyposażeniem czy Kross jest ok?Tak jak pisałem na codzień miasto ale w weekendy XC, kamole strumyki dziury ostre zjazdy i podjazdy w miare moich możliwości fizycznych ;)

Napisano

Nie używaj kalkulatora, nie mierz nóg tylko przymierz rower! Dwa rózne rowery o tym samym rozmiarze ramy i niewielkie różnice w geometrii a różnica ogromna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...