xalir Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 witam, od jakiegoś czasu poszukuje nowego roweru w cenie ok 2000zł. W tygodniu rower służy mi jako środek transportu po zatłoczonym mieście natomiast w weekendy lubię się wybrać w góry żeby troszkę sobie poszaleć. Ponieważ dopiero poszerzam moją wiedzę na temat rowerów mam problem z zakupem roweru i doborem odpowiedniej ramy. Wg kalkulatora przy moim wzroście 175cm i dł. nogi 77cm powinienem mieć ramę 17". Mój obecny rower którego zakupu nie przemyślałem ma ramę 19" http://www.author.pl/rowery/gorskie/cross-country/impulse . Pomijając że po dwóch wypadach do Polanicy rozwaliłem amortyzator (i tak jak na taki szmelc długo wytrzymał) to wielkość ramy nie pozwala mi na dobre prowadzenie no i czasem przy zsiadaniu coś mi sie obije...Do zakupu kolejnego roweru postanowiłem podejść z pewnym przygotowaniem i wybór padł na Krossa A4. Niestety starsze roczniki podobno lepiej wyposażone są na ramie 16' i teraz mam dylemat czy kupić model z 2011 17" czy może zaryzykować 16". Z tego co się orientowałem to rocznik 2011 nie jest wart swojej ceny. Wiem za za 2000 z "hakiem" nie uda mi się kupić sprzętu to ostrej jazdy XC ale chciałbym jakąś w miarę solidną konstrukcje z możliwością wymiany elementów na lepsze z czasem. Moglibyście zaproponować jakieś rowery godne uwagi?
Krzyq Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Podstawą jest przymiarka. Według mnie 16 będzie na ciebie za mała. Celowałbym coś w okolicach 18 sam mając 180wzrostu poruszam się na rowerze w rozmiarze 20cali i jest mi bardzo wygodnie, z tym, że mam dość długie nogi. Dlatego jeśli masz okazje pochodź od sklepu do sklepu i pooglądaj różne rozmiary.
radamenes Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Mam podobne gabaryty i jak dla mnie to 16" była całkiem ok (powiedział bym ze to takie prawie 17" innych marek w klasie turystycznej), chyba że lubisz być mocniej rozciągnięty to wtedy odradzam.
xalir Napisano 19 Lipca 2011 Autor Napisano 19 Lipca 2011 18" moze być za duża bo przy 19" jak zsiąde z siodełka to klejnotami rodzinnymi dotykam ramy a z tego co wiem to 10-15cm powinno być luzu. A co do A4 to możecie zaproponować coś w tym przedziale cenowym z lepszym wyposażeniem czy Kross jest ok?Tak jak pisałem na codzień miasto ale w weekendy XC, kamole strumyki dziury ostre zjazdy i podjazdy w miare moich możliwości fizycznych
Krzyq Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 10-15cm musisz móc podnieść przednie koło nie dotykając jeszcze krocza.
karbeti Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 Nie używaj kalkulatora, nie mierz nóg tylko przymierz rower! Dwa rózne rowery o tym samym rozmiarze ramy i niewielkie różnice w geometrii a różnica ogromna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.