Skocz do zawartości

[rower] marka Author

1rzeznik1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem laikiem w kwestii rowerów i osprzętu. Mam 34 lata i chciałbym rozpocząć przygodę z rowerem. Planuję jeździć po asfaltowych ścieżkach rowerowych ale i pośmigać w terenie ( polne drogi, las, drogi szutrowe, górki, itp ).

Myślę o zakupie roweru MTB w cenie 1400-1700pln. Kolega jest użytkownikiem marki Author, model Basic i bardzo sobie go chwali.

Byłem u dystrybutora marki Author i polecono mi Authora Kinetic model 2010 ( http://www.velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=431 ). Dystrybutor bardzo chwalił ten model zarówno na tle innych modeli Authora ale też na tle innych marek w tym przedziale cenowym.

Prosze o Wasze opinie na temat zarówno marki Author jak i modelu Kinetic jaki mi zaproponowano. Wasze sugestie są mi niezbędne do podjęcia właściwej decyzji w kwestii wyboru roweru.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

Ja jeździłem na Tractionie i Introvercie , lubię markę Author :thumbsup: Choć tak naprawdę większy wpływ ma osprzęt niż napis na ramie.

Napisano

witaj, sam jestem wlascicielem authora solution, po roku uzytkowania i przejechanych 5000tyś km, nie miałem awarii czy usterki, mimo iz ma za soba 2 maratony i kilka mniejszych wyscigów. Ja ze swojego Authora jestem bardzo zadowolony,mimo słabego osprzetu na papierze, w praktyce sie swietnie spisuję, co do kinetica jest to dobry rower, z przyzwoitym osprzętem :icon_wink:

Napisano
Planuję jeździć po asfaltowych ścieżkach rowerowych ale i pośmigać w terenie ( polne drogi, las, drogi szutrowe, górki, itp

Bardzo dobrze, że chcesz jeździć na rowerze, tylko po co Ci rower MTB ? dopóki nie chcesz jeździć po korzeniach, głębokim, piachu, ostrych zjazdach i podjazdach 30% - wystarczy (a nawet będzie lepszy) rower cross, z Authora np. :

http://www.velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=458

Napisano

Bardzo dobrze, że chcesz jeździć na rowerze, tylko po co Ci rower MTB ? dopóki nie chcesz jeździć po korzeniach, głębokim, piachu, ostrych zjazdach i podjazdach 30% - wystarczy (a nawet będzie lepszy) rower cross, z Authora np. :

http://www.velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=458

Witaj,

Dziękuję za uwagi. Dla ścisłości:

Planuję jeździć po częściowo piaszczystym terenie, lasach, korzeniach i wzniesieniach. Ostatnie dwa tygodnie spędziłem w Rowach ( Słowiński Park Narodowy ) i jeździełem na rowerach z wypożyczalni po lasach. W nich był teren różny i rowery marki "no name" na które siadałem nie dawały rady. W piachu stawały, na korzeniach brak amortyzacji a i pod górkę było ciężkawo. Kolega na Basicu Authora nie miał takich problemów. Może to kwestia doświadczenia ale i na pewno sprzetu.

Dlatego planuję MTB, abym nie musiał sie męczyć w terenie, a lubię się "wyżyć" w terenie poza miejskim.

Napisano

Ja stawiam na brak doświadczenia i kondycji w 99% a sprzęt 1% , wątpię żebyś potrzebował roweru MTB ;) .

Widocznie mamy trochę różne wyobrażenie o terenie, natomiast ja mam chyba więcej doświadczenia a w dodatku wiem gdzie cross "daje radę".

Zastanów się w jakim terenie będziesz spędzał większość czasu na rowerze i pod tym kątem wybieraj.

Napisano

Myślę, że kolega 1rzeznik1 sam musi przekonać się, w jakim terenie najczęściej przebywa. Ze mną 3 lata temu było to samo, kupiłem mtb ...bo kolega miał taki fajny, to ja też chciałem. Jak to zwykle bywa życie zweryfikowało wszystko i teraz mam crossa i zmierzam w kierunku szosy. Dorze zacząć od taniego mtb a potem kupić coś bardziej dopasowanego do swoich potrzeb.

Napisano

Ja stawiam na brak doświadczenia i kondycji w 99% a sprzęt 1% , wątpię żebyś potrzebował roweru MTB ;) .

Widocznie mamy trochę różne wyobrażenie o terenie, natomiast ja mam chyba więcej doświadczenia a w dodatku wiem gdzie cross "daje radę".

Zastanów się w jakim terenie będziesz spędzał większość czasu na rowerze i pod tym kątem wybieraj.

No niestety nie zgodzę się z Tobą:) Nie ujmuję Ci Twoich umiejętności technicznych i na pewno świetnie sobie radzisz na crossach w piachu jednak mam inne odczucie poparte licznymi głosami na temat jazdy tego typu rowerem w mazowieckich lasach mam nadziej, że bywałeś:) Mianowicie po przejażdżce w "ciekawszym" terenie okazuję się że często tego cross'a trzeba pchać i wtedy brakuję tych grubszych opon. Mniemam, że autor zanim nabędzie trochę techniki to jakiś czas upłynie, i w tym wypadku sądzę, że rower górski jest bardziej uniwersalnym narzędziem..MTB na mazowszu nie polega jak piszesz na jeździe po kamieniach bo takowe ciężko spotkać..

Napisano

Dawno już nie jeżdżę na crossie, i bynajmniej nie trzeba na mnie czekać w terenie, mimo,że swoje latka już mam ... ale tam gdzie wjeżdżałem na crosssie inni nie dawali rady na MTB, mazowieckie piaski to pikuś w porównaniu z z lubuskimi, problem jet inny, w jakich warunkach będzie jeździł zakładający temat, ile będzie piasku, a ile tras na utwardzonych nawierzchniach :)

Niestety rower MTB wcale nie jest bardziej uniwersalny ;)

Wystarczy do crossa założyć takie opony :

http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_Opona-BIG-APPLE-28%22-SCHWALBE__P_53010511-53010001__PZTA_1__PD_53010505.html

i marginalny problem piasku znika :)

Napisano

Do końca nie wiem czy jestem przeciwnikiem cross'ów ze względu, że nigdy swojego nie miałem i jedynie robiłem sobie przejażdki na nich, ale jakoś nie przekonywały mnie może dla tego i gdy słyszę, że ktoś ma zapędy do jazdy w lesie, może do jazdy troszkę innej niż co tygodniowa wycieczka 20km zawsze kieruję się w stronę górala, choć nie przeczę, że jeżeli głównie jeździmy po terenie twardym to i owszem z nikim nie będę się spierał, że cross to zły wybór, jednak dla mnie to swojego typu ograniczenie, "a tam nie pojade bo mi ciężko na tym rowerze" nie rozmawiajmy o technice bo to pojęcie tu nie powinno występować:) Co do lubuskich piasków zgodzę się w 100%.

Podsumowując dla Ciebie bardziej uniwersalny jest cross dla mnie mtb:) Bo niby cross prawie szosa, prawie MTB to powinna być uniwersalność, ale do końca się nie zgodzę:) Może niech autor teraz się wypowie:)

Może jeszcze na koniec przytoczę rozmowę z jednym klientem, który po roku użytkowania cross'a kupił 29' "na szosie jadę praktycznie tak samo szybko jak na cross'ie, a w ternie mam super górski rower" Osoba jeżdżąca głównie po Warszawie raz w tygodniu wpadająca do lasu (w którym głównie są utwardzone ścieżki)

Napisano

Witam Was.

Bardzo dziękuję za wasze opinie, sugestie i doświadczenia. Po przeczytaniu ich skłaniam się do wyboru MTB. Nie zalezy mi aż tak bardzo na osiąganej prędkości, zależy natomiast na mozliwościach roweru do jazdy po trudnym terenie. Mimo ze dopiero zaczynam przygodę z dwoma kółkami to chcę sobie wytyczać coraz większe cele jesli chodzi o trudności tras i ich długości. Moze na początku będę uczęszczał po asfalcie i utwardzonych sciezkach polno-lesnych, ale w perspektywie czasu planuję coraz trudniejszy teren. Chciałbym pojeździć np. po Bieszczadach, Borach Tucholskich choć nie wiem jakiego rodzaju tras się tam spodziewać?

Pozdrawiam

Wojtek

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Dokładnie miesiąc temu stałem przed podobnym problemem. Szukałem crossa ale sprzedawca polecił mi Authora Dextera 29. To był strzał w dziesiątke.

Dobrze sie nim jeżdzi na ścieżkach rowerowych jak i piachu. Fajny myśle kompromis między crossem a góralem na 26 calowych kołąch.

Napisano

Mam crossa złożonego na ramie Author Synergy.

Rama sprawuje się świetnie, a dostaje w kość niemiłosiernie.

Ostatnio zjeżdżałem ze Skrzycznego.

Zatem markę mogę polecić.

Co do typu to moim zdaniem dobrym crossem można wjechać wszędzie, a na płaskim zostawia MTB w tyle.

Ale dobry kosztuje, więc lepiej faktycznie wybierz MTB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...