Greg00 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Witam Mam następujący problem Kupiłem nieużywaną ramę TREK 8500 Na ramie złożyłem rower i ku mojemu zaskoczeniu luźne są wszystkie inserty pod mocowanie koszyczków czy pompki (w sumie 6) I tu mam pytanie Czy próbować sobie to naprawić czy kombinować i odsyłać na gwarancji Jak odeśle to roweru nie będę miał z miesiąc czasu Znalazłem opis na sieci jak pozbyć się tego problemu http://www.forumrowerowe.org/topic/23639-rama-luzny-insert-pod-koszyk-bidonu/ cytuje " przygotuj sobie: - srube M5 o dlugosci okolo 4 cm - nakretke M5 o lekko stozkowej glowce wkrec srube w rame. upewnij sie, ze trzyma na calej dlugosci tego jak to nazwales "insertu". przytrzymujac glowke sruby imbusem/kluczem 8mm dokrecaj nakretke (osadzona na srubie stozkowa czescia ku ramie) tak aby zgniatac "insert". po wykonanej operacji obetrzyj pot z czola i wypij piwko! " Czy ktoś może jeszcze testował tę metodę ? Czy próbować sobie to naprawić czy kombinować i odsyłać na gwarancji Jak odeśle to roweru nie będę miał z miesiąc czasu Z gwarancją jest ten problem, że kupiłem tą ramę od kogoś tak więc czas się wydłuży
Rulez Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Tylko specjalną nitownicą można to naprawić tak żeby problem zaraz nie powrócił, nie radzę nic kombinować, tylko zareklamować rame. Bo jaz zaczniesz "usprawniać", ta na 99,9% jestem przekonany, że spier..lisz temat. Z gwarancją jest ten problem że kupiłem tą ramę od kogoś tak więc czas się wydłuży Taa, dobrze wiedział co sprzedaje ...
marsman Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 w fabrycznie nowej ramie XTC jeden insert mi dzwonił. załatwiłem to wkręcając w niego dość mocno śrubę. dokręcona dociągneła wewnętrzną część insertu i jest ok. spróbuj. może się udać
Walter Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Jak nowa to najlepiej oddać, ale jak nie chcesz czekać to zrób to wedle owej metody. Najlepiej jak dał byś podkładkę pod tą dokręcaną nakrętkę. Żadna stożkowa nakrętka tylko zwykła. Rób to delikatnie bo nitonakrętki (to co nazwałeś insertem) są dość tandetne, a te są aluminiowe więc łatwo zerwać gwint.
Greg00 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Nie wytrzymałem i zrobiłem to, chałupniczym sposobem i efekt jest zadowalający do wykonania zadania użyłem - srube M5 ok 4 cm - nakretke M5 normalną - podkładkę metalową - podkładkę z "twardej tektury" Sposób: Nakręciłem nakrętkę do połowy śruby Założyłem podkładkę metalową Na to podkładkę tekturową aby nie zarysować czy pozostawić śladu po operacji Całość wkręciłem w ramę i przytrzymując główkę przykręcałem nakrętkę (małymi kroczkami) Po tych operacjach wydaje się że inserty są zamontowane sztywno i koszyk na bidon mocno trzyma Po operacji nie pozostały żadne ślady Wyjdzie przy paru zjazdach przy bardziej kamienistym podłożu Tak więc jak kiedyś zobaczycie bidon z wyrwanym koszyczkiem to zapewne mój Za jakiś czas napisze jak się sprawuje połączenie
nemo2009 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 w fabrycznie nowej ramie XTC jeden insert mi dzwonił. załatwiłem to wkręcając w niego dość mocno śrubę. dokręcona dociągneła wewnętrzną część insertu i jest ok. spróbuj. może się udać Też mam ten problem,ale zrobiłem nieco inaczej,czy dobrze,to się zobaczy,na razie trzyma tydzień. Zrobiłem tak:wkręciłem 2 śruby m5. Pod bidon użyłem dwóch uszczelek silikonowch od baterii umywalkowej,idalnie pasuje do tych śrub. Widzę,że problem nie jest jednostkowy.
Gość sworks Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 No a co zrobić jak instert wyleciał? Miałem ten problem od paru sezonów...Rama ma 6 sezon. Insert latał, podkładka załatwiła sprawę do dziś...Dziś na treningu wyleciał wraz ze śrubą...Jestem w czarnej d%^&* bo przecież nie zamontuje koszyka na bidon na ramie podsiodłowej, a na dolnej nie będzie koszyka... Ktoś coś poleca?
Walter Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Szukaj warsztatu mechanicznego czy firmy mechaniczno monterskiej, zacisną ci nową nitonakrętkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.