smog11 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Witam. Jestem nowy na forum dlatego na początku witam wszystkich. Postanowiłem przesiąść się z MTB na szosę gdyż ostatnio prawie wcale nie jeżdżę po terenie. Wybrałem kilka modeli w cenach akceptowalnych dla mnie cenach (właściwie akceptowalnych dla mojej żony- droższy = wojna). B'TWIN triban 3 (około 1500zł) B'TWIN triban 5 (około 2200zł) Merida Road Race 880-16 2010 (około 1700zł) Leaderfox Runner 700C (około 1890zł) CTM SPEEDSTER 580 white (około 2000zł) Kellys ARC 1.9 (około 2200zł) Rower będzie wykorzystywany rekreacyjnie, najczęściej do robienia około 100km jednorazowo. Najbardziej podobają mi się 3 ostatnie, ale czy warto dołożyć do nich (czy rzeczywiście są dużo lepsze od meridy albo tribanów)? Proszę o podpowiedź osoby które w tym siedzą bo ja jestem zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wykolowany Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Podpinam się pod pytanie, bo tego samego szukam Już jeździłem na tym Triban 3 wg. mnie trochę za ciężki, ale można powymieniać sobie (chyba) różne rzeczy w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmad Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 a wiec co do tych 3 ostatnich, osobiscie brałbym kellysa, poniewaz ma karbonowy widelec, który bedzie lepiej tłumił nierownoci ktorych na naszych "szosach" jest sporo ogolnie kellys ma lepszy osprzet na tle tej dwojki, potem klasyfikuję ctm'a i na koncu leader'a. Jesli troszkę pomogłem +. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wykolowany Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Mógłbyś jeszcze między: Leader Triban 3 Merida Który z tych 3 i w jakiej kolejności lepiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smog11 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 OK. w takim razie kellys, ze sklepu rower.com.pl (czy biały to nie damski, czy kolor nie ma znaczenia?) No i pytanie, jaki rozmiar ramy? Mam 180 cm wzrostu, 72 kg. rozmiary ram 480mm (XS)/ 500mm (S)/ 530mm (M)/ 550mm (L)/ 570mm (XL) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wykolowany Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Mi w sklepie zalecali 55 a mam 173 więc tak wychodzi że musisz mieć XL, lub oni się mylili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iosif Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 W 2011 Kellys ARC 1.9 ma rozmiary 50, 53 i 55. Kupicie jeszcze 2010? Ostrożnie z poradami na podstawie wzrostu zwłaszcza dużych rozmiarów. Odsyłam (nie pierwszy raz - widać szukajka nie używana) do kalkulatora http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO Moim zdaniem rozmiar aby długość rura górna+mostek zgadzała się z kalkulatorem. I mostek najlepiej 100mm albo więcej. W drugiej kolejności rura podsiodłowa. Potem przymierzcie ten rozmiar osobiście. Inaczej ryzykujecie kupno złej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smog11 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 2010 jeszcze się kupi w kilku sklepach i ten rocznik ma jeszcze 57. Z tego co poczytałem wychodzi mi 55. Mam nadzieję że to już ostatnie pytanie: Co z pedałami? Do jazdy rekreacyjnej (min 50km- max 210km) czy kupować SPD czy zwykłe wystarczą? spodobały mi się (również cenowo) takie: http://www.rowerowysklep.pl/shimano-pedaly-spd-shimano-pd-r540-sil-o_l_2008.html + http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-szosa-spd-buty-shimano-sh-r076g-grey-o_l_94_4774.html Czy będą do siebie pasowały, i czy na takich pedałach da się również w miarę komfortowo jechać mając założone zwykłe buty (np: kilometr do sklepu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iosif Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Z tego co poczytałem wychodzi mi 55. Nie z tego co czytałem tylko się pomierz. I najlepiej sprawdź dany rozmiar w sklepie. Patrzysz na osprzęt i pedały a najważniejsze czyli rozmiar strzelasz. Mam nadzieję że to już ostatnie pytanie: Co z pedałami? Do jazdy rekreacyjnej (min 50km- max 210km) czy kupować SPD czy zwykłe wystarczą? spodobały mi się (również cenowo) takie: http://www.rowerowysklep.pl/shimano-pedaly-spd-shimano-pd-r540-sil-o_l_2008.html + http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-szosa-spd-buty-shimano-sh-r076g-grey-o_l_94_4774.html Czy będą do siebie pasowały, i czy na takich pedałach da się również w miarę komfortowo jechać mając założone zwykłe buty (np: kilometr do sklepu)? Do jazdy czysto turystycznej platformy będą oki. Do bardziej treningowej zatrzaskowe lepiej przenoszą moc. I nie śliźnie się noga przy wysokiej kadencji. Te buty z opisu pasują do pedałów spd-sl. Nastaw się że z blokami szosowymi bardzo źle się chodzi. A w sztywnym bucie to się prawie nie da chodzić. Jak się zdecydujesz to kup bloki z luzem. Mam pedały o podobnej konstrukcji i na upartego da się kilometr zrobić w normalnym bucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.