Skocz do zawartości

[upgrade lub nowy] ?

artur78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum i będę chciał poprosić bardziej wypedałowanych kolegów o radę, ale na początek się przedstawię.

Mam 33 lata, 187cm i 112Kg, kondycyjnie raczej slabiej niż lepiej. Pedałuję głównie asfaltem i lekkim terenem w okolicach Legnicy; trasy w zakresie 15-60km, w sumie miesięcznie około 300km, raczej rekreacyje tempo około 15-20kmh. Mój rower to stary używany Kettler Traveller kupiony na giełdzie za 500zł.

To o co chciałbym prosić to rada czy upgradeować czy wymoeniać rowerek. Po krótce napiszę o co mi kaman. Mój rower jest na ramie alu, tył altus, przód deore, hamulce v-brakei deore, korba stx, klamkomanetki nie pamiętam, siodło selle royal, amor nieżywy, dynamo w piaście/oświetlenie nieżywe, obręcze stożkowe, opony schwalbe tył i przód 80/50%, poszcerbione blaty z przodu- zmiana biegu to duży dyskomfort

jako że załapałem bakcyla zastanawiam się czy dokładać w remont tego roweru (amor, może wymiana/remont napędu, naprawa oświetlenia, w dalszej perspektywie oponki) czy może uciułać z 1000 zł i kupić jakąś mądrą używkę sprzedając wcześniej to co mam. Mój rower waży około 18Kg czy jak kupię coś lżęjszego to będzie to wyczuwalne przy moim stylu jazdy?

Proszę o konstruktywne rady

... i jeszcze co myślicie o takiej używce w tej cenie??

http://allegro.pl/hai-bike-land-nowy-dore-slx-hyd-699-euro-i1713768938.html

Napisano

Wszystko zależy od dwóch rzeczy:

- w jakim stanie jest rama

- czy obecny rower odpowiada Ci pod względem geometrii (czy wygodnie Ci się jeździ)?

Jeśli rama nie jest mocno skatowana i odpowiada Ci jej geometria to myślę, że warto w nią inwestować bo za 1000zł pod Twoją wagę ciężko będzie coś sensownego znaleźć, nawet w używkach.

Fajnie by było jakbyś wrzucił jakieś zdjęcia. Wiadomo, jak się widzi to można zawsze coś więcej wymyślić, doradzić...itd.

Z opisu wnioskuję, że na pewno trzeba zmienić:

- napęd: kaseta, łańcuch, korba (lub tylko zębatki), suport, manetki, linki, pancerze, przerzutki (jeśli stare mają luz)

- amortyzator (może da się coś zrobić ze starym)

- być może piasty lub całe koła (w zależności od stanu)

Co do tej "używki" to ma bardzo przyzwoity osprzęt na tą cenę. Na pewno nie będziesz żałował.

Pozdrawiam

Napisano

w sumie co do wygody to nie mam skali, żeby ocenić - musiałbym pojeździć na czymś innym. w moim kettlerze wymieniałem łańcuch, suport i klocki. myślę, że na alledrogo około 500 za niedo dostanę, więc ten haibike będzie w moim zasięgu licząc to co chcę dołożyć

Jest jeszcze inna opcja, a mianowicie wstrzymac sie do konca sezonu i mysle, że i wybór w używkach i ceny będą tylko lepsze

Napisano

Co do cen to bym się nie nastawiał na to, że będą niższe. W sklepach być może ze względu na przeceny. Ale równocześnie będzie dużo mniejszy wybór.

Zeszłej zimy składałem rower i ceny były porównywalne. Aczkolwiek ja celowałem głównie w używki na allegro. A przy tym był dużo mniejszy wybór.

Jeśli masz możliwość kupić w tym sezonie rowerek w stylu tego Hai Bike'a to wg mnie nie ma się co zastanawiać.

Napisano

w sumie im dłużej się zastanawiam tym jestem głupszy...

opcja na teraz to: http://allegro.pl/suntour-ncx-d-rl-lockout-lo-blokada-skoku-drl-cube-i1719912502.html i naprawa lub likwidacja oświetlenia; moze demontaż błotników i bagażnika (nic nie woże i jeżdże tylko przy korzystnej aurze) celem odjęcia kilku deko

Problemem są stery, u mnie śą gwintowane i nie wiem czy nie bedę miał problemu z tym widelcem

dziś bike wrócił z serwisu, jest wyregulowany, wyczyscilem go i patrzę na niego nieco łaskawszym okiem.

...i jeszcze gosc w serwisie powiedzial mi zebym nie fisiował, że mam b. dobry rower

Napisano

Jeżeli tak powiedział to się trzymaj tego serwisu bo przynajmniej nie będzie Cię naciągał na nowe części (niekoniecznie potrzebne).

Jeśli masz gwintowaną rurę sterową to prawdopodobnie ma też ona średnicę 1 cala (nie wiem czy są gwintowane o średnicy 1i1/8 cala). I niestety do takiej ramy nie włożysz tego amora (ma rurę 1 i 1/8 cala gładką pod ahead-a).

Jeśli nie używasz to rzeczywiście nie ma sensu wozić ze sobą błotników i bagażnika.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...