Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] W kwocie max 450 zł

kubabin5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerzucam się na hamulce tarczowe hydrauliczne i nie chcę kupić jakiejś chińszczyzny. Z racji, że będą to boje pierwsze tarcze taki skromny budżet :-)

Proszę o Wasze propozycje.

Napisano

W tej cenie na pewno znajdziesz Avid Juicy 3. Jednak nie warto pakować się w tanie hydrauliki. Lepiej albo dołożyć/oszczędzić pieniądze na lepsze, albo kupić hamulce mechaniczne. Gdy wybierzemy tę drugą opcję, wtedy polecam Avid'y bb7.

Napisano

Proponuję komplet moich Hayesów Nine z adapterami i tarczami za 250zł tak na początek, żeby zobaczyć jak to działa i co jest istotne;> Avdów Juicy 3 stanowczo nie polecam! miałem i się zawiodłem

Napisano

Czyli mówicie, że shimano lepsze od avidów 3, już chciałem się zdecydować no i znowu dylemat.

Tak jak kolega wspomniał to mają być hamulce na początek dla obeznania się z hydrauliką no

i nie wiem czy na starcie mam wydawać kase na pro hamulce, bo dopiero zaczynam przygodę z tarczami :icon_wink:

Avidy są niby najlepszym wyborem do kwoty 500 zł :icon_confused:

• Mod Team
Napisano

Masz dziwny sposób myślenia. Pierwsze hamulce hydrauliczne to muszą być kiepskie? Kupisz badziew i zrazisz się do hydraulików. Kupuje się zawsze co najlepsze w posiadanym budżecie.

Hamulce Shimano mają takiego plusa że odpowietrzania jest bardzo łatwe, wystarczy strzykawka i kawałek wężyka, w przypadku Avidów trzeba jeszcze dokupić zestaw do odpowietrzania (oryginał ponad 100pln, nie oryginał na Allegro ok. 40pln).

Poza tym, powtórzę jeszcze raz, nie kupisz nic lepszego od podanych przeze mnie XTków do 500pln. To czterotłoczkowe heble które zjadają takie J3 czy Hayesy na śniadanie. Bierz póki są.

Napisano

A ja polecam shimano slx na pewno nie będzie to kwota 450 zł tylko 575 zł ale można pokombinować sobie troche tak że na przód kupić ori slx a na tył klamka slx + jakiś zacisk może lekko używany albo z niższej półki shimano. Obecnie mam z przodu zacisk deore lx i zalozyłem używaną klamke slx i mam wreszcie hamulec tarczowy w rowerze. Siła hamulca wzrosła prawie o połowe tak więc smiało moge polecić zwłaszcza że teraz zamawiam na tył slx kompletny. Moja rada jeżeli chcesz hydraulike do roweru to moze na początek sam przód (a będzie czas na dozbieranie kaski) aby sprawdzic siłe i działanie hamulca, zawsze moze on powędrować na tył gdzie siła juz nie musi być taka jak z przodu, a co do firmy to shimano gdzyż jego obsługa jest prosta.

Napisano

Gomez, idea jest okej, ale wykonanie jako 'pierwszy hydraulik" jest zbyt.. hmm.. kłopotliwe i za dużo zamieszania, chociaż w samej idei jest okej.

Kubabin5 - bierz te XT co podał Sznib - to są MEGA mocne, co prawda wiekowe, ale bardzo dobre hamulce i do tego bardzo rzadkie na rynku - a tutaj masz je do tego NOWE. Przemyśl je i to najlepiej dość szybko, bo one szybko zejdą. I najlepiej je weź, bo żadne J3 czy M595 nie dorównają nawet w połowie sile tych XT!

I wbrew temu co mówisz, w tej cenie J3 nie jest najlepszym wyborem! Ten model Avida ma bardzo słabą jakość montażu, przez co jest awaryjny.

Reasumując, jeśli chcesz nowy, świeżutki model - bierz M595, będziesz zadowolony. Jeśli chcesz ultra siłę hamowania - bierz tamte XT co podał Sznib - zatrzymasz się w każdej sytuacji i do tego staniesz się posiadaczem modelu, którego wartość na rynku wtórnym za około 2 lata zacznie rosnąć!

Napisano

Teraz mnie pszekonaliście do shimano, może mi się uda kupić te deore XT,bardzo bym chciał :icon_wink:

Dzięki wszystkim za porady!

Napisano

Myślę, że nie jedna osoba widząc taką okazję chciałaby dostrzec u siebie konieczność zmiany hamulców. Masakra zestaw. Mocno się postaraj i kup je.

Napisano

Niestety muszę z przykrością wyznać, że nie będę miał kasy na cudne XT, ponieważ poza hamulcami trzeba doliczyć cenę piast pod tarcze :confused::wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...