Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana korby

Artikk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowym użytkownikiem, choć nie mogę zaprzeczyć temu, że forum jest mi dość bliskie. Dużo się tutaj nauczyłem. Mam problem z moim Bulls DH-1. Polega on na tym, że moja korba jest w opłakanym stanie :( , są na środkowej zębatce 4 uszkodzone miejsca (patrz foto). Niestety łańcuch uległ także niemałemu uszkodzeniu, jest dość rozgięty między jego bocznymi ściankami (jeżeli można to tak nazwać, patrz zdjęcia). Wiem, że muszę coś wymienić, myślę także o zmianie kasety. Chciałbym wydać nie więcej niż 250 zł. Z góry dziękuję za wszelkie porady, co zrobić z tą sprawą, dodam, że ważę 50 kg (może jest to zbędne info.)

Korba: Shimano, widoczna na zdjęciach

Łańcuch: Shimano, widoczny na zdjęciach :icon_lol:

Kaseta: MF-HG37, 7 rzędowa, Shimano :icon_mrgreen:

Przerzutka: Shimano deore, patrz zdj.

Link do zdjęć: https://picasaweb.google.com/111362972654072530361/18Lip2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMalqYz0scTrNw&feat=directlink

Napisano

Nie wiem czy T-mobile przejął takie rzeczy tylko w erze ;) Jak tak to będziesz musiał do nich podskoczyć.

Po 1. Nie masz kasety tylko wolnobieg...

Po 2. Za 250 to się kupuje samą korbę jeżeli ma trochę wytrzymać...

Po 3. Mój łańcuch tak wygląda od jakichś 2000 km i jeździ, nie skacze, więc tym się nie przejmuj.

Po 4. Dzieje się coś z tą korbą czy tylko źle wygląda? Tzn czy są problemy ze zmianą biegów...

Jaki ogółem przebieg napędu?

Napisano

Wolnobieg wygląda właśnie tak jaki posiadasz. Kaseta wygląda tak: wear-cassette.jpg

Dopatrz się różnic, u Ciebie jest jak by dziura wokół osi, tutaj jest nakrętka.

Jeżeli oś w pieście jest ok, to może być, bo to ona się właśnie najczęściej sypie przy wolnobiegach.

Napisano

Troszeczkę poczytałem i się douczyłem :icon_wink: . Chodziło mi głównie o jego stan zębów i ogólnego zużycia. Czy warto zmienić go na kasetę? Prosiłbym także o podanie korb, ponieważ muszę kupić nową. Dzięki za dotychczasowe zaangażowanie i odpowiedzi :thanks:

Napisano

Moim skromnym zdaniem warto chociaż ten stan zębatek nie jest zły. Jakbyś chciał zmienić na kasetę to trzeba też wymienić piastę. Co do korby to zwykła Alivio spokojnie wystarczy z mocowaniem na octalink lub kwadrat.

Napisano

Tylko jest jeden mały problem, alivio jest 8 rzędowe. Co znacznie zwiększa wydatki, chyba moja przerzutka nie obsłuży 8 rzędowej kasety, i będę musiał zmienić manetki. Beskid, a jaką wybrałbyś korbę na moim miejscu? :icon_wink:

Napisano

To jest rower do jazdy rekreacyjnej, mi 40 km dziennie wystarcza, po polnych drogach itp. Pewnie zdecyduję się na Acerę. Uda mi się wymienić łańcuch+ wolnobieg na kasetę 7 rzędową + piastę na taką pod kasetę za 150 zł? Prosiłbym o podanie modelu łańcucha oraz ewentualnej piasty + kasety. Dzięki za odpowiedzi :icon_wink:

PS. Czy aby zmienić piastę trzeba od nowa naszprychować (nie wiem czy fachowe określenie, poprawcie) koło? Czy obejdzie się bez tego?

Napisano

Czyli co przechodzisz na 8 rz. czy pozostajesz przy 7 rz?? Koło trzeba zapleść od nowa jeśli wymieniał byś piastę razem z nowymi szprychami.

Możesz też kupić piastę na 8 rzędów a założyć kasetę na 7 rz. choć wymaga to założenia na bębenek podkładki z małej koronki.

Napisano

Chyba się troszkę nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o wymiane wolnobiegu na kasetę, ten wolnobieg jest ok. Chcę go wymienić, bo kaseta jest lepsza... Opłaca się w to bawić?

Napisano

Kupując budżetowe części wg mnie system kasetowy nie jest lepszy: tania kaseta nie jest zbytnio lżejsza od analogicznego wolnobiegu, wykonanie też nie różni się zbytnio, trwałość również; niskie modele piast nie posiadają jakościowych uszczelnień i są piętą achillesową napędu.

Jeśli zakładamy że koło jest elementem trudniej naprawialnym (awaria piasty wymaga przeplatania koła, wymiana kasety tylko zmianę tego elementu) niż napęd, to jakość koła powinna być klasowo wyższa niż zamontowany napęd.

Znaczenie ma jeśli ktoś decyduje się na wolnobiegi 8rzędowe - te dużo bardziej obciążają konstrukcję piasty powodując wyginanie/łamanie osi. Tu wg mnie nie warto i lepiej mieć napęd 7rzędowy, kasetowy czy wolnobiegowy.

Jeśli zdecydujesz się na piastę kasetową to piasty z blaszaną uszczelką łożyska od strony bez bębenka to katastrofa - o wiele lepsze są piasty z gumową osłoną, wtedy masz podwójne zabezpieczenie z tej strony. Choć jak sie okazuje strona łożyska od bębenka zazwyczaj obrywa bardziej mimo że osłonięta jest kasetą.

Napisano

Chyba tą zmianę na kasetę zostawie na długie zimowe wieczory. Nie będę wymieniał wolnobiegu na kasetę. Kupię tylko nowy łańcuch z korbą i śmigam. Dzięki za porady. :)

Napisano

Wole dmuchać na zimne. Ten łańcuch jest dość rozciągnięty, to nie są takie duże pieniądze, lepiej wymienić łańcuch niż kupować za jakiś czas korbę. Jeżeli nie mam racji poprawcie. :)

Napisano

Korba na pewno przyjmie łańcuch rozciągnięty, grzej z wolnobiegiem, jeżeli jest wytarty to nowego łańcucha już może nie przyjąć ;)

Ale Twój wolnobieg wygląda w miarę ok więc powinno być spoko :)

Napisano

Myślę, że to co zostało wcześniej podane będzie ok ;) Skoro nie katujesz roweru i nie ważysz dużo to będzie Ci służyć pewnie dopóki nie padną łożyska :)

Chociaż na tej aukcji jest pewna nieścisłość, mianowicie w tytule napisane jest Octalink, a w oposie przedmiotu że mocowanie jest na kwadrat...

Nie wiem jaki masz teraz suport, podejrzewam że może być kwadrat, jeżeli nie ma na nim luzu to będzie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...