Skocz do zawartości

[Avid Juicy 3] Tłoczki + zalanie układu

Adam0148

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zakładam ten temat bo to całkowita ostateczność dla mnie. Pokrótce ostatnimi czasy zapowietrzyłem sobie układ przedniego hamulca, tłoczki wyszły dość znacznie, spuściłem cały DOT-4, nie umiejąc ich wcisnąć z powrotem rozkręciłem cały zacisk. Podczas naciskania na tłoczek prawy wychodził DOT + plus jakiś syf (tak jak by cząstki stałe). Wycisnąłem i zawiozłem do rowerowego gdzie układ na nowo zalano. Po Wczorajszej jeździe stwierdziłem że tarcza cały czas ociera o klocki a jeden tłoczek się nie chowa. Próbowałem różnych sposobów wciskania kombinerkami + upuszczenie płynu z układu i nic to nie dało. Próbowałem wysuwać tłoczki psikać WD-40 + smar do łańcucha, tak długo aż znowu zapowietrzyłem układ.

Po zapowietrzeniu stwierdziłem że prawy tłoczek wchodzi dużo bardziej niżeli lewy - nie wiem jest to normalne czy oba tłoczki muszą wychodzić tak samo ?

Może ktoś mi podpowie czy podczas zalewania układu na nowo postępujemy tak samo jak w przypadku odpowietrzania hamulca? I czy ma to jeszcze sens robić bo zaleje i znowu będzie problem z tłoczkiem a wtedy to chyba mnie rozerwie na strzępy. Jak dalej tak będzie się działo chyba zamówię nowy hamulec.

Dzięki za odpowiedź

Napisano

Tłoczki powinny "możliwie najbardziej pracowac równo", ten jeden który sie nie wysuwa trzeba przesmarowac, najlepiej obydwa od razu. Psikanie WD40 i tym podobnymi specyfikami to nie jest najlepszy pomysł. Topik o konserwacji Juicy: Konserwacja Juicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...