Skylf Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Ostatnio wyciągnąłem stary rower, który prawdopodobnie jest w moim wieku ;] Rama była malowana, więc nie mogę sprawdzić z jakiego materiału jest zrobiona, ale znalazłem coś takiego http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?Year=1994&Brand=Specialized&Model=Crossroads+Sport&Type=bike. Na ramie nie widzę żadnej rdzy. Planuje go odmalować, dokupić trochę używanych części: tylną przerzutkę, hamulce, klamki, manetki, pedały. Zastanawiam się jeszcze nad kasetami i łańcuchem. Nie znam się na rowerach, ale myślę, że dałbym radę sam to zrobić. Pytanie, czy warto? Chciałbym przejeździć na tym rowerze 2 sezony. Do tej pory nie jeździłem zbyt dużo rowerem, ale chcę zacząć jeździć na parogodzinne wycieczki. Z mego rozeznania dowiedziałem się że na nowy rower musiałbym wydać co najmniej 1000zł, na razie jest to dla mnie nieosiągalna kwota, a badziewia nie chcę kupować. Do tej pory jeździłem pseudo full mtb, więc ciężar nie robi mi problemu, i tak jest lżejszy. Za chwilę wrzucę kilka zdjęć. http://imageshack.us/g/28/zdjcie0061r.jpg/
Onyxer Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Warto, całkime fajny rower. D owymiany, korba, może kaseta, linki,pancerze. Do tego dochodzi odpowieednia regulacja i git.
Skylf Napisano 18 Lipca 2011 Autor Napisano 18 Lipca 2011 Co do regulacji. Nie wskakuje mi 7 bieg. Udało mi się wyregulować na tyle by po chwili zastanowienia wskakiwał(przy okazji zaczął zastanawiać się nad wskakiwaniem na 1 bieg), niestety dzisiaj znowu się rozregulowało. Jest to wina przerzutki czy słabej regulacji? A może linki, lub nienasmarowany łańcuch(za który zresztą wezmę się jutro)? I pytanie dotyczące hamulców. Czy taki rodzaj hamulców jest dobry? Nie zawiedzie mnie w przyszłości? Czy może powinienem zmienić na zwykłe V-Brake? Kostki są zdarte, ale mogę. Kostki są zdarte, ale mogę przełożyć je z innego roweru*
Luigi Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Umyj przerzutkę w benzynie ekstrakcyjnej i ją potem nasmaruj. Być może pantograf albo inne ruchome części mają jakiś opór, przez to jest rozregulowana. Wymień także pancerze i linki. Gorszą opcją może też być to, że sprężyna się rozciągnęła.
rybciasum Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 jaką kwotą na rozbudowe aktualnie dysponujesz?
lesik Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 osobiście polecam kupić używany rowerek troche dołożyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.