Skocz do zawartości

[pozycja na rowerze] Czy to jest dobry rozmiar ramy?

exist

Rekomendowane odpowiedzi

@dziobolek tu nie ma miejsca na dopasowanie "na oko" lub "widzi mi się". Przyjmijmy że ktos ma stopę rozmiar 40 ale lepiej mu sie chodzi w butach 43" - bo np lubi luz w środku a że noga wyglada śmiesznie i chód jest nieefektywny to co tam.... Fakt - rower to nie but więc wystarczy raptem 500 pln ( czyli koszt kilku mostków, jednego siodełka, kierownicy i sztycy i to takich z entry level ) i zamówić sobie wizytę w BGfit. Tu dopasuje się wszystko tak jak powinno być, a nie jak "mi się wydaje". Ciało ma swoje ograniczenia ale też każdy z nas jest kinematycznie identyczny, więc można to wszystko dostroić idealnie. Zaufaj mi róznica nawet 1 cm w ustawieniach to czasem jest już przepaść i przejście z komfortu do bólu... Przyzwyczajenie sie do czegoś bo wydaje nam sie ok to nie musi być najlepszy właśnie wybór.

A przy przekroku 77 cm i prawidłowo ustawionym siodełku rama S będzie dobrym wyborem szczególnie dla kobiet, które zazwyczaj maja ciut inne proporcje ciała niż mężczyźni ( generalnie dłuzsze nogi )

@dziobolek tu nie ma miejsca na dopasowanie "na oko" lub "widzi mi się".

Źle - dwója! Siadaj! ;) Przeczytaj jeszcze raz proszę, to co napisałem...

Przyjmijmy że ktos ma stopę rozmiar 40 ale lepiej mu sie chodzi w butach 43" - bo np lubi luz w środku a że noga wyglada śmiesznie i chód jest nieefektywny to co tam....

Nie trafione porównanie...

Fakt - rower to nie but więc wystarczy raptem 500 pln i zamówić sobie wizytę w BGfit.

Brawo! Gratuluję poczucia humoru gwizdze.gif

Niektórzy tutaj chcą rower zakupić za 500PLN, a Ty proponujesz wydać drugie tyle na BGFit... :blink:

Powiedz to osobie, która "odejmując sobie chleb od ust" odłożyła te 500PLN by kupić wymarzoną używkę,

że musi wydać drugie tyle na dopasowanie roweru... :unsure:

Pozdrówka!

Uuuuu - pan nauczyciel się znalazł... Skoro jeździsz na za dużej ramie i nie przeszkadza Ci to zbytnio to wcale nie dziwię się że nie trafiłem z porównaniem do za dużych butów... Głodny najedzonego nie zrozumie - takie życie. Dziekuje natomiast za docenienie poczucia humoru - dla mnie faktyczie "rower za 500 pln" to żart, a może już raczej oksymoron. Nie stać mnie - nie kupuję, składam dalej, a nie "odjąłem sobie od ust" kupiłem samochód-szrot za kilka tys pln a na ustawienie geometrii, przegląd i np nowe amortyzatory to już niee... po co... To samo z rowerem - był tani to jakoś przeżyje, że rama za duża/mała , najwyżej kupie inny mostek, potem siodło, bo to coś uwiera, kierownica tez coś dziwna bo ręce bolą itd i nagle za nowe graty pękło owe 500 pln. A poźniej i tak jedziesz za kimś kto wygina ciało i prostuje kręgosłup albo co i rusz macha "nagdarstkami" bo dłonie zdrętwiały - o bolących kolanach nawet nie wspominam, bo to już norma najwyraźniej... BGfit to oszczedność pieniedzy na częsci i czasu na dobieranie pozycji "na oko" i jak mi jest wygodnie.

W przypadku Gianta M to 17" czyli 43 cm

Scott ma np. 17,3" - 44 cm

Tak to wygląda w uni evo rozm. 19: długość rury od środka suportu do siedziska siodła: 64 cm/ sama sztyca podsiodłowa jest na: 7cm/

długość ramy na 100% to: 54 cm/ długość mostka 11 cm/ długość ramy ukośnej od suportu do kiery: 63 cm, mogę się mylić max o cm tu i tam.

Ja jak pisałam: 162 cm. Fakt, sprawdza się na terenach ,,w dal" natomiast przy stromych zjazdach muszę wystawiać dla bezpieczeństwa kuper za siodło, co wcale nie gwarantuje stabilności roweru.

Dobra, zauważyłem nieco po czasie, spoko mostek 90 mm powinien załatwić sprawę, mostek 110 mm to już nie tak mało jak na XC.

Wynika to chyba z tego , że masz dosyć długi tułów i rama 575 mm jest dia Ciebie nieco krótka, optymalna była by 585 mm.

Ale teraz mówisz o ramie M? Sama nie wiem, widzę że zdania są podzielone :icon_cool: Najgorsze jest to że nie ma możliwości przymiarki do S <_<

Ten mój XTC W to taki mix, choć może faktycznie lepiej kontrolowałabym mniejszy rower? Sugeruje się tu jakie rozmiary mają zawodniczki XC. Jeśli Maja ma standardowego Scotta RC, zgodnie z geometrią, rozmiar S to może zdania, że rozmiar roweru do ścigania powinien być mniejszy nie są głoszone bez powodu

Tacy klienci jak Włoszczowska nie mają standardowych ram ;)

Żadnej decyzji nie podejmuje się bez przymiarki, więc najpierw spróbuj tej M, przecież nie jest ważne co mówią inni, ważne jest jak Ty czujesz się na rowerze .

Swoją drogą ciekawe jak czuła byś się na Scott rozmiar M.

Według mnie przymierzanie w sklepie wiele nie daje i lepiej wyjść od posiadanej ramy. Jak nie całkiem pasuje to szukać trochę innych wymiarów dających pożądane parametry. Mi na M XTC by się raczej dobrze nie jeździło bo miałbym za mało obciążone przednie koło, albo bał się schodzić za siodło na stromych zjazdach przez za dużą długość całości.

• Mod Team

Mi na M XTC by się raczej dobrze nie jeździło bo miałbym za mało obciążone przednie koło, albo bał się schodzić za siodło na stromych zjazdach przez za dużą długość całości.

Jedno przeczy drugiemu. Jak masz długą ramę to jesteś bardziej wyciągnięty czyli bardziej obciążasz przednie koło.

chickenowa nie pozostaje nic innego jak czekać na nowe modele w sprzedaży, siadać i porównywać geometrię :thumbsup:

Nie przeczy, bo jak mam ustaloną ramę i pozycję względem korb (pedałowanie) to obciążenie przodu mogę zmieniać tylko mostkiem. Przy krótkim mostku całość będzie miała odpowiednią długość, ale za mało ciężaru z przodu. Przy długim natomiast całość będzie za długa.

Jedno przeczy drugiemu. Jak masz długą ramę to jesteś bardziej wyciągnięty czyli bardziej obciążasz przednie koło.

Muszę też się nie zgodzić, uważacie,że siedzę w swoim uni jak w tirze, owszem długo i wysoko:) jestem wyciągnięta, ale przez długość ramy 19 w stosunku do mojego rozm 162 :)ciężar mam rozłożony równomiernie, siedzę ,,między kołami" z tendencją obciążenia na tył ( kierę mam wyżej od siodełka)koło czuję i widzę przed sobą ,a nie pod,obciążenie koła chyba też zależy od kąta ramy, amora wzg. koła. Z racji wielkości ramy do mojej postury mój uni evo do większych evo-lucji się nie nadaje. :icon_lol:

Widze ze musze opisac moja historie po tym jak zrobilem juz ponad 800km na nowej ramie. Przy okazji zweryfikowac troche teorie rulez'a.

Link do zdjec - Troche nieaktualne, ale daja obraz sytuacji jak wyglada to ponizej.

Fotki, XTC "S" 575mm

Wzrost 175cm, noga 82 pampers, krotkie rece.

Poprzednio - XTC M 595mm + mostki 8 i 10cm, rozne wyokosci kiery, sztyce setback 0 i 3cm.

- Za dlugo, podjazdy byly ok.

- Potworne bole nadgarstkow i palcow na maratonach i generalnie dluzszej jezdzie 40km+

- Zjazdy, lepiej o nich nie mowic. To byla istna masakra. Jakiekolwiek bardziej strome zjazdy na trasie XC konczylem prawie OTB, z dusza na ramieniu. (nawet przy mostku 8cm i wysoko ustawionej kierze - mam swietny tor testowy XC w Lublinie na globusie) Nie bylem w stanie wystarczajaco daleko wysunac dupska i ciezar byl zle rozlozony.

Obecnie - XTC S 575mm + mostek 10cm, mostek 3mm nad glowka na minus [XTC S na glowke 1cm NIZSZA !!!], sztyca setback 1.5cm.

- Podjazdy bez problemow przez nisko ustawiona kiere, aczkolwiek zastanawiam sie nad mostkiem 11cm i kiera ustawiona 1cm wyzej. Czuje ze zle ukladaja mi sie ramiona i kark.

- Brak bolu rak, palcow i nadgarstow, testowalem juz 90km w sudetach przy 2500m podjazdow i zjazdow.

- Zjazdy to jest bajka w porownaniu do wiekszej ramy, zero problemow. Pelna kontrola.

- Lepsze rozlozenie masy.

W moim przypadku zmiana wreszcie pozwolila mi sie cieszyc z jazdy. I nie nie mam pozycji jak w rowerze miejskim do jazdy po bulki na mniejszej ramie.

W dodatku jezdze ze sporym setbackiem i chyba bede szukal mostka o 1cm dluzszego. Mimo tak nisko ustawionej kierze, nie mam problemow na zjazdach.

Musze takze przetestowac bloki max do tylu i siodlo do przodu + troche wyzej.

Rozklad masy na mniejszej ramie jest takze duzo lepszy. Ponizej ciekawostka z doswiadczeniami z wieksza rama.

Opisze bardzo prosto jak fatalnie zachowywal sie rower na wiekszej ramie.

Wyobrazcie sobie jazde okolo 30km/h i przejazd przez spiacego policjanta. Wiecie co sie u mnie dzialo?

- Otoz tylek doslownie fruwal kilka/kilkanascie cm nad ziema przez kilka metrow, pare razy jadac z chlopakami nie zaliczylem tak przy wiekszej predkosci OTB, kiedy jadac w strone mlocin przejechalem dobre kilka metrow z tylkiem w powietrzu i amorem prawie dobitym.

FATALNE rozlozenie masy, nie pomogala ani sztyca z 3cm ! setbackiem + max wysuniecie siodla, ani ustawienie mostka 4cm! nad glowke ramy na plus.

Z innej beczki,

Moja dziewczyna 165cm, reszty nie mierzylismy, nie sciga sie ;)

Contessa M 555cm + mostek 8cm, 1cm nad glowka + gieta kiera 680mm.

Sudety:

- Musialem ustawic mostek na minus bo miala problemy z podjazdami. Bylo sporo lepiej, aczkolwiek nie idealnie moim zdaniem przez szeroka kiere, w kazdym razie kolo na srednich podjazdach juz nie tanczylo tak jak poprzednio, co zreszta sama potwierdzila.

- Troszeczke narzekala na kark, w porownaniu do mostka na plus

- Zjazdy, nie wypowiem sie bo generalnie nie sa jej najmocniejsza strona. Zjazd ze snieznika skonczyl sie rozgrzaniem obreczy do jakis 80-100oC ;)

Sorcerer, zastanawia mnie skąd ta różnica? Tak na logikę biorąc rama 595mm + 80mm mostek powinna dać taką samą pozycję jak 575mm+100mm mostek+kiera 1cm wyżej (skoro główka niższa o 1cm). Ciekaw jestem, bo przeżywam gehennę próbując dojść do odp. pozycji, może jest jakiś ważny szczegół o którym nie wiem.

@Sorcerer

Twój post był bardzo pomocny. Dzięki

Ja giętej kiery nie trawię, strasznie źle mi się na takiej jeździło.

Sylwetkę w czasie jazdy chce mieć sportową bo chcę jeździć na maratony.

Myślę, że na mniejszej ramie będę się czuła pewniej, a i długość roweru się nie zmieni, więc nie będę musiała się od nowa przyzwyczajać :icon_wink:

Sorcerer, zastanawia mnie skąd ta różnica? Tak na logikę biorąc rama 595mm + 80mm mostek powinna dać taką samą pozycję jak 575mm+100mm mostek+kiera 1cm wyżej (skoro główka niższa o 1cm). Ciekaw jestem, bo przeżywam gehennę próbując dojść do odp. pozycji, może jest jakiś ważny szczegół o którym nie wiem.

Pozycję na rowerze da taką samą, tylko położenie względem roweru będzie inne. Z krótszym mostkiem będziesz bardziej za przednim kołem.

Chickenowa po co chcesz kupować nową ramę jak jeszcze nie zaczęłaś się ścigać? Ja bym radził spróbować najpierw na tej, bo będziesz mieć większą szansę że następną ramę kupisz optymalną :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...