Skocz do zawartości

[pozycja na rowerze] Czy to jest dobry rozmiar ramy?

exist

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam 16 lat, 177 cm wzrostu, długość nogi 85 cm, rama 21 cali. Mam ją już trzy lata i od czasu, gdy zmieniłem pedały na SPD bolą mnie kolana podczas zginania gdy stoję. Poza tym jest w miarę ok, tylko jestem trochę wyciągnięty. Siodełko mam wysunięte maksymalnie do przodu, ale nie wiem czy to dobrze. Czy moja pozycja jest prawidłowa i przede wszystkim czy rozmiar ramy nie jest za duży (czy jest konieczność zmiany na mniejszą)?

obraz001em.th.jpg

obraz002ds.th.jpg

Napisano

Strasznie długie masz nogi z tego co podajesz :) Poza tym mierzy się środek krocza bierzesz poziomice między nogi ustawiasz w poziomie i mierzysz odległość o wtedy masz długość nogi.

Co do pozycji wydaje się być okey ja bym spróbował może jedynie mostek skrócić. A sztycę masz z offsetem?

Napisano

Nogi 83 wyszły. Jarzmo sztycy jest trochę cofnięte, czyli jest z offsetem. Jaki mostek proponujesz (kąt i długość)?

Napisano

Masz zdecydowanie za wysoką ramę, ~19" byłoby dla Ciebie dobre. Pozycję na tą chwilę i tak masz wyprostowaną, także krótszy mostek byłby zupełnie chybionym pomysłem.

Możesz pokombinować z ustawieniami podkładek, masz ich dość sporo więc nie pozostaje nic innego niż testować różne wysokości :)

Napisano

Za wysoką tzn., że suport jest za wysoko od ziemi? Czy zmiana ramy jest naprawdę konieczna? Myślę, że urosnę jeszcze więc żeby nie było przypadku że rama którą kupie w przyszłości nie była za mała.

• Mod Team
Napisano

Za wysoka tzn. podsiodłówka za długa. Ja na dzień dzisiejszy to nawet o 18" bym pomyślał na ale jak rośniesz......Kupowanie ramy na zapas (21"!!!) jest dużym błędem.

Napisano

A dlaczego rura podsiodłowa nie może być za długa? Rodzice raczej nie pozwolą mi kupić innej ramy :icon_confused: Siodełko zostawić w tym położeniu czy cofnąć?

Napisano

Jesteś wyciągnięty bo masz za długą ramę ! Długość ramy jest ważna ,podsiodłówkę można skorygować sztycą a górną ramę mostkiem, ale tu zakres korekty jest mniejszy

Jeśli cię teraz zaczynają bolec kolana pomyśl ,ze potem może być tylko gorzej.Dojdzie ból dolnej części pleców ,karku następnie jakieś zwyrodnienia.

Mając dopiero 16 lat rośniesz i to jest najważniejsze w tym, by nie przyjąć złej pozycji

Ale.. to zależy ile też będziesz jeżdził , jak tylko ,,koło komina" to ww wiadomość podziel przez 2:)

Napisano

Może namieszam trochę w typowaniu wielkości ramy w stosunku do wysokości rowerzysty, ale ja mam raptem 162 cm wzrostu( nie rosnę już od lat)i ramę uni też 19 cali, taką świadomie z premedytacją wybrałam, ktoś powie,że za duża jak na moją sylwetkę. Zawsze dobrze się czułam na długich ramach, na mniejszej/krótszej odczuwam dyskomfort braku przestrzeni miedzy siedzeniem a kierownicą i czuję ,że jadę w miejscu, szybko się męczę. Lubie mieć dużo roweru przed sobą ,u ciebie mam wrażenie,że byle kamień ostrzejsze niespodziewane hamowanie i leżycie..Jak dla mnie to jesteś dopasowany do roweru, a nie odwrotnie :)Jakoś za wysoko i za krótko..Sorki, to moje subiektywne odczucie. Odkąd mogę wyciągnąć się nad ramą, oczywiście siodełko ciut niżej niż kiera, zniknęły problemy podobne co u ciebie.Jaka za długa rama u kolegi ??? Także, co cyklista i rower to inne odczucia psych. i fizyczne.

Fotka, może nie idealnie z boku,ale..

duecik.jpg

Napisano

Na pierwszy rzut oka widać -porównując idealnie sfilmowaną ( stop klatka) pozycję boczną sportsmenki z fotą pozycji ,,kolegi" ,że kolega siedzi za krótko i za wysoko ( za stromo) nie ,,w rowerze" a nad rowerem. Nie jesteśmy zawodowcami, ale większość z nas raczej instynktownie umie sobie znaleźć swoje miejsce w rowerze,na siodle za kierownicą. Ja np takie znalazłam ,wypróbowane przez lata na dłuższych dystansach. Na dłuższym dystansie właśnie,,wyłażą" wszelkie niedogodności niewłaściwej pozycji.I inna pozycja jest w kolarstwie inna w kross, mtb..tu jak raz jest przykład kolarstwa.

Ja niczego nie wróżę, opisuję to co czuję faktycznie.

Napisano

Szkoda że nikt nie widzi że kolano na pierwszym zdjęciu jest za daleko w tyle. Podstawą zeby "nie bolało" jest dobre ułożenie kolano/spd czyli opuszczając pion z kolana/rzepki powinien trafić w blok... Tu jak widać jest inaczej stąd ból - cudów nie ma jak zamiast kręcić pcha się korby. Czyli lekko opuszczasz siodełko i ustawiasz na jakies 73cm przy takim przekroku i max do przodu lub zmiana na takie bez ofsetu i oczywiscie sprawdzasz gdzie ląduje pion.

Napisano

kolano nie powinno wychodzić poza pion ale w przód a nie w tył. Gdy jest za bardzo wysunięte do przodu w tedy obciążamy staw kolanowy, a gdy za bardzo do tyłu pracują mięśnie dlatego optymalnie jest na środku jednak minimalnie w tył nie obciąża kolana tylko odpowiednie partie mięśni nóg.

Napisano

Faktycznie ,coś mi tu wizualnie nie grało ,noga jest bardzo cofnięta w porównaniu do siedzenia, nie wypycha przed siebie tylko pilnuje pedału aby nie został gdzieś hen w tyle..

ale jak opuści siodło to z kolei kolanami zahaczy o kierę i będzie pozycja ,,kuczna" nie mówiąc ,że będzie jechał na przykurczu, jak dla mnie siedzi za wysoko i wciśnięty między kierę a siodło, nie ta rama- rozmiar?

Napisano

177 cm, 83 noga i rama 21 cali, magia liczb, ale od razu widać, że z tego połączenia nic dobrego nie wyjdzie.

@RafalB Srry, że nie mamy możliwości zebrania konsylium Speca i dopasowania kolegi w profesjonalny sposób, ale z tego zdjęcia i tak widać, że rama ewidentnie mu nie leży.

Oprócz siodełka i mostka, możesz pokombinować z położeniem bloków, rogi też wycelowane w orbitę..

@unibikerka Taka rama jest dla Ciebie wygodna, bo rower prowadzi się jak holender :)

btw. jechałaś obok ścieżki :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Hej,

mam pytanie odnośnie rozmiarów ram. Możliwe, że za jakiś czas będę wymieniać ramę w swoim rowerze, chciałabym by był to również Giant XTC. Jednak mam problem. Geometria mojego XTC W przedstawia się następująco:

17,5 = 44,5 cm rury podsiodłowej i 57,5cm górnej rury + mostek 11cm ustawiony na minus

Jest to geometria damska, rozmiar M

Ja mam 168cm i długość nogi 77cm.

Moja pozycja na tym rowerze wygląda tak:

Zdjęcie najbardziej z boku (jednak mam już inną kierownicę i mostek- prosta kierownica i mostek dłuższy o 1cm)

IMG_3056.JPG

Tu mam już inną kierownicę...

20110915190.jpg

Nasłuchałam się od niektórych osób, że moja rama jest dla mnie za duża, jednak mi jeździ się na niej naprawdę dobrze. Chciałabym utrzymać podobną sylwetkę przy nowej ramie, jednak sprawa jest bardziej skomplikowana gdyż nowe ramy Gianta przedstawiają się następująco:

rozmiar S:

15' = 38cm rury podsiodłowej i 57,5cm górnej rury horyzontalnie

rozmiar M:

17' = 43cm rury podsiodłowej i 59.5 górnej rury horyzontalnie

Czy rozmiar S nie będzie za mały? Sztyca musiałaby być wysunięta maksymalnie... Czy w tym przypadku nie będą za bardzo obciążone nadgarstki?

Natomiast w rozmiarze M boję się, że jednak będzie za długi... Ewentualnie można zmienić mostek na krótszy

W październiku będę miała możliwość zobaczenia w sklepie rozmiaru M, jednak niestety z S jest problem bo Giant wycofał się z S'ek na Polskę

Napisano

Na drugim zdjęciu widać, że masz za wysoko siodełko i to o dobre kilka cm.Wydaje mi się, że s powinno być ok.Musisz się zdecydować jaką pozycję wolisz bardziej pochyloną czy wyprostowaną.Jeśli bardziej pochyloną to s jeśli mniej to m i krótszy mostek.

Napisano

Właśnie problem polega na tym, że boję się, że w S nacisk za bardzo będzie szedł na nadgarstki :wallbash: Najlepiej był zrobiła gdybym się przejechała a obu, niestety nie będzie takiej możliwości. Przymierze się tylko do M... <_<

Co do siodełka, jest ustawione dobrze. Stale tak samo... Może się wydawać za wysokie, może dlatego, że nie mam butów :rolleyes:

Napisano

Na pierwszy rzut oka widać -porównując idealnie sfilmowaną ( stop klatka) pozycję boczną sportsmenki z fotą pozycji ,,kolegi" ,że...

Taka mała uwaga - sportsmenka na "kolarzówce", natomiast kolega na MTB zdaje się, więc... :huh:

IMHO inna będzie pozycja dla szosy, inna dla MTB, jeszcze inna dla cross/trekking że już nie wspomnę o touring czy city.

A w każdym z tych rowerów należy dopasować sobie właściwą i wygodną pozycję - INDYWIDUALNIE.

Dla mnie wg. pomiarów wychodzi rozmiar ramy dla cross 19", natomiast JA dużo lepiej czuję się na ramie 21".

Wszelkie poradniki "jak dobrać rozmiar ramy" czy "jak ustawić siodło" służą do uzyskania podstawowej "pozycji" wyjściowej,

przy czym nie dla każdego może ona być wygodna. Resztę "detali" od tzw. podstawy należy już dobrać wg. własnych "widzi-mi-się".

I warto tu przypomnieć ( o czym wielu wręcz nie wie) że siodło dopasowuje się w dwóch płaszczyznach

- góra-dół (oczywiste dla wszystkich),

- przód-tył (bardzo często pomijane)

Pomijam już dopasowanie kierownicy... Oczywiście także w "dwóch wymiarach" ;)

Może komuś się przyda - http://download.bikeboard.pl/pdf/dopasowac_rower_seryjny.pdf

Pozdrówka!

Napisano

Czy rozmiar S nie będzie za mały? Sztyca musiałaby być wysunięta maksymalnie... Czy w tym przypadku nie będą za bardzo obciążone nadgarstki?

Długość rury podsiodłowej nie ma żadnego wpływu na obciążenie nadgarstków. Zazwyczaj wszystkie rozmiary ram mają taką samą wysokość suportu więc ustawiając poprawnie wysokość siodła będziesz na takiej samej wysokości od ziemi. Różnić się będzie jedynie odległość kierownicy od siodła przez długość ramy i główki.

Mam też 168cm/77cm i bym M w żadnym wypadku nie brał. Aktualnie używam ram z mostkiem 90mm i długościami 585mm (bardziej płaski kąt i sztyca bez offsetu) i 575mm (bardziej ostry i sztyca z offsetem). Siodło mam na 68cm od środka suportu.

Napisano

Uważasz, że M dla takiego wzrostu jest za duże? Mój rower, wprawdzie damski, ma rozmiar M i jest w sumie pośredni między męskim M i S.

Jaką masz ramę? Porównam sobie geometrie.

Napisano

Długość rury podsiodłowej nie ma żadnego wpływu na obciążenie nadgarstków....

Hm, tu bym polemizowała ,a dlatego bo na podstawie własnego doświadczenia i znajomych, którzy mieli siodła dosyć wysoko w stos. do kierownicy, co prawda kuperek siedzi, nie pcha się na nadgarstki ciężarem,ale pochylony tułów już tak. Moich odczuć nie przekonałeś. Ponoć mój uni evo rozm 19 prowadzi mi się jak holender przy moich 162 cm :) Zgadzam się, długa rama z niżej osadzoną sztycą siodłową niż wysok. kiery- dobrze mi rozkłada ciężar ciała. Mam rower jakby przed sobą, a nie pod sobą. Czy M to inaczej 19 ?

Je też chętnie porównam geometrię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...