Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki do crossa 28", do 2k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym kupic amortyzator powietrzny do mojego crossa Stevens X6 Disc ( http://www.stevensbikes.de/2011/index.php?bik_id=111&cou=PL&lang=en_US )

Aktualnie posiadam amortyzator SR Suntour NRX-D sprezynowy z olejowym tlumikiem. Niestety amortyzator ten ma bardzo miekka sprezyne jak na moja wage z plecakiem, wyposazeniem ok 115kg. W drugim rowerze prostszy amortyzator SR Suntour NEX 4610 V2 mial duzo twardsza sprezyne i bylo ok ale o pracy amora nie wspomne :D Moj wzrost to ok 1,93m jakby ktos chcial wiedziec ;)

Slyszalem, ze najlepszym rozwiazaniem bedzie zakup amora powietrznego, gdzie bede mogl go napompowac do wagi, warunkow etc

Co mozecie polecic ? Budzet to jakies 2000zl. Chcialbym dokonac dobrego zakupu na dluzszy czas. Dziennie jezdze jakies 60km w miescie i troche poza nim. Nie jezdze bezposrednio w terenie, w blocie ale czesto zdarza sie przejazd przez niesamowite wertepy i nierownosci. Mysle, ze jezdze dosc agresywnie stad mysle, ze amor za taka forse nie marnowalby sie.

Lubie robic testy i majsterkowac przy rowerku stad duza ilosc opcji regulacji chyba by mi nie przeszkadzala :D

Dodam jeszcze, ze fajnie byoby miec manetke blokady skoku w kierownicy ale slyszalem, ze przez to traci sie jakies pokretlo regulacji to moze zrezygnuje z manetki ?

W jednym sklepie polecono mi RS Recon, a w drugim Rebe. Modeli jest w cholere i tak szczerze mowiac nie mam pojecia co robic. Czytalem pare recenzji ale nie orientuje sie za bardzo w przedzialach cenowych. Warto cos jeszcze dorzucic czy budzet ok ? Nie chece przesadzac, z wartoscia bo jest to rower do jazdy na codzienn z U lockiem Kryptonite New York ;)

Dzieki za pomoc,

Pozdrawiam

EDIT:

Bardzo prosze moderatorow o nie usuwanie tego tematu, za to, ze taki sam jest w dziale 29er. Zalezy mi na jak najwiekszej ilosci odpowiedzi, wszystkich uzytkownikow :)

Może coś takiego:

http://marzocchi.com.pl/produkty/2011_txc_2.php

http://marzocchi.com.pl/produkty/2011_txc_1.php

http://marzocchi.com.pl/produkty/2011_txc_lo_rc.php

Wg cennika Gregorio te amory kosztują odpowiednio 750zł, 1000zł, 1300zł (lo z manetką). Wszystkie są powietrzne do rowerów trekkingowych.

Hmm te marzoki troche srednie - mniejszy skok niz u mnie oraz max rozmiar tarczy 160mm.

Mojemu X6 jest blizej do 29er niz do trekkinga.

Z tylu jestem w stanie upchac opone o szerokosci 50mm wiec mysle, ze raczej chcialbym amortyzator dokladnie po 29er.

Jakies propozycje ?

Jestem bardzo przychylny co do Reby ale nie wiem, ktory model bylby odpowiedni i czy moje obawy opisane powyzej sa sluszne.

Moim zdaniem amotryzatory 29' są za duże do trekkinga.

Kiedy wstawisz oponę 28' to zostanie "pół metra" do podkowy, co nie wygląda dobrze.

Poza tym są wysokie i zmienią geometrię roweru.

Ale jeśli już się uprzesz, to sprawdź Minute 29' 2010.

Bardzo dobry i lekki.

Ja w crossie mam R7 i jest idealny.

Witaj!

Zobacz to. Ja także za niedługo będę zmieniał i ten wyglada bardzo dobrze

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_amortyzator-tower-pro-29-MANITOU.html?PT=53176032&PZTA=D&HNT=T&PD=53010587&WSZDZ=T

Edit:

Poza tym niewele zmieni Ci geometrię roweru. Wg cyklotur wysokość od osi do korony to 490mm przy skoku 80mm.

Ja skuszę się właśnie na tego

Ja również mam Stevensa X6 (tyle, że z v-brake) i nie wiem co on ma wspólnego z 29er - przecież to jest zwykły, typowy rower crossowy o ZUPEŁNIE innej

geometrii niż 29. Amortyzatora większym skoku bym do niego nie założył ponieważ zmieni geometrię. Ten rower jest ewidentnie przewidziany pod amortyzator o skoku około 60 mm - wystarczy popatrzeć jaką wysoką ma główkę ramy (jedną z najwyższych wśród rowerów crossowych). Wsadzenie amortyzatora o większym skoku zmniejszy przekrok i spowoduje, że Stevens będzie miał jeszcze mniej wspólnego z 29er.

Właśnie o to chodzi, że specyfikacje podawane przez Suntoura mijają się z prawdą (przynajmniej w moim przypadku)

Jeżdżę na NRX http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Forks/2845/NRX/SF11-NRX+S+ELD+700C+LTD.html, którego wysokość od osi do sterów pokazywana jest jako 477mm.

A wygląda to tak, że naprawdę ma 495mm. 477 mm to on ma, ale od osi do korków goleni górnych.

Więc nijak to się ma z rzeczywistością. Trzeba samemu wymierzyć i poprosić o podanie dokładych wymiarów.

A NRX -D wg Suntoura ma 480mm do sterów. Jest więc bardzo prawdopodobne, że wymiar ten jest w rzeczywistości większy i widelec, który podałem będzie pasował.

Po prostu sprawdź.

No to wspomniana poprzednio Minuta 29" jest bardzo dobrym wyborem .

Chciałbym się przyłączyć do tematu. Mam Cube Tonopah z Suntour NCX i zastanawiam się nad jego wymianą na coś lepszego. Zależy mi jednak na zachowaniu geometrii. Pomiary wskazują, że wysokość dotychczasowego widelca to 47 cm. Szukam widelca z manetką blokady przy kierownicy, regulowanym tłumieniem powrotu, pod tarczę 185mm. Ten Manitou, to fajny ale brakuje mi manetki blokady, pozatym podniósł by mi przód o ponad 10mm, a i tak moja rama jest dość wysoka jak dla mnie. Ktoś tu wspominał o FOX-ach i Manitou od MTB 26" w które wchodzą koła 28". Jakieś konkretne modele???

Faktycznie Suntoury NRX mają ok 480mm.

Źle spojrzałem na specyfikację i zwracam honor B)

R7 z 2011 (od tego roku mają większy prześwit) pasują do 28".

FOX RLC 2008 też pasował.

Teoretycznie do wszystkich FOXów powinno wejść większe koło.

Czyli najbardziej zbliżoną geometrię zapewni R7 o skoku 100mm (axle to crown 476mm). Tylko gdzie znajdę parametr dotyczący dokładnej wielkości prześwitu? Tu nie znalazłem: http://www.manitoumtb.com/index.php?page=fork&fork=R7&discipline=xc , może źle szukam. To bardzo istotne abym się upewnił się czy moje koła wejdą spokojnie czy tak na styk. Ale za to znalazłem info, że do Manitou jest opcjonalna manetka MILO Lock-Out - to super! Można gdzieś dorwać szczegółowe wymiary/rysunki FOX-ów?

a te 5mm prześwitu to przy jakiej oponie?

chodzi mi też po głowie Reba XX-29" o skoku 80mm, tylko że tu też nie mogę namierzyć szczegółowej specyfikacji technicznej z rozmiarami - może ktoś ma?

Gdzieś też słyszałem, że jakiś Rock Shox 29 ma płynną regulację skoku (to by pozwoliło na dokładne ustawienie z zachowaniem geometrii) - czy ktoś z Was wie o takim modelu?

ja mam Rebę RL 2011 na 26" jestem super zadowolony, to jeden z niewielu amorów w którym ponad wymiar skoku na goleniach zostaje parę milimetrów dosłownie, więc będzie to jeden z niższych amorków pomijając skok, wszechstronność regulacji, zależnie od wersji nie musisz rezygnować z manetki blokady na rzecz pokrętła regulującego tą blokadę bo tylko w tym jest różnica (Reba).poszukaj takich wersji Reba U-Turn Air 29/RL/RLT/RLT Ti

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...