Clip Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Witam wszystkich, Wrzuciłem to wczesniej do działu dla niezarejestrowanych ale chyba nikt tam nie czyta: Przyszedł czas wymienić rower (czeski superior na osprzęcie alivio/acera z jakims noname amorem z Go Sportu). Jeżdzę głównie po lesie, szutrowych drogach i trochę asfaltu trasy 30-50km kilka razy w roku dłuższe typu 100-120km. Szukam lekkiego roweru w cenie do 3-4 tys zł w ostateczności może być drożej ale niechętnie. Po wizycie w sklepie i krótkim przeglądzie netu zastanawiam się nad: mbike renegade 10,9kg http://tinyurl.com/6z4en7y unibike expert 12,8kg http://www.unibike.pl/expert.html cube ltd team 12,3kg http://www.cube.eu/pl/hardtail/ltd-series/ltd-team-black-anodized/ Czy to możliwe żeby mbike rzeczywiście był tak lekki? Nie ma tarczówek i blokady skoku z kierownicy ale jest półtora kg lżejszy od sporo droższego cuba. Możecie coś jeszcze polecić w tej kategorii cenowej? Z góry dzięki
gugool Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Z tych rowerów wybrałbym Cube'a. Ma najlepszy amortyzator z tych wszystkich. Jego tarczówki są minimalnie gorsze od tych Shimano. Co do hamulców z Mbike'a, byłyby one najlepsze, ale tylko i wyłącznie po szosie. W terenie(błocie) nie dawałyby one sobie rady. Co do osprzętu to Cube jak i Unibike mają bardzo porównywalny. W Mbike'u jest gorsza przerzutka przednia.
lukas76 Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Cześć, moze jestem monotematyczny ale polecam rower taki jakiego sobie kupiłem Cannondale SL2 rozważałem też Giant Talon 1 disc ale canon ma lepszą ramę i można go kupić za ok 3300-3600 a resztę na wymianę osprzętu na dobry poczatek , pozdrawiam
TrzecieKolo Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 mbike waży więcej na 100%, o jakieś 1-1,5 kg, ale na pewno jest lżejszy od experta expert, na pewno nie waży mniej niż 13kg, stawiałbym na 13,5kg w wersji 19' cube nie mam pojęcia, ale z pedałami też pewnie waży więcej mówimy o realnej wadze z pedałami Jeśli nie razi Cię wygląd mbike (mi np się wydaje ohydny ) i nie zamierzasz jeździć po górach, czy błocie (v-brake) to bym go brał ze względu na cenę, będzie na pewno najtańszy z tej trójki. Myślę, że wszystkie są na podobnym poziomie, i każdy będzie dobrze służył, bo to porządne rowery.
Cyprian Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 A masz zamiar w przyszłości inwestować w rower? Czy raczej później to ewentualnie nowy?
filip3434 Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 TrzecieKoło mam tego Mbike i z pedałami SPD m540 waży mi dokładnie 11,2 kg moim zdaniem bardzo dobry wybór
Clip Napisano 19 Lipca 2011 Autor Napisano 19 Lipca 2011 A masz zamiar w przyszłości inwestować w rower? Czy raczej później to ewentualnie nowy? Raczej od razu docelowy upgrade'y chyba się średnio opłacają. Generalnie to głównie zależy mi na niskiej wadze bo to jest chyba parametr który najlepiej przełoży się na odczucia z jazdy. Myślę że skoro przez 10 lat nie połamałem najtańszej aluminiowej ramy i nie pogiąłem low-endowych obręczy to nie ma sensu ładować się w jakieś superwytrzymałe konstrukcje a postawić właśnie na wagę. Skoro dzisiaj dobrze mi się sprawdza przerzutka alivio to czy odczuje jakąkolwiek różnicę między xt xtr? Dobrze kombinuje?
abstinent Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 @Clip, wczoraj liczyłem ile kosztowały by nowe części takie jakie mam w moim, i wyszło ok 4,5koła z tym że niektórych elementów nie kupię już nowych i nie liczyłem opon, inek, pancerzy, dętek itp Ja bym się nie zastanawiał tylko szukał części i składał sam Jeżeli nie za bardzo zależy Ci na nowych częściach, to te 10kg powinno wyjść Mój waży 10,8 ale z ciężkimi rogami, oponami i spd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.