Skocz do zawartości

[rama] trekkingowa - co wybrać?

maciast

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że to mój pierwszy wpis na forum, to witam wszystkich serdecznie!

Postanowiłem wymienić ramę w moim trekkingu (obecnie mam coś beznadziejnego i za dużego, więc nawet nie będę pisał co ;). Zastanawiałem się nad Accent Shannon, ale w sumie nie jestem aż tak ograniczony kasą, więc może możecie doradzić coś innego. Generalnie chodzi o ramę do jazdy głównie po asfalcie, czasem lekki teren, wycieczki >100km, plus po mieście. Ważne, żeby można było zamontować bagażnik, V-brake'i. Nie musi to być nic pancernego, bo ważę ok. 65kg, a wypraw z sakwami póki co nie planuję (ewentualnie po mieście z zakupami ;). Natomiast niska waga na pewno będzie atutem. Mam 165cm, więc ewentualnie proszę też o poradę w kwestii rozmiaru.

Z góry dzięki!

Napisano

Wygląda ciekawie. A orientujesz się czy różni się czymś od Shannona, oprócz dodatkowych mocowań? Bo stop i waga te same, a cena prawie 200zł wyższa. Czekam na dalsze propozycje.

Napisano

Czy taki 1 stopień różnicy da się w ogóle odczuć? I w jakim kierunku ta zmiana/co daje?

Myślisz, że za 16tką się powinienem rozglądać? Z tego, co się mierzyłem i orientowałem, to mi dla trekkinga 18-18,5 chyba wychodziło.

A ten Neos jakie ma zalety, bo z tego, co widzę, to droższy i cięższy. :) Tak jak pisałem, ceną nie jestem specjalnie ograniczony (oczywiście w granicach rozsądku), ale jak mam więcej płacić, to chciałbym wiedzieć i odczuć za co. :)

Dzięki za dotychczasowe porady!

Napisano

Jeżeli chodzi o dobór rozmiaru ramy to zależy na czym czujesz się dobrze to takie bierz, trzeba się przymierzyć i spróbować jak pasuje. Jeżeli chcesz trochę lżejszej ramy to może

http://www.velo.com.pl/produkty/?m=0&pk=57&id=3220

a tu geometria do porównania shannon i nordkapp

http://www.velo.com.pl/pdf/geometria-ramy-accent.pdf

Wydaje mi się że niekoniecznie można odczuć ten jeden stopień. Niestety szału w wyborze ram treking/cross niema :confused:

Napisano

Może i dobrze, że wybór nie za duży - łatwiej będzie wybrać... ;) Codex ciekawy i wizualnie też się dobrze prezentuje. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...