cristopor Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Witam. Mam taki dylemat Posiadam rower crossowy Kellys Axis i na oponach pisze żeby pompować je od 50 do 75 psi czyli jeśli się nie mylę to od 3,5 do 5,3 bar (jeśli coś przekręciłem to proszę mnie poprawić) Ważę 90 kg i jeżdżę tylko po drogach asfaltowych. Ile powinienem wpompować bar? Trochę boję się władować 5 bar bo przecież do samochodów daje się z reguły 2 bary a tu aż tyle?
dorder Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 A więc pompuj zgodnie z opisem na oponie. Tam pisze max. i jest podane ile. Do rowerów wchodzi więcej niż do aut bo węższa opona jest ;p Sam opony typu crossowego pompowałem na 4 bary najmniej. Bo inaczej nie lubiłem. Więc nie bój się pompuj ile jest napisane na oponie
michalmad Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 do samochodów zawsze wchodzi mniej w kolazowkach jest chyba ponad 12 barow , do rzeczy, jesli chcesz jechac szybko i miec jak najmniejsze opory właduj 5 barow a nawet 5,3 jesli masz dokładny kompresor, ja zawsze mam cisnienie na max wytrzymalosci opony (jezeli jezdze po asfalcie)
Mod Team michuuu Napisano 18 Lipca 2011 Mod Team Napisano 18 Lipca 2011 Kompromis pomiędzy wygodnie(możliwość dobicia opony) -dolna granica a bezpiecznie dla opony(mniejsza możliwość dobicia)- górna granica. Sprawa indywidualna ,waga rowerzysty i podłoże po jakim jeździsz. Metoda prób.
marekw Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 moje opony mają zlecane max 6,5 bara i tyle pompuję na długie asfaltowe trasy, normalnie nie schodzę poniżej 4,5 bara w terenie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.