Skocz do zawartości

[opony] Zmiana z terenowych na szosowe

kacper23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych kolegów z forum.Ponownie prosze was o pomoc.Okazało sie ze bardzo duzo jezdze po drogach asfaltowych 75 asfalt/ 25 teren. Kupiłem rower mtb na oponkach maxis ignitor 26x 1.95 obręcze KBIX WMX Disc 559x16.5 (32 holes/ eyelet).Zalezy mi na jak najmniejszym oporze toczenia .Cena-poziom dobry a nawet bardzo dobry.Jakosc dobra /wysoka

Dziekuje

Pozdrawiam

Napisano

Czyli chcesz jak najwęższe założyć ? http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Według tego możesz najwęższą 559x25. Ale decydując się na takie opony musisz chcieć jeździć tylko po szosie i nie skakać po krawężnikach. Napisz dokładnie ile chcesz wydać na oponę.

Bo jak jeździsz w terenie chociaż troszkę to lepiej zostawić te opony co masz bo później jazda na węższych może okazać się ciężka lub mało komfortowa.

Napisano

Maxxis Xenith, nic tańszego nie znalazłem, fullslick, niziutkie opory, a jak jest mokro i nie napompujesz na kamień to można spokojnie zakręty brać bez obawy o zęby :) ja jeździłem na nich po mieście i dłuższe trasy asfaltowe, miałem napompowane do 4,2 bara i bez problemów jeździłem, czy sucho, czy deszcz, czasem jakiś kawałek polną dróżką też można przejechać, co prawda mam tylko jedną taką oponkę, i zakładałem ją na tył, a z przodu zostawał Mountain King 2,4, to była różnica w oporach toczenia ;) jak chcesz mogę Ci ją sprzedać za 45zł + dętka panaracer wentyl schrader rozmiar 1.5-2.1 na tym zestawie zrobione było tylko około 300km, jak chcesz więcej info lub zdjęcia, to pisz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...