drcoola Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Witam Panowie proszę o pomoc bo już drugą dętkę dziś wyrzucam! Rano miałem zaplanowaną długą wyprawę ale nie odjechałem 2 km i nagle kapeć na ścieżce rowerowej. Doholowałem, rozebrałem i okazało się, że naderwało wentyl. Wymieniłem dętkę, przejechałem z 30 km i znowu urwany wentyl! Rower kupiłem używany ale z 500 km już na nim zrobiłem. Obręcze to Vuelta Air- Line 1, opony Wheeler są chyba dość stare rozciągnięte zdejmuje je palcami ale póki co nie stać mnie na wymianę. W pierwszej dętce miałem wentyl Shrader typu amerykańskiego. Tą którą kupiłem miała Presta (z pośpiechu taką wziąłem). Otwór w feldze ma jakieś 9 mm więc nawet Shrader się ruszał... Co mam zrobić, żeby nie zniszczyć kolejnej dętki? Może źle dętkę zakładam, bo nie wiem która szkoła jest prawidłowa, czy powinno się pozwolić wentylowi żeby pracował pozostawiając część wewnątrz obręczy czy jednak dociągać do końca dając nakrętkę? Pozdrawiam
ProjeC19 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Być może za krótki wentyl za mocno dokręcasz nakrętkę przy obręczy o ile takową posiadasz
adas651 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 do takiej obreczy to lepiej nie wsadzaj presty zastosuj talk do opony nie dokrecaj nakretki na wentyl po załozeniu napompuj mocno, pilnuj zeby wentyl sie nie przekrzywiał i dopiero nakrec nakretke, ale tak zeby była luźno albo wcale jej nie nakrecaj
drcoola Napisano 17 Lipca 2011 Autor Napisano 17 Lipca 2011 Dziękuje za porady. Pompowałem zawsze na czucie przyznam, że nie za mocno. Tym razem dopompuje mocniej i sprawdzę ciśnienie na stacji. Talk jak zdobędę to też zastosuje żeby się dętka do opony nie przyklejała. Ale czy bez nakrętki otwór w feldze nie będzie się dalej wyrabiał bo jak pisałem jest już na tyle szeroki, że nawet shrader się rusza(z tyłu siedzi ciasno)?
adas651 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 ta nakretka jest po to ze jak pompujesz to zebys nie musiał trzymać wentyla i zeby sie nie chował sam wentylek przy jezdzie sie nie rusza i wątpie żeby poszerzał otwór no moze jak mało napompujesz i bedziesz ostro hamował
abstinent Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 http://www.forumrowerowe.org/topic/93635-detki-dziura-przy-wentylu/page__p__895031__fromsearch__1#entry895031
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.