Rayearth Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Witajcie, zamierzam przeczyścić łańcuch przed nałożeniem odpowiedniego smaru teflonowego. Generalnie rower nowy, przejechałem może 100km na sucho. Zauważyłem jedynie trochę piasku na łańcuchu i korbie z zewnątrz. Czy w takim wypadku nadal jedynym sposobem będzie użycie benzyny ekstrakcyjnej czy wystarczy np. użycie sprężonego powietrza i ewentualnie szczoteczki?
martinw Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Jeżeli masz możliwość to ściąg łańcuch i umyj w wodzie np. z proszkiem do prania metodą przez potrząsanie. Najlepiej w jakiejś misce lub jeszcze lepiej zamkniętym naczyniu/butelce. Chodzi o to, by wypłukać zanieczyszczenia z wewnętrznych części łańcucha i zminimalizować przez to tempo jego wydłużania. Powierzchowne czyszczenie nie da odpowiedniego efektu, a może nawet zaszkodzić. Zwłaszcza, jeżeli masz zamiar po tym dokonać kolejnego smarowania. Korbę myjesz normalnie, byle zmyć piasek, stary olej.
Luigi Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Musisz sobie zadać pytanie, czy naprawdę musisz wyczyścić napęd? Przejechałeś 100 km i to w suchych warunkach. A, że jest trochę piasku to całkowicie normalna rzecz. Jeśli ja miałbym tak się przejmować piaskiem, to codziennie bym musiał rozpinać łańcuch, zdejmować kasetę i korbę, by ją wyczyścić. Czyść napęd wtedy, kiedy chodzi on głośno, ogniwa łańcucha nie pracują dobrze, lub gdy jest już naprawdę brudny.
Mod Team michuuu Napisano 18 Lipca 2011 Mod Team Napisano 18 Lipca 2011 Czyszczenie napędu po każdych 100km (w suchych warunkach) jest raczej nadczynnością . Tracisz przyjemność z użytkowania roweru. No chyba że stawiasz czystość roweru ponad jazdę nim.
adas651 Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 sprężone powietrze na pewno nie zaszkodzi łańcuchowi
ProjeC19 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 A ja ostanio dostałem taką ciekawą ulotkę na temat konserwacji i czyszczenia roweru jest tam takie fajne coś do czyszczenia łańcucha nazywa to się Chain Cleaner firmy finish line. O tu coś jest o tym http://www.forumrowerowe.org/topic/24340-maszynka-i-odtluszczacz-finish-line-chain-cleaner-finish-line-ecotech-2/ ale bez przesady nie po 100km
karbeti Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Sprężonym powietrzem to chyba niebardzo. Piasek powciska ci się w szczeliny na łączeniach ogniw. Jak masz mozliwość to zdejmij łańcuch i normalnie umyj go w benzynie.
kalin20 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Wczoraj przy pomocy sprężonego powietrza myłem napęd. Powiem tak łańcuch lepiej ropą benzyna czy czym kolwiek innym umyć, bo sprężone powietrze nie bardzo Natomiast kasetę kółeczka przerzutek sprężynę przerzutki jak najbardziej
Luigi Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 Ja tam wolę wszystko rozkręcić i nasmarować. Sprężone powietrze oporów toczenie nie zlikwiduje. Można jeszcze bardziej piasek wdmuchać.
lajtspid Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 Dokładnie. Ja też wole rozkręcić i zajrzeć w czym tkwi parobem....
Lezza Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Ja uzywam sprezone powietrze tylko na kasete i kolka od przerzutki tylniej, lancuch to szczoteczka do zebow i troche czasu. Mam przejechane 900km i czyscilem lancuch w sumie 3 razy i to w momencie kiedy w blocie w deszczu jezdzilem. Mycie tego wszystkiego co 100km to zdecydowanie przesada.
Pacholski Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Ja zazwyczaj czyszcze lancuch w benzynie (szejkowanie w butelce plastikowej od wody), pozniej woda + plyn szorowanie szczoteczka, zeby osad z benzyny zniknal kiedy piasku juz nie slysze kazde ogniwo traktuje sprezsarka. Idealnie wydmucha wode i jakies resztaki. Robie tak juz od dluzszego czasu i zero problemow :S... Nie wyobrazam sobie dmuchania powietrzem na "suchy" lancuch. Po benzynie owszem . A korbe? Szmatka + szczotka do roweru chyba, ze mocno zabrudzona to wykrecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.