Skocz do zawartości

[łańcuch+korba] czyszczenie drobnych zanieczyszczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

zamierzam przeczyścić łańcuch przed nałożeniem odpowiedniego smaru teflonowego. Generalnie rower nowy, przejechałem może 100km na sucho.

Zauważyłem jedynie trochę piasku na łańcuchu i korbie z zewnątrz.

Czy w takim wypadku nadal jedynym sposobem będzie użycie benzyny ekstrakcyjnej czy wystarczy np. użycie sprężonego powietrza i ewentualnie szczoteczki?

Napisano

Jeżeli masz możliwość to ściąg łańcuch i umyj w wodzie np. z proszkiem do prania metodą przez potrząsanie. Najlepiej w jakiejś misce lub jeszcze lepiej zamkniętym naczyniu/butelce. Chodzi o to, by wypłukać zanieczyszczenia z wewnętrznych części łańcucha i zminimalizować przez to tempo jego wydłużania. Powierzchowne czyszczenie nie da odpowiedniego efektu, a może nawet zaszkodzić. Zwłaszcza, jeżeli masz zamiar po tym dokonać kolejnego smarowania.

Korbę myjesz normalnie, byle zmyć piasek, stary olej.

Napisano

Musisz sobie zadać pytanie, czy naprawdę musisz wyczyścić napęd? Przejechałeś 100 km i to w suchych warunkach. A, że jest trochę piasku to całkowicie normalna rzecz. Jeśli ja miałbym tak się przejmować piaskiem, to codziennie bym musiał rozpinać łańcuch, zdejmować kasetę i korbę, by ją wyczyścić. Czyść napęd wtedy, kiedy chodzi on głośno, ogniwa łańcucha nie pracują dobrze, lub gdy jest już naprawdę brudny.

• Mod Team
Napisano

Czyszczenie napędu po każdych 100km (w suchych warunkach) jest raczej nadczynnością . Tracisz przyjemność z użytkowania roweru. No chyba że stawiasz czystość roweru ponad jazdę nim.

Napisano

Sprężonym powietrzem to chyba niebardzo. Piasek powciska ci się w szczeliny na łączeniach ogniw. Jak masz mozliwość to zdejmij łańcuch i normalnie umyj go w benzynie.

Napisano

Wczoraj przy pomocy sprężonego powietrza myłem napęd. Powiem tak łańcuch lepiej ropą benzyna czy czym kolwiek innym umyć, bo sprężone powietrze nie bardzo

Natomiast kasetę kółeczka przerzutek sprężynę przerzutki jak najbardziej ;)

Napisano

Ja tam wolę wszystko rozkręcić i nasmarować. Sprężone powietrze oporów toczenie nie zlikwiduje. Można jeszcze bardziej piasek wdmuchać.

Napisano

Ja uzywam sprezone powietrze tylko na kasete i kolka od przerzutki tylniej, lancuch to szczoteczka do zebow i troche czasu. Mam przejechane 900km i czyscilem lancuch w sumie 3 razy i to w momencie kiedy w blocie w deszczu jezdzilem. Mycie tego wszystkiego co 100km to zdecydowanie przesada.

Napisano

Ja zazwyczaj czyszcze lancuch w benzynie (szejkowanie w butelce plastikowej od wody), pozniej woda + plyn szorowanie szczoteczka, zeby osad z benzyny zniknal kiedy piasku juz nie slysze kazde ogniwo traktuje sprezsarka. Idealnie wydmucha wode i jakies resztaki. Robie tak juz od dluzszego czasu i zero problemow :S... Nie wyobrazam sobie dmuchania powietrzem na "suchy" lancuch. Po benzynie owszem :D. A korbe? Szmatka + szczotka do roweru chyba, ze mocno zabrudzona to wykrecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...