Meriu Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Witam nie wiedziałem w którym dziale umieścić ten temat wiec umiescilem w tym, jak co prosze o przeniesienie. A wiec mój problem tkwi w miejscu ( wszystko na zdjeciu ) gdzie rama delikatnie się rusza, nie wiem co mam zrobić aby temu zapobiec.
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Rama się rusza? Co to znaczy? Jak naciskasz hamulec to czujesz przemieszczanie się przód tył w tym miejscu?
szliri Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 masz najprawdopodobniej luz na sterach, możesz go usunąć sam bądź zlecić to serwisantowi
Meriu Napisano 17 Lipca 2011 Autor Napisano 17 Lipca 2011 Wolałbym to zrobić sam, gdzie znajdują sie te stery? na mostku czy gdzie? Tobo dokładnie o to chodzi.
NEX Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Model to Author A-gang z 2007 r ? wymień wiańki i problem prowinien zniknąć. tak samo radzą w karcie gwarancyjnej którą powinieneś posiadać
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Nie ma sensu wymieniać wianków - przynajmniej nie na początek. Klucz imbusowy 5 mm ewentualnie 4 lub 6 jeśli śruby mocujące mostek do widelca mają takie gniazda, przeważnie są to 5mm. Odkręcasz śruby mocujące mostek, potem dokręcasz śrubę w pokrywce na mostku - jeśli obróci się lekko albo zupełnie bez oporu znaczy się że był luz. Dokręcasz tak długo aż luz w zaznaczonym miejscu (bardziej wyczuwalny na górnej części sterów na górze rury ramy) zniknie. Obracasz kierownicą tak by ruch był lekki, bez większych oporów w obie strony. Ustawiasz centrycznie mostek względem osi koła dokręcasz śruby mostka. Koniec. Jeśli po dokręceniu górnej śruby luz zniknie ale przy ruchu kierownicą wyczujesz chrobotanie, przeskoki, może to oznaczać zużycie łożysk sterów. Jeśli rower nie jest zajechany to raczej nie powinien być to ten problem tylko zwykły luz.
NEX Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 tobo - masz rację , to jest opcja nr 1 , jednak ja mam idnetico rower tylko , ze kolor szary/srebrny i niestety u mnie nie był to luz dlatego poradziłem taką sytuacje spróbój jak radzi tobo a jeżeli nie to - to łożyska .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.