Skocz do zawartości

[opony] Niedrogie, a dobre i wytrzymałe opony

Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory jeździłem na Vittoria Zaffirowersja drut, prócz tego że dziś zauważyłem jak na tyle po 4,6 tys. km wyszedł oplot na środku bieżnika oraz zrobiła się płaska i jest masa małych pęknięć na bokach opony (jednak pęknięcia są już od dawna), ale to pewnie od słońca, generalnie była w porządku. Przód wygląda jeszcze w miarę.

W związku z tym jest potrzeba kupna nowych opon. Przeszukałem forum i inne strony i znalazłem kilka standardowych propozycji, oto one:

Maxxis Detonator chyba najbardziej popularna,

Conti Ultra Sport

Teraz zwijane w podobnej cenie:

Michelin Speedium 2

Kenda Kontender

CST Czar

Oraz opona, o której nie mogłem nic znaleźć. Jedynie to, że w sklepie kosztuje 79 zł.

Duro Hypersonic przemawia za nią waga, jednak jest niesprawdzona, co o niej sądzicie ?

Generalnie szukam opony w granicach 50-60 zł, jeśli udałoby się w tej cenie wyrwać jakąś zwijaną to chyba byłoby lepiej niż drutową. Oczekuję tego, aby wytrzymała więcej niż obecna, czyli min. 5 tys. km, no i po prostu żeby to był najlepszy wybór w tej cenie.

Ważę 95 kg, do obecnych pakowałem z przodu 7-8 bar z tyłu 8-9 bar, gdyż napis na boku głosił, min. 7, max 10 bar.

w tej cenie raczej drut z wyższej półki

kenda i cst są śliskie na mokrym , ale za to długowieczne

duro, podałeś link do kolorowych które są podobno gorsze od czarnych, ale nie wiem dlaczego

michelin dla Ciebie odpada musisz mieć limit co najmniej 9 barów, na 8 barów jesteś za ciężki

Zastanawia mnie ta Duro, wykonana z aramidu, producent podaje 127 TPI i wagę 205g w tej cenie wydaje się być fajną propozycją, tylko ciekawe jak z jej ścieralnością, ale chyba nikt na to pytanie nie odpowie.

Podałem wersję kolorową, bo innych nie ma. Czarna niby jest lepsza na przykładzie popularnych Detonatorów gdzie kolorowe mają 27 TPI, a czarna ma 60 TPI, albo miała bo teraz jest różnie. W przypadku Duro raczej tak nie jest, bo każdy kolor ma tyle samo TPI.

Znalazłem jeszcze Hutchinson Equinox.

Patrząc na dane techniczne opon, czyli TPI oraz wagę najlepszą wydaje się być Duro, Equinox, później odziwo CST, następnie Kenda no i Conti tylko że to wersja drut i waga pewnie ok. 100 g większa niż wcześniej wspominane zwijaki.

Michelin Speedium 2 raczej nie cieszy się zbyt dobrymi opiniami (TPI 33), wiec sobie odpuszczę, podobnie jak Detonatory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...