Rondel96 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Witam! Przeglądając allegro natknąłem się na taki produkt http://allegro.pl/fun-works-s-light-sec-sram-xx-2-3x10-manetki-obrot-i1696093504.html , wiecie może cos więcej o tych manetkach? Jak z pracą itp. Pozdrawiam
ProjeC19 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 raczej Gripy o ile się nie mylę to są ;p Firma SRAM więc inne przełożenie niż w Shimano bodajże 1:1, a shimano 1:2 (więc jak masz przerzutkę Shimano to odpada) Zdania są podzielone z tego co wiem, zresztą jak ze wszystkim jednym pasują innym nie, ja osobiście wolę klamko-manetki
Rondel96 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Napisano 17 Lipca 2011 Jeżeli te gripy są Sramowskie to mogłoby być całkiem nieźle.. P.S Może ktos na takich smiga?
supersam Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Są to grip shift ale nie firmy sram gdyż nie produkuje takich manetek pod system 10 biegowy tył. W opisie manetek jest wyraźnie napisane że prawa manetka obsługuje przerzutki tylne sram a lewa przednie sram i shimano. Są pod napęd 2/3x10 ale 3x9 tez by pewno dały rade. Manetki tego typu działają jak dla mnie wyśmienicie i ich praca jest lepsza niż triger, ale co osoba to będzie inna opinia. Jednym spasują innym nie.
radeks23 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Są pod napęd 2/3x10 ale 3x9 tez by pewno dały rade Jak są pod 10rz. z tyłu to jak mają działać z 9rz.?
supersam Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Podpinając pod przerzutkę 9 sp i dobrze regulując by poszła. Ludzie podpinają przerzutki 8sp pod manetki 9sp i działa.
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Te gripy to śmieci Piszę całkiem serio, odradzał mi je nawet ich sprzedawca, gdy byłem zainteresowany zakupem w jednym z niemieckich sklepów internetowych. Jakkolwiek dziwnie to brzmi - skoro sprzedawca odradza to ja nie będe głupio uparty. To coś jest dostępne i pod napędy shimano i pod srama, wersja do srama na 10 biegów pojawiła się później. Żeby jeszcze bardziej rozruszać wyobraźnię fanów niskiej wagi to są to jedne z najlżejszych manetek dostępnych na ryniu, para ok 100 gram. Supersam, nie rozumiem twojej filozofii. Po co kupować twistery za tyle kasy skoro można nabyć coś dedykowanego, tańszego i sprawdzonego do napędów 9sp? Napęd 9sp nie będzie działał dobrze z manetką 10 sp i w którymś miejscu kasety zaczyna świrować. Jeśli kogoś satysfakcjonuje taka kiszka to niech robi taką kombinację.
radeks23 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Podpinając pod przerzutkę 9 sp i dobrze regulując by poszła. Ludzie podpinają przerzutki 8sp pod manetki 9sp i działa. Dziękuję za taką precyzje, i jeszcze manetki za 279zł, jak by za te pieniądze czegoś normalnego niemożna było dostać. I nie z przerzutką był by problem kompatybilności tylko z kasetą.
1415chris Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Uzywalem przez jakis czas manetek obrotowych nobu (gripshift) i tym po sezonie podziekowalem. Owszem lekkie, moje wazyly 89g i jakos tam dzialaly. Ale z precyzja nie wiele mialy do czynienia. SEC sa podobno jeszcze gorsze, z bardzo kiepskim uszczelnieniem.
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Spory temat był na którymś niemieckim forum, chyba lajciarskim. Wg mnie jedyne działające manetki typu gripshift to manetki srama. Shimanowskie revoshifty czy sachs to kiszka.
supersam Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Jeżeli niema problemu kompatybilności według ciebie chris z przerzutką to z kaseta też nie skoro kaseta jaki i przerzutka mają tyle samo np 8sp.
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Nie rozumiem o co chodzi z tymi 8 biegami, skoro temat jest o gripach 10sp. Nie wiem jak ludzie regulują niekompatybilną manetkę na np 9sp z kasetą 8sp, chyba że mam inne wyobrażenie o działaniu niż losowe i nieprecyzyjne wrzucanie plus dzwonienie, ocieranie i takie tam. Owszem to działa tylko jak. Ostatnio w pracy przez pomyłke założyłem kasete 9 sp do manetki 8 sp. Tego "kulturalnie" wyregulować się nie da.
radeks23 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 @supersam Ty strasz się udowodnić że manetki np. 10sp będą działać prawidłowo z przerzutką i kasetą 9sp?
supersam Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Nie staram się udowodnić, tylko mi chodzi o to że się da, ale jak to będzie działać to już inna sprawa.
1415chris Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Jeżeli niema problemu kompatybilności według ciebie chris z przerzutką to z kaseta też nie skoro kaseta jaki i przerzutka mają tyle samo np 8sp. Sorry ale nie lapie o co Ci biega? Nie wypowiadalem sie tutaj o zadnej kompatybilnosci, podkreslilem tylko ze tego typu manetki nie sa najszczesliwszym rozwiazaniem. A jak juz, to nie da sie na takim zestawie, o ktorym Ty mowisz, normalnie jezdzic, tak jak nie da sie tego normalnie robic majac flaka, tzn sie da ale....
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Hehe, nadal nie rozumiem twojego podejscia do tematu Temat dotyczy wynalazków 10 sp jakiegoś producenta, który chce uszczęśliwić posiadaczy napędów 10 sp chcących manetek obrotowych. Z tego co się orientuję robi to bardzo nieudolnie bo one kulawo działają. Stwierdzasz że przy odrobinie chęci i umiejętności da się tego gripa wyregulować do kasety 9sp. Znasz jakiegoś nieprzytomnego na umyśle człowieka, który nabyłby nowe manetki za prawie trzy stówy, same w sobie wątpliwej jakości w pracy z dedykowanymi kasetami 10sp, po to by na siłę zgrywać je z kasetą 9sp? Ciekawi mnie na czym polega problem w zrobieniu dobrze działającego gripshifta, skoro w porównaniu do innych manetek ich konstrukcja jest wręcz prostacka.
supersam Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Sorki pomyliły mi się osoby, tak więc bez spinki bo temat w złym kierunku idzie. Ja idę na biku pośmigać w końcu ładna pogoda
radeks23 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Nie staram się udowodnić, tylko mi chodzi o to że się da, ale jak to będzie działać to już inna sprawa. Nie inna sprawa, tylko jak kupuje się manetki za te pieniądze to chyba po to żeby to dobrze działało. A w tym przypadku nie dość że jakość wykonania jest tragiczna, to jeszcze sugerujesz podpięcie ich do napędu 9sp... .
kilroy Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 300 zł za taki szajs?? Za taką cenę to coś powinno samo się regulować, czyścić i zmieniać biegi
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 To nie szajs, to super lekkie manety dla wagofetyszystów cena i jakość działania nie mają znaczenia.
Rondel96 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Napisano 17 Lipca 2011 Na Youtube widziałem Sramowskie gripy, które współpracowały pod 10sp, ale to musiały chyba być jakieś przerobione bo na razie nic podobnego( pod 10sp) nie mogłem znaleźć P.S Te manetki wyglądają na dziewiątki..
tobo Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Tak, to są gripy przerabiane, sramy. Grip może być x0 czyli do przerzutek srama, bo i tak ma wymieniony mechanizm indeksujący na kompatybilny z przerzutką shimano.
Niedzwiedz1 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 300 zł za taki szajs?? Za taką cenę to coś powinno samo się regulować, czyścić i zmieniać biegi Jak czytam niektóre opinie to nie zdziwiłbym się jakby biegi same się zmieniały
Rondel96 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Napisano 17 Lipca 2011 A wie ktoś może jak przerobić takie gripy Sram x0, aby pracowały pod 10sp
1415chris Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Gosc ktory przerabia/l gripy srama na 10tki pod srama i shimano, ten z youtube: "I Take a XX Triger ! mesured the cable transfare from rear 1-10 ! Recalculated it on the Twisters and draw a new Index with the right different degrees ! Built a tool to fix the twister on the middelturnpoint ! With a CNC or mill maschine with a raound turning table i milled the old Index Away ! After my dxf drawings i let produced a double carbon leyer with the xx Index ! With 2K glue fix the new index ! That´s it ! i can shipping these sets in de. and the Eu" Rok temu kosztowalo to 69 euro, teraz moze taniej....?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.