Cypissek Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Witam, na początku chcialbym sie przywitać bo jestem tu nowy Zacznę od tego ze jeżdżę na rowerze już dość długo ale zawsze jeździłem tylko dla przyjemności a nie dlatego by zgubić kilka kilogramów. Mam 17 lat i jestem jak na swój wiek bardzo niski (konsekwencja kilku nieprzyjemnych chorób itd - na szczęście jestem już zdrowy i wszystko działa prawidłowo) - mam 164cm wzrostu i waże 60kg. Chce zgubić około 4kg aby bez żadnego dyskomfortu zdjąć koszulkę itd. Właściwie to nie wiem czy te 4kg wystarczy ale chodzi mi poprostu o schudniecie. Dziś kupiłem pulsometr ale wczoraj wybrałem sie na wycieczkę ( chciałem sprawdzić czy przejade na najwyższych obrotach 40km). Jechałem 25km/h - 30km/h. Po zrobieniu 20km zrobiłem sobie 15min przerwy i ruszylem z powrotem. Wróciłem bardzo zmęczony, tak bardzo ze po drodze musiałem kupić sobie energy drinka i batonika bo nie dałbym rady kontynuować jazdy. Dziś zrobiłem ta sama trasę z pulsometrem. Jechałem w strefie 2 i tylko dlatego ze jechałem z kolega zrobiliśmy 15 min odpoczynku po 20km. Prawie wcale nie byłem zmęczony. Jechałem z prędkością od 17km/h do 22km/h i muszę przyznać ze chyba wolałbym jechac szybciej. Tu pojawia sie moje pierwsze pytanie: co muszę robić żeby puls był w 2 strefie przy wyższych predkosciach? Tzn. czy jeżdżąc w strefie 2 uda mi sie w dość krotkim czasie to poprawić? 40km zrobiłem w 1,5h. Czy jeżdżąc tak jak dziś, oczywiście przy zwiększaniu dystansu( jutro planuje 60km a moze wiecej) szybciej spale tłuszcz niz robiąc trening interwalowy bądź taki jak wczoraj? Dietę będę starał sie ulepszyć i jeść warzywka na parze itd. Kupiłem tez isostara ale zobaczyłem ile to ma kcal i chyba wole jakaś wodę. Co polecacie? Wieczorem robię aerobiczna 6 weidera(staram sie robić to jakościowo nie ilosciowo) i często gram w piłkę. To chyba tyle, jak sobie przypomnę o czymś jeszcze to nie omieszkam o tym wspomnieć. Pozdrawiam, Cyprian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 17 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witamy Przede wszystkim jeździć i czerpać z tego przyjemność, a zbędne kg same odejdą z czasem Nie jeździj rano bez śniadania. Po treningu nawet jeszcze przed prysznicem wszamaj coś lekkiego np banana. Jeździj z wyższą kadencją i mniej siłowo. Kaloriami w isostarze się nie przejmuj. To jeden z najlepszych izotoników o jakich mi wiadomo jak nie najlepszy. Btw w dość krótkim czasie to można przerzutki wyregulować ale ze swoim organizmem tak nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Tu pojawia sie moje pierwsze pytanie: co muszę robić żeby puls był w 2 strefie przy wyższych predkosciach? Tzn. czy jeżdżąc w strefie 2 uda mi sie w dość krotkim czasie to poprawić? Odpowiem krótko - NIE. Latami musisz trenować żeby przy danym pulsie jechać o 10km/h szybciej. Czy jeżdżąc tak jak dziś, oczywiście przy zwiększaniu dystansu( jutro planuje 60km a moze wiecej) szybciej spale tłuszcz niz robiąc trening interwalowy bądź taki jak wczoraj? Dietę będę starał sie ulepszyć i jeść warzywka na parze itd. Jeżeli masz już formę to przy treningu interwałowym spalisz więcej, jeżeli nie to jeździj z niższym pulsem dłuższe trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Odchudzanie to oprócz diety cwiczenia aerobowe czyli min. jazda rowerkiem. Jest na ten temat całe mnóstwo artykułów w internecie. Masz pulsometr. Najefektywniejsze tętno dla ćwiczeń aerobowych to od 55% do 85% maksymalnego tętna. Aby wyliczyć to tętno korzystamy ze wzoru: HR max = 220 – wiek Czyli na przykładzie: HR max = 220 – 26 lat HR max = 194 – moje maksymalne tętno. Teraz obliczam granicę dolną (55% tętna) i górną (85% tętna) wg wzoru: HR max x 55% = granica dolna dla aerobów HR max x 85% = granica górna dla aerobów A więc 194 x 55% = 107 uderzeń na minutę 194 x 85% = 165 uderzeń na minutę Czyli: Podczas treningu aerobowego ( min. jazdy na rowerku) w tym przypadku serce powinno uderzać min. 107 razy na minutę, maksymalnie 165 razy na minutę. Tłuszcz spalasz dopiero po około 30 min jazdy w tym przedziale tętna (do tego czasu spalasz glikogen zawarty w mięśniach). Więc musisz większą uwagę zwracać na czas jazdy niż na ilość przejechanych kilometrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.