Bski Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Jestem nowy na Forum. Planuję wjechać na przełęcz Passo di Stelvio, ale rowerem górskim i nie po szosie tylko po trasie terenowej. Na pewno nie jestem pierwszy. Nie chcę wyważać otwartych drzwi i chętnie skorzystam z wiedzy i doświadczenia kogoś, kto już tam podjechał. Z dużą niecierpliwością czekam na odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianDro Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Cześć, ciekawy pomysł. Mam sentyment do Stelvio. To moja pierwsza zdobyta przełęcz powyżej 2000m.npm. Wjechałem na Stelvio także wszystkimi trzema podjazdami tj. z Bormio, Prato i Sta. Maria ale trasą MTB jeszcze nie. Z której strony chcesz podjechać? Napisz coś więcej, a może masz jakiś opis tej trasy. Pozdrawiam Damian www.DamianDrobyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bski Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Trzema podjazdami? Przecież są tylko dwa: od Prato i Bormio. Jak liczy się ten trzeci? To niestety dopiero pomysł, który chcemy z moim kumplem zrealizować. Od strony Bormio oprócz podjazdu asfaltowego jest ścieżka, którą dobrze widać z Przełęczy, jest też na mapach. Jeżeli nie znajdziemy kogoś kto tamtędy próbował, to będziemy musieli "w ciemno" ufając mapie i szczęściu, że korzystają z tej ścieżki jeszcze np. miejscowi leśnicy czy ktokolwiek inny, komu choć trochę zależy na jej utrzymaniu. Może ktoś się jeszcze odezwie w tym wątku? pozdrawiam Arek P.S. Na Stelvio da się w lipcu pojeździć na nartach! Sam sprawdziłem! Ale myślę, że Ty też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianDro Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Trzeci podjazd jest od północy od Szwajcarskiej strony z miasteczka Santa Maria przez przełęcz Umbrail Pass - najwyższą przełęcz drogową Szwajcarii zresztą. Za Umbrail droga łączy się z tą z Bormio a dalej już tylko kilka km do Stelvio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bski Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 No tak, teraz to jest dla mnie jasne. Kombinowane z podjazdem z Bormio, ale jest to rzeczywiście trzeci wariant. Ja szosą to tylko na Berninę wjechałem, bo chyba nie ma innej drogi. Za to na kultową dla szosowców Forcolę wjechałem "terenem" od strony Livigno i nie jest to wcale trudne poza ostatnimi metrami. Dzięki Damian za odpowiedź. Poza Tobą na razie nikt nie odezwał się..... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianDro Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Zapomniałem dodać że podjazd z Santa Maria jest częściowo szutrowy bo widzę że nie przepadasz za asfaltem, ja w sumie też. Proponuje też podjazd z Livingo do Passo Alpisella - dość trudna trasa MTB, przejazd przez dwa zbiorniki wodne i zjazd to Valdidentro świetnymi "agrafkami". Jest tam mostek tak wąski że kierownica się nie mieści. Fajna zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bski Napisano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Dzięki Damian! Podczas zeszłorocznego letniego pobytu w Livigno zjeździliśmy przez tydzień okolicę dość dokładnie, ale teraz wiem, że następnym razem musimy spać w Bormio. Na Stelvio bliżej i "Twoją" traskę trzeba koniecznie łyknąć. Znalazłem link, który odpowiada Twojemu opisowi: http://www.bikemap.net/route/835489#lat=46.48551&lng=10.2947&zoom=13&type=2 Jak ktoś przypadkowo zajrzy do tego wątku, to zachęcam do kliknięcia w powyższy link! Fajna inspiracja!!! pozdrawiam serdecznie Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.