Skocz do zawartości

[buty] cierpną mi stopy,jakie buty MTB polecacie?

niutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mam duży problem z cierpnieciem stóp,pojawia się po przejechaniu ok 10km.W tamtym roku jeździłem na platformach i było ok,a od początku tego sezonu jeżdżę w SPD shimano sh-m 076 i stopy cierpną.Myślałem że to problem w siodełku więc zacząłem je wymieniać:najpierw było SCOTT orginalne z roweru,później SADDLE VADER,SPECIALIZED PHENOM,SELLE ITALIA NT-1,FIZIK GOBI,SELLE ITALIA SL XC,SCAPE i nic-probłem pozostał niestety.Więc problem może tkwi w butach?Proszę o Wasze doświadczenia w temacie,wiem że nie tylko ja mam taki problem.Jakie buty Polecacie do mtb,ew wygodne turystyczne z możliwością montażu bloków SPD?

nauczysz się pedałować to przestaną ci cierpnąć stopy, masz zbyt mało przejechanych kilometrów. Inną sprawą jest dopasowanie buta do stopy, sidi i dmt są wąskie, shimano już sporo szersze tak więc musisz dobrac but do osobistych preferencji. Możesz także spróbować takiego rozwiązania jak ja, luźno spięte palce ale za to "podbicie" stopy mocno ścisnięte. Ustawienie bloków także jest bardzo ważne. Jak widzisz jest wiele czynników wpływające na stopy które trzeba eliminować metodą prób i błędów a nie zmienianiem siodła....zresztą zmieniać siodło możesz jak ci wacek cierpnie a nie stopy, dziwny pomysł z tym siodłem. Jak masz kase to możesz zainwestować w formowane termicznie buty shimano

• Mod Team

Spróbuj ze zmianą skarpetki. Są takie które w newralgicznych miejscach są grubsze ,bardziej puchate i eliminują ucisk. Sądzę że taniej niż zmiana butów.

Np. coś takiego:

http://allegro.pl/skarpetki-trekking-deodorant-silver-35-37-czarny-i1679150423.html

Warto spróbować mimo że nie są to skarpety typowo rowerowe.

Problem może być poważniejszy, po prostu noga nie zaakceptuje "przywiązania" stopy w jednej ściśle określonej pozycji i na skutek napięć problem może być nierozwiązywalny .

Mam to samo, tyle , że w czasie jazdy w terenie (zjazdy, podjazdy, korzenie itd. ) kiedy co chwile zmienia e pozycję na rowerze zjawisko praktycznie nie występuje, natomiast kiedy wjadę na jakiś dłuższy szutrowy czy asfaltowy odcinek zaraz drętwieje, na szczęście dosyć mało jeżdżę po takich nawierzchniach ...

nauczysz się pedałować to przestaną ci cierpnąć stopy, masz zbyt mało przejechanych kilometrów. Inną sprawą jest dopasowanie buta do stopy, sidi i dmt są wąskie, shimano już sporo szersze tak więc musisz dobrac but do osobistych preferencji. Możesz także spróbować takiego rozwiązania jak ja, luźno spięte palce ale za to "podbicie" stopy mocno ścisnięte. Ustawienie bloków także jest bardzo ważne. Jak widzisz jest wiele czynników wpływające na stopy które trzeba eliminować metodą prób i błędów a nie zmienianiem siodła....zresztą zmieniać siodło możesz jak ci wacek cierpnie a nie stopy, dziwny pomysł z tym siodłem. Jak masz kase to możesz zainwestować w formowane termicznie buty shimano

przejechałem w spd-kach ok 2500km,oczywiście najpierw przestawiałem bloki ptałem też o radę zaprzyjaźnionych bikerów i ....ekperymentowałem.Stopy najbardziej mi cierpną jak siedzę w siodle czyli jadąc asfaltem,lub długi podjazd "z siodła "w górach.Dlatego poszedłem w kierunku zmiany siodełka choć to była slepa uliczka...:)

Może zbyt mocno zapinasz rzepy, próbowałeś troszkę lżej?

Próbowałeś wkładać do buta jakąś inną wkładkę?

Może wymiana skarpetek pomoże?

Ewentualnie wymiana buta - może coś ze Speca i body geometry? ;)

Jeżeli chodzi o rzepy to prawie zawsze mam luźne ,sróbuje jeszcze z tymi skarpetkami coś pokombinować ew.inne wkładki do butów

i pamiętaj, nie tylko naciskamy ale i ciągniemy wtedy odciążamy na moment dolną część stopy co przy 90-110 obrotach na minute daje efekt. Mi stopy drętwieją przy interwłach kiedy praktycznie tylko napieram na pedały

ja dzisiaj przejechalem ok. 70 km w shimano m123 i wszystko jest ok. but dobrany odpowiednio czyli troszeczke wiecej niz normalnie tak aby zmeczona stopa nie byla uciskana. dodam tylko, ze z pewnymi ( normalnymi ) butami do chodzenia mam problem i nie moge ich nosic - kilka lat temu uraz jednej z kosci srodstopia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...