Skocz do zawartości

[Rower]eurobike cross - prośba o ocenę

robpil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za tą cenę nie jest zły ale ma dziwnie dobrany osprzęt:

- z przodu mu dali piastę deore XT, a z tyłu ma Acerę czyli o 2 klasy niżej

- to samo z przerzutkami: z przodu dali przyzwoitą deore lx, a z tyłu o dwie klasy niższe alivio.

Napisano

Może trochę źle się wyraziłem. Ten pierwszy nie jest zły. Alivio to też nie najgorsze przerzutki. Sam mam w drugim rowerze i działają bez problemu.

Natomiast ta uniwega na pewno będzie wygodniejsza w użytkowaniu ze względu na większą ilość przełożeń.

Różnica jest też w korbach:

-eurobike ma górską korbę (42 / 32 / 22)

-uniwega ma trekkingową korbę (48/ 38/ 28)

W uproszczeniu wygląda to tak, że eurobikiem lżej się będzie pedałować ale będziesz wolniej jeździł. Lepiej się będzie sprawdzał przy stromych podjazdach bo będziesz mógł wrzucić lżejsze przełożenie (zębatkę z 22 zębami z przodu).

Natomiast uniwega lepiej się sprawdzi na asfalcie, na dłuższych trasach bo ma wyższe przełożenia (tarcza 48 z przodu).

Pytanie tylko czy warto dopłacać 200zł. Bo technicznie osprzęt jest zbliżony: Deore plasuje się między Alivio, a deore LX.

Wszystko zależy od tego, w jakim terenie planujesz jeździć?

Jeżeli głównie asfalt i sporadycznie ścieżki w lesie, ubite polne drogi itp... to warto kupić uniwegę.

A jeżeli planujesz jeździć też po lekkich trasach górskich i także asfalcie, a nie chcesz górskiego roweru to ten pierwszy będzie lepszy.

Mam nadzieję, że nie namieszałem Ci zbytnio :icon_wink:

Napisano

Witam,

dzięki za informacje o to mi właśnie chodziło.

Pozdrawiam

Witam,

dzięki za informacje o to mi właśnie chodziło.

Możesz mi jeszcze wytłumaczyć czy np taki rower

http://allegro.pl/rower-cube-curve-wyprzedaz-sklep-lodz-i1701141627.html

lub

http://allegro.pl/rower-trekking-cube-travel-2010-super-okazja-i1708138435.html

róznica 700-800 zł między wcześniejszymi jest warta wydania, czy rowery dzieli przepaść technologiczna czy tylko wartość marki?

Ogólnie planowałem rower do 1300 zł, zarówno żeby móc nim jeździć do pracy jak i zabrać ze sobą w Bieszczady czy na Mazury. Zastanawiam się co kupić, zakładając, że pewnie przez następne 10 lat nie będę zmieniał roweru.

Pozdrawiam

Napisano

Porównywalne do tej Univegi. Może minimalnie lepsze ze względu na hamulce i piasty . Ale wg mnie nie warte dopłaty 400zł bo nie odczujesz tego w jeździe.

Wygoda i jakość jazdy będzie ta sama co przy Univedze bo i komponenty praktycznie tej samej klasy.

Poza tym ta sama gwarancja (2 lata). Co do porównania z pierwszym (Eurobike) to różnice są te same co przy porównaniu Univegi z Eurobikiem.

P.S. Rower to nie jednolita bryła, więc nie masz się co martwić, że chcesz rower na długi okres. Chodzi mi o to, że jak Ci coś w nim nie będzie pasować to zawsze można zmienić daną rzecz nie zmieniając całego roweru. Poza tym prawda jest taka, że kupując rower rzadko kiedy wszystko będzie Ci odpowiadało w 100%. Dobrym przykładem jest chociażby siodełko. To czy będzie Ci odpowiadać pod względem wygody będziesz mógł powiedzieć po przejechaniu na nim co najmniej 100km, a raczej żaden sprzedawca przed zakupem roweru Ci na to nie pozwoli :icon_wink: . Ale wracając do tematu wg mnie nie ma sensu dopłacać do tych CUBE'ów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...