maciejski Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Cześć. Mam z tyłu srama 4 - po rozkuciu, wymyciu łańcucha, skuciu i nasmarowaniu Finish Line Cross Country (odczekałem 24h) odczuwam podczas ostrego pedałowania lekkie drgania i chrobotanie jakby miało dojść do zmiany biegu, wcześniej tego nie było, rower ma zaledwie ok. 500km. W zasadzie nie wiem o co chodzi - próbowałem na manetce podregulować (bo mi nie chciał czasem zrzucać na niższy) ale chrobotanie nadal jest. Głupie pytanie - jak zakładałem łańcuch mogłem założyć go źle? Tzn. czy jest coś takiego jak kierunek łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Witam to i ja się podepnę. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu łańcucha mam chrobotanie i drgania na przedniej tarczy, ale tylko na 2 malej tylnej przerzutce. Im większa tarcza z przodu tym drgania mocniej się przenoszą. Łańcucha nie rozbierałem. z tylu mam SLX 9 biegów. Rower ma przejechane około 150 km. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parufka6 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Ja mam to samo ;p jadę w poniedziałek na wyregulowanie swoich Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmad Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 jezeli dałes duzo smaru, i jest to smar jakiejs slabej jakosci, to mozliwe ze zbiera kazdy syf i z tad to chrobotanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Smaru było po malutkiej kropelce na każde ogniwo tak jak jest opisane na forum. Dziwne jest to, ze drga tylko na 2 przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Najprędzej kiepsko wypłukałeś łańcuch i syf został w ogniwach wykąp go porządnie i nasmaruj nie ma prawa chrobotać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnakeMM Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Spoko ja go mogę wypłukać jeszcze raz, ale wierzyć mi się nie chce za bardzo, że jest tak specyficznie źle wyczyszczony i nasmarowany, iż drga i chrobocze tylko na 2 przezrzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Ja właśnie prawie z lupą w ręku oglądałem prace łańcucha na tylnych zębatkach - zgrzyt na najmniejszych jest najmniejszy, na największej gołym okiem widać, jak łańcuch źle wchodzi/schodzi na zębatkę. Próbowałem dociągnąć trochę koło śrubą ale nic to nie dało - jak przesunąć ciut zębatki z tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Zębatki?? Takie coś koryguje się śrubą baryłkową przy manetce lub przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Może się nie zrozumieliśmy - od strony napinacza (z dołu, jak rower stoi na kołach) wszystko jest ok - jest wyregulowane, chodzi idealnie, krzywo wchodzi/schodzi od góry (czyli w zasadzie źle jest na połączeniu korba - tylne zębatki). Więc regulacja przy manetce/przerzutce nie ma nic do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Troche nie ogarniam, znaczy co linia lancucha jest złą ? Moze daj zdjecie alebo dokładniej opisz. Korba zazwyczaj nie ma nic do precyztjnie działającego tyłu. jak nie działa jak nalezy to trzeba regulowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Dokładnie, linia łańcucha u góry (korba - zębatki z tyłu) jest IMHO krzywa. Postaram się dziś zrobić zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjeC19 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Miałem to samo... pojeździj trochę po nasmarowaniu, tak z 15km ... Ja daję olej syntetyczny Finish lina i jak dam za dużo to mam takie coś w rodzaju chrobotania ale szybko przechodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zolexx Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Łańcuch musi się czasem ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Spoko, dzięki za rady, jak przestanie padać to pojeżdżę. Mam takie podejrzenie, że olej nałożony fabrycznie na łańcuch był gęstą smołą, wypłukałem ten syf benzyną, nałożyłem Finisha, wszystko stało się bardziej 'ruchliwe' i po prostu łańcuch musi się ułożyć, bo ja zrobiłem na tym rowerze dopiero 400-500km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Przejechałem się dziś i... zerwałem łańcuch :S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.