Skocz do zawartości

[przerzutka] zgrzyta po smarowaniu łańcucha

maciejski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam z tyłu srama 4 - po rozkuciu, wymyciu łańcucha, skuciu i nasmarowaniu Finish Line Cross Country (odczekałem 24h) odczuwam podczas ostrego pedałowania lekkie drgania i chrobotanie jakby miało dojść do zmiany biegu, wcześniej tego nie było, rower ma zaledwie ok. 500km. W zasadzie nie wiem o co chodzi - próbowałem na manetce podregulować (bo mi nie chciał czasem zrzucać na niższy) ale chrobotanie nadal jest. Głupie pytanie - jak zakładałem łańcuch mogłem założyć go źle? Tzn. czy jest coś takiego jak kierunek łańcucha?:)

Witam to i ja się podepnę. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu łańcucha mam chrobotanie i drgania na przedniej tarczy, ale tylko na 2 malej tylnej przerzutce. Im większa tarcza z przodu tym drgania mocniej się przenoszą. Łańcucha nie rozbierałem. z tylu mam SLX 9 biegów. Rower ma przejechane około 150 km.

Pozdrawiam.

Ja właśnie prawie z lupą w ręku oglądałem prace łańcucha na tylnych zębatkach - zgrzyt na najmniejszych jest najmniejszy, na największej gołym okiem widać, jak łańcuch źle wchodzi/schodzi na zębatkę. Próbowałem dociągnąć trochę koło śrubą ale nic to nie dało - jak przesunąć ciut zębatki z tyłu?

Może się nie zrozumieliśmy - od strony napinacza (z dołu, jak rower stoi na kołach) wszystko jest ok - jest wyregulowane, chodzi idealnie, krzywo wchodzi/schodzi od góry (czyli w zasadzie źle jest na połączeniu korba - tylne zębatki). Więc regulacja przy manetce/przerzutce nie ma nic do tego.

Spoko, dzięki za rady, jak przestanie padać to pojeżdżę. Mam takie podejrzenie, że olej nałożony fabrycznie na łańcuch był gęstą smołą, wypłukałem ten syf benzyną, nałożyłem Finisha, wszystko stało się bardziej 'ruchliwe' i po prostu łańcuch musi się ułożyć, bo ja zrobiłem na tym rowerze dopiero 400-500km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...