Skocz do zawartości

[supoort] długość osi

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

Są różne tematy podobne do mojego, ale nic z nich się nie dowiedziałem.

Opowiem całą historię:

W ramie rozwalił mi się suport i korba. Poszedłem do rowerowego, a że miałem niewiele kasy to kazałem sobie założyć najtańszy suport i najtańszą korbę. Dostałem korbę bez żadnych naklejek ani żadnej firmy, a do niej suport na kwadrat z osią 122,5 mm.

Teraz zamawiam ramę od krossa level a4 i biorę nowy suport na kwadrat do tej tymczasowej korby. I tu pytanie: czy jak w starej ramie miałem suport z osią 122,5 mm, to czy do tej ramy krossa też on się będzie nadawał, czy może potrzebuję krótszej/dłuższej osi?

To zależy od szerokości mufy jaką ma ten Kross oraz od tego do jakiej długości osi dedykowana jest ta korba,ale skoro masz przecież nową korbę i suport,więc zamontuj go w Krossie i sprawdż czy oś nie jest za długa. B)

No może masz i rację, zrobię tak, tylko zamawiam prawie cały sprzęt od jednego sprzedawcy i on ma też suporty, więc myślałem, że wezmę też suport od razu. Ale jednak chyba nie wezmę. Sprawdzę czy pasuje do krossa, a do tej starej ramy (w przyszłości drugi rower) dokupię następny suport.

Nie ma czegoś takiego jak bezpieczny rozmiar czegokolwiek do zwykłego górala i niczego nie dopasowuje się w ciemno tylko do konkretnej ramy. :down::no: Są korby o różnej budowie dedykowane do odpowiednich długości osi,także ramy mogą posiadać różne szerokości mufy,więc nie ma mowy o dobieraniu w ciemno.Mam dwie ramy z suportami na kwadrat 110mm i 113mm i próbowałem kiedyś zastosować je zamiennie i te 3mm robiło różnicę,która powodowała,że poprawna praca korby i łańcucha z kasetą była niemożliwa. B)

Nie wiem do jakiej osi jest dedykowana, ale teraz jeżdżę na tej korbie i na osi 122,5 i wszystko śmiga jak należy.

Czyli długość osi zależy tylko i wyłącznie od korby? Rama (oprócz szerokości mufy) nie ma nic do długości osi?

Typowe osie, najpopularniejsze, to 110, 113, 115.5/116 mm. Do tych osi pasują korby w których gniazdo osadzenia osi jest na równi z powierzchnią małej zębatki. Wiele tanich korb ma gniazdo osadzenia osi głębiej niż powierzchnia małej zębatki. Te korby są obsługiwne przez suporty najczęściej 121 mm. Mam nadzieję, że rozumiesz jak się to przedstawia w rzeczywistości. :)

Niekiedy jest tak, że korba z danym wkładem znajduje się zbyt blisko ramy i przerzutka przednia nawet z maksymalnie wykręconą śrubą ogranicznika ruchu L nie jest w stanie zrzucić łańcucha na małą zębatkę. I choć taki wkład jest optymalny dla ułożenia łańcucha (jego przekosu) względem kasety zachodzi konieczność wymiany wkładu na posiadający dłuższą oś.

W dotychczasowych moich kontaktach prywatnych i zawodowych z rowerami najczęściej występującym wkładem jest 113 mm oraz 121 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...