Skocz do zawartości

[napęd] zgrzyta po wymianie komponentów

damnbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio na maratonie w Szydłowcu łańcuch zaczął mi przeskakiwać na przełożeniach 6 i 7.

Dokonałem więc wymiany łańcucha i kasety. (HG40 i HG50)

Rower dostał oczywiście kompletny serwis po błotnym maratonie, wiec wszystko zostało wyczysczone, nasmarowane i podokręcane.

Jednak podczas jazdy łańcuch trzeszczy i chrobocze i na pedałach odczuwam jakby drżenie.

Moje przypuszczenia

1. korba nie chce przyjąć nowego łańcucha - ze starym zestawem jeździła od nowości jakieś plus minus 1 600 km

2. nowe komponenty muszą się dotrzeć - jednak nigdy wcześniej tak nie miałem

3. być może krzywy hak przerzutki - dziś go zdejmowałem i wizualnie wygląda na prosty

Jeżeli mieliście podobne doświadczenia, proszę o radę.

Pozdrawiam

Być może łańcuch nie chce współpracować z kasetą ze względu na to różne modele łańcucha i kasety (HG50 i HG40).

Postaraj się aby zarówno łańcuch jak i kaseta miały ten sam model mianowicie HG50 lub oboje HG40.

Nie mieszaj kasety HG40 z łańcuchem HG50 i odwrotnie.

1. korba nie chce przyjąć nowego łańcucha - ze starym zestawem jeździła od nowości jakieś plus minus 1 600 km

Myślę,że to może być przyczyną owego chrobotania.To znaczy jeśli łańcuch nie zeskakuje z zębów można przyjąć,że korba go przyjmuje,ale przy dużym zużyciu zębatek oczywiście ,że nie oplata ich należycie.Pewnie owe chrobotanie jest najgorsze gdy z przodu łańcuch jest na środkowej zębatce,która jest przeważnie nabardziej zużyta. B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...