Skocz do zawartości

[do 2500 zł] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Mam 175 cm i około 74 kg.

Pragnę uzyskać od Was poradę na temat kupna roweru MTB.

Głównie poruszam się ścieżkami/drogami leśnymi. Drogi nie są zbyt równe, a i zdarzają się również kilkukilometrowe odcinki kocich łbów, w związku z czym preferowałbym rower Full Suspension.

Podałem cenę do 2500 zł, ale jeśli w tym przedziale będzie ciężko, to mogę maksymalnie wydać 3000 zł.

W salonie rowerowym odradzano mi Gianty - trzeba płacić sporo za samą markę.

Co byście polecili?

Pozdrawiam,

Typhon

Napisano

Tzn w tym KROSS'ie osprzęt jest OK?

Ewentualnie mogę jednak zrezygnować z FS na rzecz HT, tylko przyznam że na hardtailu nie jeździłem nigdy i jeśli by wystarczył na nierówne leśne drogi to byłoby OK.

Chyba jednak lepiej kupić rower prostszy o lepszym osprzęcie niż później narzekać na szybko zużywające się części.

Napisano

Chyba nie do końca rozumiesz o czym piszesz, oczywiste jest, że żaden hardtail nie daje takiego komfortu jak full, Krossto nie całkiem full. wahacz nie ma łożysk działa na zasadzie sprężystości tylnych widełek, za to Corratec to w pełni funkcjonalny full z zawieszeniem Horstlink, na naprawdę porządnych częściach i nic tam się nie będzie szybko zużywał.

Nie jeździłeś na hardtailu, więc na fullu z marketu, no to masz marne pojecie jak się jeździ na porządnym fullu ;)

Napisano

Ymhy... tyle że napisali też tam że w innym egzemplarzu po 6000km w maratonach nie ma żadnego luzu. Warto poszukać opinii użytkowników tego Krossa, spróbować się skontaktować z nimi i zobaczyć co mają do powiedzenia. Jeżeli wszystko było by ok, to nie widzę problemu. Ale przede wszystkim tak jak napisałem wcześniej, ciężko o hardtaila z takim osprzętem w tej cenie, więc za te pieniądze warto rozważyć taką opcję.

Napisano

Nie jeździłeś na hardtailu, więc na fullu z marketu, no to masz marne pojecie jak się jeździ na porządnym fullu ;)

Na FS również nie jeździłem ;)

Mam marne pojęcie, dlatego czytam te forum i szukam porady u doświadczonych kolegów/koleżanek. :)

Napisano

Generalnie hardtail jest lepiej wyposażony niż full w takim samym przedziale cenowym, do 3000 raczej nie kupisz stosunkowo lekkiego nieźle wyposażonego fulla , jednak ten softtail Kross czy full Corratec są naprawdę dobrze wyposażone jak na swoją cenę i mimo, że droższe niż 3000 to warte tych pieniędzy.

Pewne jest , że jazda na nich będzie bardziej komfortowa niż jazda na najlepszym hardtailu, dodatkowo są dosyć lekkie co jest ważne.

Giant czy Merida w podobnej cenie to ciężkie słabo wyposażone fulle, więc szkoda wydawać na nie pieniądze.

Napisano

A może kupić dobrego fulla pojeździć i potem zmienić ramę? Albo używka bo szkoda kupować taką ramę która jest najniższą półką. Kup coś za 2500 bo za to można łyknąć coś fajnego a do 1500zł dozbierasz i kupisz full'a

Napisano

Po namyślę chyba odpuszczę sobie fulla i poszukam hardtail'a w okolicach 2000-2500 maks, a w przyszłości jak będzie zastrzyk gotówki to pomyślę nad porządnym fullem.

Parę dni temu wysłałem rodzinę do sklepy na zwiady i koleś w sklepie odradzał Gianty, a polecał rower jakiejś niemieckiej firmy (podobno o dobrych parametrach cena/jakość). Rodzinka oczywiście nie zapamiętała nazwy. Może ktoś z Was może się domyślić marki, albo poleciłby jakiś rower z tego przedziału cenowego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...