GRZES82 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Witam, jeśli był podobny temat to z góry przepraszam. Mam problem z regulacją tylnej przerzutki jak w temacie. Przerzutka jest w rowerze Kellys Magic 2010 a manetka, która ją obsługuje to SLX SL-M660. Problem polega na tym, że jeśli łańcuch znajduje się na najmniejszej zębatce i wrzucam i jedno do góry to łańcuch nie chce wskoczyć, reszta biegów działa idealnie i w górę i w dół. Jeśli podkręcę regulację to jest pdwrotnie czyli z najmniejszej o jeden bieg w górę działa ok, ale reszta jest źle. Może ktoś wie jak to rozwiązać ?
seker1995 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Hmmm... dziwne Może spróbuj pokręcić tą śrubą, która reguluje odległość wózka od kasety.
misiom68 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 sprawdź stan linek i pancerzy, może z nimi jest cos nie tak
NooreQ Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Zrob zdjecie tego, jak umieszczona jest linka w przerzutce, mialem tak samo gdy byla zle przymocowana;)
radeks23 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Może pora nasmarować linki i pancerze, albo po prostu je wymienić
GRZES82 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Linki wyglądają na dobre i są nasmarowane. Może przyczyną są takie gumowe osłonki na lince, w sumie jest ich 3 szt. ? Linka jest zamocowana tak jak pokazuje manual http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf Dodam jeszcze , że górne kółko ma luz osiowy ale taj chyba powinno być, zamieniałem też kółka i nic nie pomogło. Kaseta to CS-HG61 11-34, łańcuch KMC ( na 100% do 9 rzędowych napędów ).
cyklista Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Nie wiem jak sprawa wygląd w przerzutkach typu Shadow, a ale w innych mamy dwie śruby regulujące wychylenie dolne i górne całej przerzutki względem kasety (np. żeby łańcuch nie spadał między koło a kasetę). Kiedy miałem podobny problem pomagała właśnie regulacja tymi śrubami.
GRZES82 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Śruby mam tak wyregulowane, że łańcuch nie spada pomiędzy najmniejszą koronkę kasety a ramę ale też bez problemów można wrzucić bieg na tą koronkę. w górę to samo jak odkręcę więcej tą śrubę, która jest odpowiedzialna za wychylenie przerzutki w górę to łańcuch spada między największą koronkę kasety a szprychy. Więc przykręciłem ją tak aby nie było tego zjawiska. Tak jak wcześniej wspomniałem jest tylko problem z wrzuceniem biegu z koronki 11T na 13T , reszta w górę i wszystkie w dół chodzą idealnie.
cyklista Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Może spróbuj ją dokręcać, aż do momentu kiedy nie będzie można zrzucić łańcucha z 13 na 11.
kosa23 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 How to install and adjust rear derailleur-FULL guide Wyniki wyszukiwania dla hasła shimano gear adjustment Jeśli to nie pomoże, sprawdź czy masz prosty hak i czy jest dobrze przykręcony. Być może pancerze powodują zbyt duże opory - spróbuj je przeczyścić/naoliwić, a najlepiej wymień na nowe.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2011 Mod Team Napisano 15 Lipca 2011 Witam, jeśli był podobny temat to z góry przepraszam. Mam problem z regulacją tylnej przerzutki jak w temacie. Przerzutka jest w rowerze Kellys Magic 2010 a manetka, która ją obsługuje to SLX SL-M660. Problem polega na tym, że jeśli łańcuch znajduje się na najmniejszej zębatce i wrzucam i jedno do góry to łańcuch nie chce wskoczyć, reszta biegów działa idealnie i w górę i w dół. Jeśli podkręcę regulację to jest pdwrotnie czyli z najmniejszej o jeden bieg w górę działa ok, ale reszta jest źle. Może ktoś wie jak to rozwiązać ? Wszystkie bigi? Łacznie do 1?? BO to wyglada jak przesuniecie manetki o 1 przelozenie. CIegniesz linke nic sie nie dzieje dopiero przy drugiej redukcji reaguje, ale wtedy linka by była dosć luźna.
GRZES82 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Wszystkie bigi? Łacznie do 1?? BO to wyglada jak przesuniecie manetki o 1 przelozenie. CIegniesz linke nic sie nie dzieje dopiero przy drugiej redukcji reaguje, ale wtedy linka by była dosć luźna. Wszystkie biegi działają ( bez wyjątki ), z tym, że przerzucanie w górę z 11T na 13T jest bardzo nieprecyzyjne albo niemożliwe, wtedy łańcuch wydaje charakterystyczny dźwięk. Jak wrzucę jeszcze o jeden wyżej na 15T to wchodzi bez problemu na te przełożenie czyli 15T, reszta też jest ok, w dół czyli z 34T do 11T włącznie wszystko działa ok, przy czym nie ma znaczenia na jakiej zębatce jest łańcuch z przodu. Linka przy zrzuceniu na 11T nie jest luźna. Wydaję mi się, że jakby linki stawiały duży opór to i na innych biegach byłby problem ale może się myję. Jeszcze przełożę przerzutkę wraz z linkami i manetką do innego roweru i spr. jak tam będzie działała.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2011 Mod Team Napisano 15 Lipca 2011 Dość to intrygujące, wiem ze XT 772 czesto maja luz roboczy az nad to jaki powinien być, moze on jest przyczyna ? odkrec linke całkiem podnieś rower albo obróć i reką zmieniaj przelozenia, zobaczysz jak pracuje w tym zakresie, jak jest coś nie tak to powinieneś to wyczuć.
abstinent Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Po pierwsze nasmaruj dobrze linki, a najlepiej wymień na nowe bo na pewno tu jest problem Dolne wychylenie kółka powinno być minimalnie większe od ostatniej koronki Przykręcasz linkę, i podczas jazdy regulujesz przy manetce Najlepiej nagraj film(telefon z kamerą pewnie masz)
GRZES82 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Chyba znalazłem przyczynę . Przełożyłem koło od innego roweru z identyczną kasetą i wszystko działa ok . Co najdziwniejsze koło a raczej kaseta ) z kellysa w drugim rowerze działa poprawnie, wszystkie biegi wchodzą ok. To są zdjęcia obu kaset: http://www.fotosik.pl/u/zdjciag/album/908213 . 11 - 34 jest od kellysa na, której jest wspomniany problem. Może macie jeszcze jakieś pomysły ?
abstinent Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 @GRZES82, no to łańcuch może załóż LX albo XT kaseta SLX?
GRZES82 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Założyłem łańcuch XT po przebiegu ok 500 - 600 km , regularnie czyszczony i smarowany. Jest prawie dobrze jednak jak na tą klasę przerzutki i manetek wydaję mi się, że powinno działać lepiej, chyba, że RD-M772 tak ma. W innym rowerze mam przerzutkę i manetki X9, które precyzją i szybkością działania biją zestaw XT i SLX na głowę. Kaseta w jednym i drugim przypadku jest CS-HG61.
berkas97 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Ja bym został przy kiepskim wyregulowaniu tylnej przerzutki, ewentualnie zasyfionych pancerzach a sprawa łańcucha to na moje efekt Placebo. A nie jest może ta shadowka krzywa? Sam miałem podobne objawy jak moja była krzywa. Porób najlepiej zdjęcia wszystkiego bardzo to ułatwi ocenę sytuacji. Pozdro
Crazyk Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Podobna sytuacja jest u mnie. Wszystkie przełożenia działają w porządku a problem jest tylko przy największych zębatkach. Mianowicie 1ka nie chętnie wchodzi aby weszła należy trzymać ciągle wciśniętą manetkę (na jedynce) a gdy zmienię później z 1ki na 2ke na manetce często przeskakuje od razu na 3kę (pomijając 2kę). Co to może być? Wina kasety? Linki i pancerze nowe, przerzutka raczej dobra, poza tym ręką mogę ją spokojnie pociągnąć dalej (nie jest to kwestia regulacji zakresu działania).
abstinent Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Podobna sytuacja jest u mnie. Wszystkie przełożenia działają w porządku a problem jest tylko przy największych zębatkach. Mianowicie 1ka nie chętnie wchodzi aby weszła należy trzymać ciągle wciśniętą manetkę (na jedynce) a gdy zmienię później z 1ki na 2ke na manetce często przeskakuje od razu na 3kę (pomijając 2kę). Co to może być? Wina kasety? Linki i pancerze nowe, przerzutka raczej dobra, poza tym ręką mogę ją spokojnie pociągnąć dalej (nie jest to kwestia regulacji zakresu działania). Wszystko zależy od konstrukcji napędu i zużycia No i ustawienie przerzutki, w starszych konstrukcjach ustawia się jeszcze odległość górnego kółka od kasety Mogą być źle założone kółka, itp Ja stawiam na złą regulacje przerzutki, albo dobór napędu U mnie często nawet nie słychać zmiany tylnej przerzutki, a o jakiś problemach to rzadko słyszę
Crazyk Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 @abstinent, Przerzutka SLX shadow SGS, kaseta i łańcuch shimano 9tka, więc napęd dobrany dobrze. Kółka przerzutki wsadzone dobrze. Jeżeli jest to nie właściwe wyregulowanie przerzutki (nie mówię, że nie) to powiedz co jest źle ustawione bo ja już nie mam żadnego pomysłu na to.
GRZES82 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Napisano 16 Lipca 2011 Ja bym został przy kiepskim wyregulowaniu tylnej przerzutki, ewentualnie zasyfionych pancerzach a sprawa łańcucha to na moje efekt Placebo. A nie jest może ta shadowka krzywa? Sam miałem podobne objawy jak moja była krzywa. Porób najlepiej zdjęcia wszystkiego bardzo to ułatwi ocenę sytuacji. Raczej nie Placebo, była poprawa ale tak jak wcześniej pisałem XT-ek chyba powinien działać lepiej ( u mojej żony ACERA działa dużo lepiej ). Większość z Was mówi o linkach, wymienię je i jeszcze raz od nowa będę regulował. Foty przerzutki :http://www.fotosik.pl/u/zdjciag/album/908387 Jedno ze zdjęć przedstawia jak łańcuch jest na najmniejszej koronce w korbie i w kasecie. Wygląda jakby był za krótki , czy miało by to aż takie znaczenie ?
abstinent Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 @GRZES82, na 6-tym zdjęciu łańcuch wygląda na za długi jeżeli jest za krótki to też może źle przerzucać A i jeszcze warto nasmarować linkę w pancerzu )zwłaszcza ostatni), ja często używam FL zielonego(tego co do łańcucha) u mnie tak to działa, z kończącym się łańcuchem bez obciążenia działa gorzej, podczas jazdy o wiele lepiej http://www.youtube.com/watch?v=XnkpY75mVH0 a łańcuch ma taką długość (22-11t)
kosa23 Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 No i ustawienie przerzutki, w starszych konstrukcjach ustawia się jeszcze odległość górnego kółka od kasety Ta śrubka nadal jest w wszędzie obecna. I ma się dobrze. Przy przerzutce z długim wózkiem (RD-M772-SGS), jeśli założysz łańcuch na największe tryby z przodu i z tyłu (bez przepuszczania przez przerzutki), końce łańcucha powinny zachodzić na siebie na długość jednego ogniwa. Sprawdź czy któryś odcinek pancerza nie jest za krótki. Łańcuch cz.I Łańcuch cz.II Regulacja przerzutek Śrubka B: regulacje tylnej przerzutki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.