Skocz do zawartości

[Suport] Shimano BB-UN26 - zniszczony po 600km?

Gość Hatim

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hatim
Napisano

Witam, niedawno wymieniałem suport w moim rowerze. Rower nie należy do najnowszych i miałem w nim klasyczny suport ale ja wymieniłem go na pakiet Shimano BB-UN26 (http://allegro.pl/suport-shimano-bb-un26-68-113mm-kwadrat-i1717787624.html) i po przejechaniu trochę ponad 600 km zaczęło coś cykać, stukać itp. jak zwał tak zwał. Wydobywają się z niego dziwne dżwięki, że przechodniów odstraszam :) . I tutaj pojawią się moje pytanie czy muszę wymienić suport jeszcze raz na nowy ?

Napisano

Wiele osób skarży się na ten model, są też tacy co przejeżdżają na nim sporo km i nic się nie dzieje, zdania są więc podzielone. Ten suport nie jest uszczelniony za dobrze stąd problemy. O wiele lepszy jest bb un54, juz w kilku tematach pisałem ze zrobiłem na nim 13 kkm, co prawda w szosówce i nie widział błota, ale kręci się jak nowy serio.

Gość Hatim
Napisano

Czyli co suport jest do wymiany ?

Napisano

Sprawdź czy luzy masz najpierw jakieś. Cykanie to nie musi być objaw zużytego suportu. Sprawdź sztycę czy nie jest brudna, pedały czy nie są zużyte, oblookaj ramę czy gdzieś nie pękła, stery czy nie są usyfione.

Gość Hatim
Napisano

Oblookałem cały rower, wszystko elegancko wyczyściłem i nic nadal jest to cykanie. Luzów nigdzie nie ma.

Napisano

Sprawdź na początek czy masz dobrze dokręcone miski. W dalszej kolejności skontroluj dokręcenie pedałów.

Stukanie, cykanie, ogólnie rzecz nazywając hałasy, to bardziej skomplikowany temat. Trudno zlokalizować winowajce, bo skrzypieć może na każdym połączeniu gwintowanym. Ostatnio (przykład z forum) winnym okazał się być niedokręcony hak ramy, do którego mocuje się tylną przerzutkę.

Gość Hatim
Napisano

Sprawdziłem miski i pedały i wszystko jest dobrze dokręcone. Czyli trzeba wymienić suport ?

Gość Hatim
Napisano

Chodzi tak trochę ociężale, nie ma płynności tylko się tak troszkę przycina.

Napisano

A strzelanie słychać tylko przy pedałowaniu? Wsiadź na rower, pokręć się trochę w siodełku jesli nic nie strzela to pewnie suport.

Gość Hatim
Napisano

Siodełko jest OK. Strzela tylko przy pedałowaniu. :(

• Mod Team
Napisano

Ten suport to bubel jakich mało. Miałem z nim podobne przeboje chyba po 800km. Wymień na cokolwiek innego.

Gość Hatim
Napisano

Ten suport to bubel jakich mało. Miałem z nim podobne przeboje chyba po 800km. Wymień na cokolwiek innego.

Na jaki polecasz wymienić suport?? Co sądzisz o Shimano BB-UN54. Polecasz czy nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...