Haczyk Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Witam! Mam pytanie czy na tej dość nietypowej ramie można jeździć z takim samym komfortem jak na ramie przeznaczonej typowo do jazdy po szosie i różnego rodzaju szlakach? Na tak ustawionych podzespołach jeżdżę niecałe dwa tygodnie, bo wcześniej miałem nisko siodło i często było 'przednie w górę'. No a teraz wole jazdę bardziej dystansową. http://imageshack.us...7/98083530.jpg/ http://imageshack.us...5/76492212.jpg/ Dodam że zadałem identyczne pytanie na innym forum, lecz nie znalazłem jeszcze tego forum, lepszego jak widzę.
Mod Team sznib Napisano 15 Lipca 2011 Mod Team Napisano 15 Lipca 2011 Wysunąłeś sztycę, jest większa dźwignia bo ką podsiodłówki jest tu masakryczny, "koło w górę" będzie teraz jeszcze częściej, średni podjazd wystarczy. Dodatkowo sztyca może pęknąć od obciążenia. Ta rama wygląda na jakaś dirtówkę na której jeździ się na stojąco, a siodełko przydaje się tylko do trików czy krótkich dojazdów na miejscówkę.
Haczyk Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 A jakaś regulacja by pozycja była dobra i uniknąć uszkodzeń sztycy?
Cysman Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Mniejsze koło z przodu A tak serio, to ciężko cokolwiek wyregulować w takim rodzaju roweru aby był odpowiedni/wygodny/bezpieczny na "długie wycieczki".
Darek14 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Jazda po szosie takim rowerem musi być torturą.
Haczyk Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Sztyca poszła minimalnie w dół i siodło do przodu. pozycję mam teraz dobrą i lepszą niż przedtem. A czy jazda jest torturą? Nie zgodzę się bo jedzie się naprawdę fajnie. Jeżdżę codziennie 12km minimum, a zdarzają się dłuższe trasy i nie narzekam, czasem jest ból pleców. I jak porównuję zdjęcie mojego roweru z jakimś mtb to widzę podobieństwa, czyli siodełko wyżej od kierownicy i prawie nad osią tylnego koła, tylko mój wygląda dziwnie bo mam mocno wyciągniętą sztyce. I dlatego pytam czy była by ogromna różnica jakbym miał typowe mtb skoro podobieństwa sa? Dziękuje za odp i temat z czystej ciekawości, bo nie mam kasy na zmianę roweru.
radeks23 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 I dlatego pytam czy była by ogromna różnica Była by. bo nie mam kasy na zmianę roweru. Zmień samą ramę.
Haczyk Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 A jakie ramy polecicie tak by wymienić samą ramę, a inne części pasowały?
kepa416 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 To zależy od suportu rozmiaru sztycy linki/pancerze ?
supersam Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 I jakbyś się już zdecydował na zmianę ramy to ile byś chciał na nią wydać
Piksel Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Jeżdżę codziennie 12km minimum, czyli Wybacz, ale wątpię czy 12km dla kogoś z tego forum to jest wyczyn, ja 12km robię w około 20min.
kapsell Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 A jakie ramy polecicie tak by wymienić samą ramę, a inne części pasowały? Masz kalkulatory, oblicz sobie jaka rama z jakimi parametrami jest najlepsza do twojej budowy - wtedy zajmij sie szukaniem konkretnego modelu. Nie sluchaj bzdurnych porad w stylu "Kup XXXXX, bo ja ma i jest super".
supersam Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 To jak już ma z jakiś kalkulatorów korzystać to chociaż byś jakiegoś linka mu podał do takowego np. http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO Jeszcze nikt mu nie doradził żadnej ramy a ty go już ostrzegasz przed innymi forumowiczami i ich poradami
Haczyk Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Nie no domyślam się że 12km to dla was nie wyczyn:) Ja tyle mam do pokonania, bo rower służy jako środek transportu Co do ramy to na razie nie planuje, a jak w przyszłości będę zmieniał to pewnie sprzedawca w sklepie mi doradzi. Odpowiedź na pytanie główne uzyskałem i chyba tyle.
qrvich Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 jak w przyszłości będę zmieniał to pewnie sprzedawca w sklepie mi doradzi Ta, na pewno
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.