Skocz do zawartości

[rama] Nietypowy kształt ramy

Haczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie czy na tej dość nietypowej ramie można jeździć z takim samym komfortem jak na ramie przeznaczonej typowo do jazdy po szosie i różnego rodzaju szlakach?

Na tak ustawionych podzespołach jeżdżę niecałe dwa tygodnie, bo wcześniej miałem nisko siodło i często było 'przednie w górę'.

No a teraz wole jazdę bardziej dystansową.

http://imageshack.us...7/98083530.jpg/

http://imageshack.us...5/76492212.jpg/

Dodam że zadałem identyczne pytanie na innym forum, lecz nie znalazłem jeszcze tego forum, lepszego jak widzę. :)

• Mod Team
Napisano

Wysunąłeś sztycę, jest większa dźwignia bo ką podsiodłówki jest tu masakryczny, "koło w górę" będzie teraz jeszcze częściej, średni podjazd wystarczy. Dodatkowo sztyca może pęknąć od obciążenia. Ta rama wygląda na jakaś dirtówkę na której jeździ się na stojąco, a siodełko przydaje się tylko do trików czy krótkich dojazdów na miejscówkę.

Napisano

Mniejsze koło z przodu :blink:

A tak serio, to ciężko cokolwiek wyregulować w takim rodzaju roweru aby był odpowiedni/wygodny/bezpieczny na "długie wycieczki".

Napisano

Sztyca poszła minimalnie w dół i siodło do przodu. :) pozycję mam teraz dobrą i lepszą niż przedtem. A czy jazda jest torturą? Nie zgodzę się bo jedzie się naprawdę fajnie. Jeżdżę codziennie 12km minimum, a zdarzają się dłuższe trasy i nie narzekam, czasem jest ból pleców. I jak porównuję zdjęcie mojego roweru z jakimś mtb to widzę podobieństwa, czyli siodełko wyżej od kierownicy i prawie nad osią tylnego koła, tylko mój wygląda dziwnie bo mam mocno wyciągniętą sztyce. I dlatego pytam czy była by ogromna różnica jakbym miał typowe mtb skoro podobieństwa sa?:) Dziękuje za odp i temat z czystej ciekawości, bo nie mam kasy na zmianę roweru.

Napisano

Jeżdżę codziennie 12km minimum, czyli

Wybacz, ale wątpię czy 12km dla kogoś z tego forum to jest wyczyn, ja 12km robię w około 20min.

Napisano

A jakie ramy polecicie tak by wymienić samą ramę, a inne części pasowały?

Masz kalkulatory, oblicz sobie jaka rama z jakimi parametrami jest najlepsza do twojej budowy - wtedy zajmij sie szukaniem konkretnego modelu.

Nie sluchaj bzdurnych porad w stylu "Kup XXXXX, bo ja ma i jest super".

Napisano

Nie no domyślam się że 12km to dla was nie wyczyn:) Ja tyle mam do pokonania, bo rower służy jako środek transportu :) Co do ramy to na razie nie planuje, a jak w przyszłości będę zmieniał to pewnie sprzedawca w sklepie mi doradzi. :) Odpowiedź na pytanie główne uzyskałem i chyba tyle. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...