Skocz do zawartości

[amortyzator] Suntour xcr 100 - serwisowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , zakupiłem ten oto amortyzator :

http://allegro.pl/rewelacyjny-amortyzator-suntour-xcr-100-skok-i1696081355.html

1. W środku przy skoku coś stuka jest to chyba ten plastik w sprężynie jest ona dość sucha mam mało smaru i dlatego to puka , czym nasmarować sprężynę ??

2.Czym smarować golenie ? może być olej wazelinowy ?

3.Czy ta czarna farba z goleni szybko z chodzi ? ponieważ mam go dwa dni a zaczyna lekko z chodzić .

4.Czy coś w nim trzeba zrobić żeby długo polatac i żeby luzów nie dostał ?

Napisano

te stukanie to takie delikatne strzelanie sprężyny przy uginaniu?

jeśli tak to spróbuj dobrze załozyć te wszystkie plastiki na górze sprężyny, dobrze to ułozyc na smarze jakimś i dopiero wtedy korek zakręcić

Napisano

2. Olej wazelinowy może być, ale smaruj uważnie żeby nie poleciało np na tarczę :P

3. To anoda, nie farba. Schodzi z tych amorów bardzo szybko :)

4. Wycieraj golenie po każdej jeździe i smaruj je, co pół sezonu rozbierz, wyczyść przesmaruj

Napisano

te stukanie to takie delikatne strzelanie sprężyny przy uginaniu?

jeśli tak to spróbuj dobrze załozyć te wszystkie plastiki na górze sprężyny, dobrze to ułozyc na smarze jakimś i dopiero wtedy korek zakręcić

Dokładnie , przy uginaniu słychać lekkie strzelanie sprężyny , jak wyjąłem ją to jest ona dość sucha , a jakim smarem ją nasmarować ? na niej jest mało ale smar taki dość rzadki i nie wiem czy smar do łożysk może być ? do łożysk jest bardziej gęsty .

Jakim smarem nasmarować sprężyny ??? może być od łożysk czy nie może być taki gęsty ?

Napisano

Witam ponownie . Jeżdżę już kilka dni i to delikatne strzelanie sprężyn przy uginaniu nie ustąpiło , nasmarowałem dość sprężyny smarem do łożysk.... nasmarować bardziej je ? czy moze zalać olejem ?

Napisano

2. tak

3. skoro zaczyna schodzic po 2 dniach to odpowiedz sobie sam na to pytanie :icon_mrgreen:

4. aby ładnie tłumił staraj sie po kazdej jezdzie go wycierac od czasu przeczyscic, np brunoxem, no i w dłuzszych odstepach rozebrac i w srodku ogarnąć :thumbsup:

Napisano

Hej,czy ktoś kojarzy jaka jest średnica i długość sprężyny rebound XCR LO. Muszę założyć coś twardszego ponieważ przy powrocie mam wrażenie, że mi golenie dolne wystrzela na kilka metrów do przodu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...