Skocz do zawartości

[Rama]

Glowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was wszystkich!

Kupiłem rok temu rower Meride Matts 40v . To mój pierwszy normalny rower z zachwytu nie patrzyłem na rozmiar ramy i spontanicznie kupiłem ten wspaniały sprzęt!Dobra kupiłem z ramą20cali przy wzrosci 175cm .Sama rama mi nie przeszkadza ponieważ krocze jest bezpieczne najgorsza jest jej długośc(chyba dlugosc) gdy jadę w trase ok 20-30km po przyjeździe do domu bardzo mnie bolą plecy ! wywnioskowałem że to przyczyna dlugosci ramy lub mostku ponieważ w tym modelu mostek jest bardzo dlugi . Wymyslilem sobie ze kupie troche krótszy mostek .Czy to pomoże zlikwidować ból pleców ? prosze o pomoc i wasze opinie czy rama naprawde jest dużo za duża czy to tylko moje wymysły ???

Prosze was o szybko odpowiedz bo nie mam pojecia czy kupowac krotki mostek a mam tylko jutrzejszy dzien na kupono z powodu wyjazdy !

• Mod Team
Napisano

Rama wygląda na dużą do Twojego wzrostu.

Spróbuj ratować się krótszym mostkiem ale kosztem większej narowistości maszyny. Sprawdź położenie siodełka ,może tutaj jeszcze coś się da naciągnąć (kolano w jednej linii z pedałem gdy korba poziomo). Jaki masz teraz mostek?

Napisano

Mam mostek 90mm dzis kupiłem 60mm i nie mam pojecia czy to bedzie dzialac ale ból pleców po 20-40km jest okropny !!!

Napisano

hmmm po przejechaniu 30km ból nadal jest ale nie taki intensywny zamierzam zakupić nową kierownicę taka wyprofilowana (krzywą ) mozecie podrzucić pare ciekawych aukcji ?

Napisano

Ten rozmiar ramy na 100% jest dla ciebie za duży, powinieneś mieć 18"

Spróbuj jeszcze z ustawieniami siodełka oraz z wysokością mostka czyli podkładki pod mostkiem przekładaj na różne możliwości, bo nieraz wystarczy odrobina zmiany i jest znacząca poprawa.

Nie wiem czy masz oryginalny mostek czy nie,tu masz linka do kierownicy giętej meridy jako że jeździsz na tej marce :)http://allegro.pl/kierownica-gieta-merida-mission-comp-31-8-tanio-i1715784052.html

Napisano

Ok 3 sezonów jeździłem na za dużej ramie, mam teraz ogromne problemy z plecami oczywiście nie mogę stwierdzić, że było to głównym powodem jednak na pewno jednym z wielu. Mało Ci pomogą krótsze mostki moim zdaniem jak najszybciej zmień ramę, bo nie warto ryzykować. Również jeździłem na 20' meridy przy 179cm po przesiadce na 18 jest o niebo lepiej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...