Skocz do zawartości

[rama] Jaką rama do MTB do 800zł

tomek30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów! Powoli planuję odświeżenie swojego roweru a w zasadzie złożenie z nowych części drugiego. Wydaje mi się, że najlepiej zakupy zacząć od podstawy roweru, czyli ramy. Mam 198cm wzrostu ważę 95kg. Interesuje mnie rama aluminiowa w okolicach 800zł. Ramę taką, żeby wytrzymywała amatorskie starty w maratonach MTB na odcinkach do 70km. Liczę na porady osób, które dany rodzaj ramy maja przetestowany lub znawców tego jakże szerokiego tematu. Od siebie dodam, że zainteresowały mnie ramy KROSS A7,A8 i A9 ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć ofert sprzedaży samych ram...

Pozdrawiam!

Napisano

Osobiście mogę polecić ramę Kross Level A4 http://allegro.pl/bardzo-lekka-rama-kross-level-a4-wyprzedaz-i1715539055.html U tego gościa na Allegro bywa też czarno biała tylko trzeba trafić. Jak widzisz naprawdę super cena i ta rama u mnie przeżyła już ponad 4 lata jazdy w maratonach. naprawdę niesamowicie wytrzymała i lekka jak na swoją cenę (1800 gram). Uważam, że nie ma co przepłacać za droższe ramy skoro tańsza nie ustępuje wytrzymałością

Pozdrawiam

Napisano

http://cgi.ebay.com/Full-Carbon-Fiber-Mountain-Bike-Bicycle-Frame-18-/270740901121?pt=Mountain_Bikes&hash=item3f096a4d01

300 dolarów z przesyłką.

To tylko przykład. W zależności od oferty geometria mniej lub bardziej sportowa. Waga ramy 1200 - 1300 gram.

http://www.pinkbike.com/photo/6823088/

To przykład roweru na tej ramie, geometria pomiędzy relaksacyjną a sportową, można znaleźć coś agresywniejszego, ceny też bywają nawet i ciekawsze od wskazanej.

Moja kosztowała 1000 zł z prowizją paypala, wysyłką z Hongkongu, bez cła (sprzedawca zgodnie z życzeniem napisał "gift"), dotarła w niecałe 2 tygodnie, mogłem mieć w zestawie stery vp gratis. Sztyca standardowa 31,6, suport 68 mm mufy, przerzutka przednia 34,9, obejma siodła 34,9, mocowanie pod tarcze i v-brake, stery półzintegrowane. Rozmiar 20 cali waży 1319 gram.

Napisano

Ja przy Twoim wzroście myślał bym tylko o 29' kołach, ale ze składaniem może być ciężej troszkę:)

Ta sama propozycja co Tobo napisał w tej samej cenie znajdziesz też ramy pod 29':)

Napisano

Faktycznie, duży chłop z ciebie. Pomyśl o rowerze na dużych kołach, tym bardziej że planujesz złożenie drugiego roweru - co dla mnie oznacza kompletnie nowy sprzęt, bez wykorzystania elementów z obecnego.

Napisano

Te czarne chińczyki to ciekawa oferta, ciekawe jak ich wytrzymałość w ternie po całym sezonie. Tobo a możesz coś powiedzieć o sztywności tej ramy w porównaniu do jakiś innych karbonowych ram znanych producentów?

Napisano

Do sztywniaków porónać nie mogę, bo to mój wpierwszy karbonowy sztywniak w karierze. Ważę ok 75 kilo, ta rama użytkowana na równych nawierzchniach, nie w terenie, bo ani konfiguracja wg mnie się do tego nie nadaje ani nie mam w przypadku tego roweru takiej potrzeby.

Jak na te warunki eksploatacyjnie nie odczuwam problemów ze sztywnością. Mam grip shifty z mikroindeksem więc przerzutka przednia też nie ma szansy się odezwać ocieraniem, gdyby w okolicy suportu panowała jakaś miękkość, bo dystans między prowadnicami wózka a łańcuchem jest zawsze z zapasem. Preferuję raczej niesiłowy styl jazdy, czyli nie gniotę na twardych przełożeniach np pod górę, gdy presja na rower wywierana jest większa niż np na płaskim/z góry. Rower zbiera się łatwo, nic nie ucieka i się nie poddaje, ale to też zasługa całościowo niskiej masy.

Napisano

Te same ramy można nabyć w rowerach, pacnięte różniastymi kolorami i z różnymi logo producentów rowerów.

Myślę sobie tak: gdyby te ramy były naprawdę podłej jakości a producent sprzedałby je wielu producentom rowerów i pojawiłby się problem jakościowy to zwrot takiego towaru od wszystkich producentów oznaczałby ekonomiczną trumnę.

Jeśli rama karbo produkowana dla treka padnie to jest to właściwie tylko rama produkowana dla treka. A to produkt masowy. W Norwegii gdzie mieszkam, widziałem do tej pory przynajmniej dwa rowery norweskich producentów na takiej ramie.

Napisano

Propozycja kolegi @tobo wydaje się naprawdę bardzo ciekawa. Nie wiem tylko czemu ale na eBay nie mogę znaleźć takiej ramy, która by miała mocowanie pod tarczówkę...

Koła 29"? Myślicie, że to by jakoś znacząco wpłynęło na poprawę jazdy? Tylko gdzie ja do tego znajdę amortyzator na przód w rozsądnej cenie...

Napisano

Zdecydowanie szukaj 29'' przy tym wzroście.

26'' od biedy FR116 Brand New Full Carbon MTB Mountain Bike Frame 21"

Nie wiem tylko czemu ale na eBay nie mogę znaleźć takiej ramy, która by miała mocowanie pod tarczówkę...

Bez mocowania pod tarcze nie znajdziesz ;

$(KGrHqIOKioE31J(1hhOBOE0GqpU6g~~0_12.JPG

21" Frame

71.5° Head Angle

73° Seat Angle

534mm Seat Tube

630mm Top Tube

140mm Head Tube

425mm Chain Stay

Fit Disc brake

31.6mm Seat post size

34.9mm Seat post clamp

135mm R Frame Width

68mm English BB

Band Mount

Integrated 1 1/8" Headset

1250g

Napisano

A tak z innej beczki jeszcze. Możecie napisać jak przedstawia się np pierwsza piątka producentów ram na świecie? którzy są najlepsi? i jak na tym tle wygląda author i kross?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...