Skocz do zawartości

[klocki] Jakie klocki do Hayses stroke ryde?

chrzanu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupilem rower wlasnie z takimi hamulcami. Jak na razie hamulce niezbyt dobrze lapia. Trzeba troszke uzyc sily aby zablokowac kolo. Czy to jest wina klockow czy trzeba je dotrzec? Jakie klocki posiadaja te hamulce w standarcie? Przy hamowaniu slychac jak jak klocki tra o tarcze. Jakie klocki kupic aby ten dzwiek tarcia wyeliminowac?

Napisano

Hamulce muszą się dotrzeć żeby poprawiły swoją siłę działania. Obecnie masz klocki organiczne. Jeśli chcesz mieć większą siłę hamowania i jednoczesnie okładziny starczające na dłuzej kup klocki metaliczne.

Napisano

Hamulce te jak każde wymagają dotarcia, dopiero po tym hamują na 100% swoich możliwości.

Zamiast wymieniać klocki sprawdź może czy zacisk jest odpowiednio ustawiony i czy tarcza jest prosta.

Napisano

Dopiero zrobilem na nich 35 km. Zdziwilem jak napisales, ze organiczne. Myslalem, ze mam metaliczne albo pol metaliczne bo slychac tarcie. Mam nadzieje, ze jak sie dotra to beda pracowaly cicho.

Napisano

Ja mam te same hamulce i po roku czasu nie zauważyłem poprawy w sile hamowania, a co do tarcia klocków o tarcze to musisz dotrzeć klocki. Jak to nie pomoże to masz krzywą tarcze albo źle ustawione szczęki. Zaciski możesz ustawić poprzez poluzowanie śrub które są przykręcone do widelca, następnie naciskasz klamkę i zaciski się ustawiają na tarczy. Przykręcasz, puszczasz klamkę i masz ustawione.

Napisano

Ustawilem tarcze z tylu bo troche obcierala o klocek. Tarcze sa w idealnie proste. Teraz kwestia dotarcia klockow. BonusPL czy tez slyszysz kiedy hamujesz przy duzej predkosci takie jak by pykanie dosyc ciche i nawet przyjemne dla ucha w przednim hamulcu?

Napisano

Schwefel ma racje. 35 km. to stanowczo za mało aby wysuwać jakiekolwiek wnioski, aczkolwiek ja ze swoimi strokerami przejechałem ponad 1700 km - nie jestem zadowolony, słaba modulacja, hałasują, i wogóle. Ale co przyczyn to już inny temat.

Napisano

Aktualnie przejechalem 150 km. Wczoraj pierwszy raz jezdzilem po deszczu i zamoczyly mi sie tarcze i klocki. Podczas hamowania sie zalamalem. Pisk byl tak sily ze nie dalo sie wytrzymac. Nawet jak sa suche to caly czas halasuja i srednio dobrze hamuja. Co mam zrobic aby poprawila sie jakosc hamowania i aby klocki nie halasowaly podczas hamowania? Moze wymienic klocki? Po zakupie roweru z hydraulikami myslalem ze beda dzialac lepiej niz vbrakei, a jak na razie dzialaja gorzej. Vbrakei jak na razie przy moich hydraulikach lepiej hamuja, sa ciche i nie halasuja tak jak sa mokre :confused:

Napisano

Na mokro to prawie każde klocki w prawie każdym hamulcu piszczą :D U mnie w Juicy 5 tak piszczą ze wszyscy się oglądają, ale mnie to nie przeszkadza bo wiem ocb.

Napisano

Co mam zrobic aby poprawila sie jakosc hamowania i aby klocki nie halasowaly podczas hamowania?

Tak się nie da. Klocki organiczne mają tą zaletę, że są ciche ale znów mają mniejszą siłę hamowania i starczają na krócej. Klocki metaliczne są mocne i wytrzymałe ale piszczą na mokrym.

Napisano

Tak się nie da. Klocki organiczne mają tą zaletę, że są ciche ale znów mają mniejszą siłę hamowania i starczają na krócej. Klocki metaliczne są mocne i wytrzymałe ale piszczą na mokrym.

Tylko ze ktos pisal wczesniej ze mam klocki organiczne wiec nie wiem czemu nie sa ciche jak sa suche. W temacie o polecanych klockach przy organicznych urzytkowniczy pisza ze sa ciche itp a moje takie nie sa. Moze zywiczne beda lepsze?

Napisano

BonusPL czy tez slyszysz kiedy hamujesz przy duzej predkosci takie jak by pykanie dosyc ciche i nawet przyjemne dla ucha w przednim hamulcu?

Tak słyszę i wydaje mi się z to kwestia dotarcia klocków.

Napisano

Hamulec nie ma być cichy tylko mocny i ma zapewniać dobrą modulacje. Jeśli tak nie jest to warto zmieniać klocki, na na przykład jakieś metaliczne. Inaczej jest to jak dla mnie dziwne.

Napisano

Masz nowy rower. Popatrz teraz jaką masz grubość okładzin. Poprostu jak okładzina się będzie kończyć to czas na wymianę. Nie możesz dopuścić do ich całkowitego starcia bo metal zacznie ci trzeć o tarczę w wyniku czego ją zniszczysz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...