Skocz do zawartości

[bół] w łokciach

Jachu121

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Od wczoraj jeżdżę na nowym rowerze po naprawdę długiej przerwie. I pojawił się drobny problem z łokciami. Podczas jazdy pojawia się ból, kiedy zdejmuję ręce z kierownicy i zaczynam ruszać stawami. Siedełko mam ustawione parę centymetrów (5-7) niżej niż kierownica (prosta). Rozmiar ramy jest ok. Poza tymi łokciami wszystko jest ok i taka pozycja jak mam jest dla mnie wygodna. Czy to może być kwestia szerokości ramy? Czy raczej ustawienia wysokości jej? Dodam że kiedy już nie jeżdżę to nie odczuwam tego bólu, chociaż nie wykluczam że może się pojawić po jazdach, bo jak już pisałem jeżdżę od wczoraj i na razie mam wyjechane ok. 60km.

Napisano

Zdejmujesz ręce z kierownicy, czyli podczas jazdy puszczasz kierownice i zginasz ręce? Trzymając za chwyt, przedramię i dłoń idą w prostej linii? Siodło nie pochylone nosem do przodu?

Napisano

Znam ten ból. Proponuję co rano rozciągać się dokładnie. Być może jest inna przyczyna, ale rozciąganie nie zaszkodzi, w każdym bądź razie mi pomogło.

Napisano

Podczas jazdy czyli ogólnie kiedy jestem na rowerze. Wiadomo że nie puszczam kierownicy w ruchu. To by mogło się źle skończyć ;) Ramiona z grubsza idą prosto. Możliwe że to syndrom przywyczajenia ciała do nowego. Jak z siodełkiem. A a propos siodełka, to nie jest pochylone. Przesunę je trochę do kierownicy i wybadam czy coś da. W pierwszym poście napisałem że siodełko mam niżej niż kierownica, a miałem na myśli oczywiści wyżej :)

Napisano

Rozgrzewka później roźciąganie, wiem 2% kolarzy amatorów to robi ale nie ma sie czego wstydzić. Ja po około 30 minutach schodzę z roweru i rozciągam mięśnie rozgrzewam kolana w każdym kierunku.

Napisano

Hej,

Nigdy osobiscie nie spotkalam z bolem lokci... Moze je blokujesz (tzn prostujesz) podczas jazdy? Lokcie powinny byc w trakcie jazdy lekko ugiete, w ten sposob ramiona amortyzuja nierownosci...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...