Skocz do zawartości

[korba] i suport do XC

niezniszczalny

Rekomendowane odpowiedzi

ma teraz korbę acera na kwadrat ale jest dla mnie stanowczo za miękka

moją jazdę można zaliczyć między XC a ENDURO

szukam korby i suportu mocnego i sztywnego (nigdy więcej na kwadrat :icon_wink: )

co do korb nie mam doświadczenia dlatego zwracam się do Was o pomoc [jeśli to ważne to mam napęd na 8r]

---czy mogę założyć korbę 48/36/26 ? z korbą i suportem chciałbym zmieścić się w 350- góra 400zł

ps- w wyszukiwarce takie tematy są nieaktualne

Te 100g bez utraty wytrzymałości, to w praktyce właśnie główna różnica między tymi korbami.

W każdym razie, zysk wagowy jest duży, jak za takie pieniądze, a wiadomo, że im lżejszy rower, tym łatwiej go rozpędzić. Jeśli komuś na tym zależy, to kupuje SLX, nie Deore.

kosa23 - powiedziałeś to czego ja nie zdążyłem

dokładnie o to mi chodzi - rower jest stosunkowo nowy ale powoli zaczynam zmieniać części

ta moja korba acera mnie wkurza dlatego postanowiłem szybko się za nią zabrać- zdecydowałem się właśnie na SLXa więc temat można zamknąć

To po co pytasz jak lepiej wiesz?? Oczekiwałeś tylko potwierdzenia co do dokonanego wcześniej wyboru SLX?? Na pewno będziesz jak twierdzi kosa23 szybciej się rozpędzał więc życzę miłego i trwałego użytkowania :icon_mrgreen:

A w temacie narzekania w kierunku mocowania na kwadrat to pasuje takie przysłowie "złej tanecznicy przeszkadza i rąbek u spódnicy" :whistling:

tu 100g tam 50g - dojdziemy do 1kg potem 2kg - owocuje to chyba na plus :icon_question: przecież o to chodzi

- chyba że ja tu czegoś nie rozumiem :confused:

przed napisaniem tematu trochę poszukałem i widziałem tego SLX i DEORE ale temat był po to by ktoś mnie utwierdził w wyborze lub skierował w inną stronę

tu 100g tam 50g - dojdziemy do 1kg potem 2kg - owocuje to chyba na plus :icon_question: przecież o to chodzi

- chyba że ja tu czegoś nie rozumiem :confused:

przed napisaniem tematu trochę poszukałem i widziałem tego SLX i DEORE ale temat był po to by ktoś mnie utwierdził w wyborze lub skierował w inną stronę

da rade usunąć tego posta bo niechcący dodałem drugi raz

SLX jest lepsze od Deore, w końcu to wyższa grupa. Przede wszystkim jest lżejsze.

Można się tylko zastanawiać co jest bardziej opłacalne. Ja zdecydowanie wybrałbym SLX.

Tu trochę taniej SLX 44-32-22 9sp

Powodzenia w życiu z takim myśleniem... pewnie nigdy w życiu nie jeździłeś/dotykałeś tych korb, a wysnuwasz takie opinie. Moim zdaniem na obecną chwilę nie opłaca się dopłacać do SLX dla tych ok. 100g. SLX od Deore nie różni się w praktyce ABSOLUTNIE niczym oprócz wagi/wyglądu(prestiżu) ale te argumenty mnie nie przekonują, na etapie "ulepszania" roweru 160 zł to jest można powiedzieć sporo (np. manetka XT).

Pytanie do autora: Co rozumiesz przez Enduro? Blat 48 i enduro ma taki sens jak zamontowanie siodła na żyrafie i wymienianie żarówek w latarniach.....

Pojawiło się stwierdzenie w tym temacie stwierdzenie że "im lżej tym lepiej". Bez komentarza.

Przeczytałem kilka twoich ostatnich postów i dlatego odpuszczę sobie dyskusję z tobą o tym "co byś mógł lub wolał". Nie wiem jak innych, ale mnie to niekoniecznie obchodzi.

A już żeby było precyzyjnie - SLX i Deore różnią się nie tylko wagą.

SLX:

-Puste ramiona

-Największa koronka aluminiowa

-Średnia koronka stalowo-kompozytowa

-Najmniejsza koronka stalowa

Deore:

-Największa koronka aluminiowa

-Średnia koronka stalowa

-Najmniejsza koronka stalowa

Różnią się oczywiście też wyglądem. Jest jeszcze jakaś różnica o której nie wspomniałem?

Slx to swietna korba i pozatym ma pare roznic miedzy deore... w wrzeczyswistosci widzialem nowa deore i nowa slx i slx do tego wyglada tak ze szczena opada.. ma puste ramiona, kornki lzejsze i jest lzejsze

ale wielkiej rozniby nie ma..tyle ze slx jest ladniejszy ale deore wcale nie brzydka ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...