niezniszczalny Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 ma teraz korbę acera na kwadrat ale jest dla mnie stanowczo za miękka moją jazdę można zaliczyć między XC a ENDURO szukam korby i suportu mocnego i sztywnego (nigdy więcej na kwadrat ) co do korb nie mam doświadczenia dlatego zwracam się do Was o pomoc [jeśli to ważne to mam napęd na 8r] ---czy mogę założyć korbę 48/36/26 ? z korbą i suportem chciałbym zmieścić się w 350- góra 400zł ps- w wyszukiwarce takie tematy są nieaktualne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_mechanizm-korbowy-slx-fc-m660-SHIMANO.html?PT=53162156&PZTA=8&HNT=T&PD=53010529&WSZDZ=T w komplecie z łożyskami. na allegro pewnie trochę tańsze. Są również z 48z ale jakiś sensowny powód dla którego potrzebujesz dużej tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Możesz poszukać jeszcze korby Deore na octalink a jak nie to pozostaje HT 2 DEORE FC-M590. Co do zębatek to lepszym rozwiązaniem jest 44/32/22 ale to moja skromna opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 wybierając większy blat liczyłem na większą prędkość ale jeśli polecacie 44-32-22 to mi też pasuje na tego slx wpadłem i był moim faworytem ale wolałem się zapytać jak komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy to piszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Myślisz, że Deore jest gorsze od SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 SLX jest lepsze od Deore, w końcu to wyższa grupa. Przede wszystkim jest lżejsze. Można się tylko zastanawiać co jest bardziej opłacalne. Ja zdecydowanie wybrałbym SLX. Tu trochę taniej SLX 44-32-22 9sp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Jeżeli byś chciał to mam korbę slx i suport z przebiegiem 1500km do sprzedania, więcej info na pw. Sent from my HTC Magic using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 SLX jest lepsze od Deore, w końcu to wyższa grupa. Przede wszystkim jest lżejsze. Wyższa grupa, rzeczywiście argument nie do obalenia. Zapewne te 100 gram będzie czół czuł za każdym depnięciem na pedały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Czuł nie będzie, ale to będzie bolało jego psychikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Te 100g bez utraty wytrzymałości, to w praktyce właśnie główna różnica między tymi korbami. W każdym razie, zysk wagowy jest duży, jak za takie pieniądze, a wiadomo, że im lżejszy rower, tym łatwiej go rozpędzić. Jeśli komuś na tym zależy, to kupuje SLX, nie Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 kosa23 - powiedziałeś to czego ja nie zdążyłem dokładnie o to mi chodzi - rower jest stosunkowo nowy ale powoli zaczynam zmieniać części ta moja korba acera mnie wkurza dlatego postanowiłem szybko się za nią zabrać- zdecydowałem się właśnie na SLXa więc temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 To po co pytasz jak lepiej wiesz?? Oczekiwałeś tylko potwierdzenia co do dokonanego wcześniej wyboru SLX?? Na pewno będziesz jak twierdzi kosa23 szybciej się rozpędzał więc życzę miłego i trwałego użytkowania A w temacie narzekania w kierunku mocowania na kwadrat to pasuje takie przysłowie "złej tanecznicy przeszkadza i rąbek u spódnicy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 tu 100g tam 50g - dojdziemy do 1kg potem 2kg - owocuje to chyba na plus przecież o to chodzi - chyba że ja tu czegoś nie rozumiem przed napisaniem tematu trochę poszukałem i widziałem tego SLX i DEORE ale temat był po to by ktoś mnie utwierdził w wyborze lub skierował w inną stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jeżeli nie masz oporów przed łożyskami zewnętrznymi (tyle za co i przeciw) to bierz SLX-a. W zasadzie tylko Beskid stanął okoniem więc potwierdziłeś to co chciałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 tu 100g tam 50g - dojdziemy do 1kg potem 2kg - owocuje to chyba na plus przecież o to chodzi - chyba że ja tu czegoś nie rozumiem przed napisaniem tematu trochę poszukałem i widziałem tego SLX i DEORE ale temat był po to by ktoś mnie utwierdził w wyborze lub skierował w inną stronę da rade usunąć tego posta bo niechcący dodałem drugi raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jeżeli nie masz oporów przed łożyskami zewnętrznymi (tyle za co i przeciw) to bierz SLX-a. W zasadzie tylko Beskid stanął okoniem więc potwierdziłeś to co chciałeś. Nigdzie nie napisałem, że SLX to zły wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Ja również, podobnie jak Beskid, nie uważam że _w każdym przypadku_ warto dołożyć te 160zł (jakby nie patrzeć ~75% więcej) to korby slxa. Tutaj aktualny wątek, do poczytania i przemyślenia klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 SLX jest lepsze od Deore, w końcu to wyższa grupa. Przede wszystkim jest lżejsze. Można się tylko zastanawiać co jest bardziej opłacalne. Ja zdecydowanie wybrałbym SLX. Tu trochę taniej SLX 44-32-22 9sp Powodzenia w życiu z takim myśleniem... pewnie nigdy w życiu nie jeździłeś/dotykałeś tych korb, a wysnuwasz takie opinie. Moim zdaniem na obecną chwilę nie opłaca się dopłacać do SLX dla tych ok. 100g. SLX od Deore nie różni się w praktyce ABSOLUTNIE niczym oprócz wagi/wyglądu(prestiżu) ale te argumenty mnie nie przekonują, na etapie "ulepszania" roweru 160 zł to jest można powiedzieć sporo (np. manetka XT). Pytanie do autora: Co rozumiesz przez Enduro? Blat 48 i enduro ma taki sens jak zamontowanie siodła na żyrafie i wymienianie żarówek w latarniach..... Pojawiło się stwierdzenie w tym temacie stwierdzenie że "im lżej tym lepiej". Bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Przeczytałem kilka twoich ostatnich postów i dlatego odpuszczę sobie dyskusję z tobą o tym "co byś mógł lub wolał". Nie wiem jak innych, ale mnie to niekoniecznie obchodzi. A już żeby było precyzyjnie - SLX i Deore różnią się nie tylko wagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 SLX: -Puste ramiona -Największa koronka aluminiowa -Średnia koronka stalowo-kompozytowa -Najmniejsza koronka stalowa Deore: -Największa koronka aluminiowa -Średnia koronka stalowa -Najmniejsza koronka stalowa Różnią się oczywiście też wyglądem. Jest jeszcze jakaś różnica o której nie wspomniałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubercik Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Slx to swietna korba i pozatym ma pare roznic miedzy deore... w wrzeczyswistosci widzialem nowa deore i nowa slx i slx do tego wyglada tak ze szczena opada.. ma puste ramiona, kornki lzejsze i jest lzejsze ale wielkiej rozniby nie ma..tyle ze slx jest ladniejszy ale deore wcale nie brzydka ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radeks23 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 W sumie jak autor tematu nie zamierza dalej uszczuplać roweru, to kupowanie SLX nie ma większego sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Suport SLX jest taki jak w XT, ale praktycznie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubercik Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 jest mala roznica mowie.. aa slx tez da ci do lansu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 W sumie jak autor tematu nie zamierza dalej uszczuplać roweru W sumie, może zamierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.