roge Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 IG 51 to właśnie Alivio. Właśnie męczę zestaw 2xPC48 i 1xIG51 w połączeniu z kasetą Alivio. Łańcuch Shimano jest zdecydowanie bardziej miękki niż SRAM PC48, szybciej się wyciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 No wiec własnie ja mam podobne pytanie co kolega tylko mój problem dotyczy Sram 7.0 czy kupowac Srama czy jednak Shimano (to pytanie padlo pewnie na tym foru kilkanascie tysięty razy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 roge czyli nie brać tego IG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 no to czyli bedzie kaseta Alivio i łańcuch PC-48 albo PC-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja miałem 5.0 i w żadnym razie nie była za miękka .............. nie czytałem całego tematu więc nie wiem kto ją miał taką miekką :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 w kazdym razie na alivio nikt nie narzeka wiec jest pewniejsza :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Łańcuch Shimano jest tańszy. Najpierw jeździłem na nim, później założyłem SRAM'a i już raczej nie kupię nowego IG51. SRAM spisuje się lepiej po przebiegu około 1500 km, kultura pracy jest lepsza, jest wyraźnie mniej zużyty. Natomiast jeśli chcecie dobrą i jeszcze niezbyt drogą ośmiorzędową kasetę to polecam LX za 99zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 a ile bym na takim LX pojezdził z łańcuchem PC-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Przemyślałem sobie całą sprawę i jestem zdania, że najlepszy stosunek cena jakość ma jednak kaseta Alivio. LX jest trwalszy, ale za różnicę w cenie można mieć dodatkowy łańcuch. Na jednym łańcuchu na LX przejedziesz może trochę dłużej niż na Alivio. Powód jest bardzo prosty. Każdy łańcuch po 2-3 tysiącach kilometrów rozciąga się na tyle, że zaczyna niszczyć kasetę. Po dalszych 2-3 tysiącach cały zestaw nadaje się na śmietnik, a łańcuch jest tak rozciągnięty, że zaczyna przeskakiwać przy mocniejszym depnięciu na bardziej zużytych trybach. Ogólnie, żywotność kasety jest większa niż żywotność łańcucha, więc i tak trzeba go zmienić na nowy po paru tysiącach km. Z tego powodu przebieg 10000km na jednym łańcuchu jest nierealny. Trzeba jeździć na minimum dwóch łańcuchach i zmieniać je regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 roge....... to przejedz sobie 3000 i sprobuj dac nowy lancuch...... powodzenia a ciągla zmiana lancuchow jest watpliwa bo nierowno sie zuuzywają az w koncu zaden nie bedzie pasował, przeszedłem juz zabawe z lancuchami i nie mam zamiaru rotowac na nowym napędzie a wiele osob na tym forum przejechalem po 10 000 na jednym napedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Przemyślałem sobie całą sprawę i jestem zdania, że najlepszy stosunek cena jakość ma jednak kaseta Alivio. IMHO nie. Miałem kasetę alivio i imho z całej grupy to jest najgorszy element. Jest miękka i szybko mi ją trafił szlag. Zdecydowanie bardziej polecam kasetę srama 4 niż Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 roge....... to przejedz sobie 3000 i sprobuj dac nowy lancuch...... powodzenia a ciągla zmiana lancuchow jest watpliwa bo nierowno sie zuuzywają az w koncu zaden nie bedzie pasował, przeszedłem juz zabawe z lancuchami i nie mam zamiaru rotowac na nowym napędzie a wiele osob na tym forum przejechalem po 10 000 na jednym napedzie Robiłem tak nie raz i łańcuch wymagał okresu "ułożenia" ale nie trwało to długo. Kasety to siedmiobiegowy STX, widocznie teraz kasety robią z cyny. Na jednym łańcuchu (ig51) udało mi się przejechać jakieś 7000km, ale końcówka to był czysty masochizm - przeskoki. Oczywiście, że łańcuchy nierówno się zużywają, ale łańcuch wyciągnięty 2mm zdecydowanie mniej niszczy kasetę niż wyciągnięty o 6mm. Co do systemu wielu łańcuchów, zestaw wolnobieg no_name i 2*PC48 po +4000km nie wykazuje żadnych niepokojących objawów. Wymiana łańcuchów jest bezproblemowa tzn. wolnobieg przyjmuje je bez żadnego przeskakiwania itp. Z jednym łańcuchem pewnie nadawał by się już do kubła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 srama 4 czy srama 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Wszystko zależy od tego jak kto dba o cały napęd: - Co jaki czas czyści łańcuch - Czy czyści go zawsze po jeździe w błodzie/"wodzie" - Co jaki czas czyści cały napęd Ja mam kasete SRAM 7.0 + PC-970 [1] (przejachane 1021km). Na nowy sezon wymieniam na :arrow: PC-971 [2], trzeci też PC-971 [3]. Mam zamiar na trzech łańcuchach i tej samej kasecie przejechać przynajmmniej 10 000km (i więcej, jak się uda - zmiany co 800-1000km) :arrow: MARIX wymiana łańcuchów (pozytywna), oczywiście wchodzi w grę tylko jeśli używa się tych samych modeli łańcuchów a co do tego którą kasete :question: Czy: - ALIVIO - LX'a (8'ke) - SRAM 5.0 oczywiście, że SRAM'a 5.0 Nie tylko z tego powodu, że sam mam SRAM'a, ale wiem jak ta kaseta (5.0) sprawuje się na roweruch znajomych bikerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 heh to chyba jednak wezme srama 5 ale! ja i tka chce jezdzic na jednym lancuchu, wiec jaki do niej bardzo dobry łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Ja koledze do kasety 5.0 biorę PC-58 Polecać nie mogę dokładnych modeli, bo nie jeździłem, nie sprawdzałem. Myślę, że PC-58 nie będzie najlepszy, ale nie będzie najgorszy :arrow: taki pośredni, a i z ceną nawet, nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 każdy ma inne zdanie, no to chyba kupie SRAM 5.0 i np. dwa PC-48 i to jest moje ostatnie słowo, bo PC-58 jest dużo droższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Ralf, ale nie trzeba odrazu dwóch łańcuchów kupować, a do PC-58 podobno warto dopłacić Dobra decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Ralf, ale nie trzeba odrazu dwóch łańcuchów kupować, a do PC-58 podobno warto dopłacić A czemu warto dopłacić. Przecież PC-58 różnie się od PC-48 tylko tym że pokryty jest warstwą niklu która podobno dosyć szybko się ściera. A co do kaset SRAMa to może i są lekkie i tanie ale spotyka się dosyć dużą ilość opinii o pękających zębatkach (dużo recenzji jest tutaj http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=319 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Jesli chodzi o kasety to ja mam już drugą sztuke srama5.0 i nie mam problemow ze cos sie z nią dzieje a korzystam obecnie z jednego lancucha pc-58 z pierwszą kasetą 5.0 używalem lancucha pc-48 i ten niestety po 4tys km skonczyl zywot..... Ja wiem jedno na pewno nie kupie kasety deore alivio ew. Deore XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 jednego pc58 uzywasz? i ile na nim przejechales? nie zamierzasz w ogole zmieniac lancuchow? co sie z avatarami spieprrzyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 A co do kaset SRAMa to może i są lekkie i tanie ale spotyka się dosyć dużą ilość opinii o pękających zębatkach Dosyć dużą? Słyszałem zaledwie o kilku przypadkach... czyli mniej więcej jak u shimano (np o pękniętych ząbkach w XT czytałem dziś na light-bike). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 jednego pc58 uzywasz? i ile na nim przejechales? nie zamierzasz w ogole zmieniac lancuchow? Na pierwszej przejechalem 4tys bo nowy lancuch troche przeskakiwal i nie chcialo mi sie bawic... Na drugiej kasecie przejechalem na razie jakies 4tys km... wtym sporo katowania i jazdy w blocie itd.. I na razie jest ok.. nigdy nie jezdzilem na kilku lancuchach myslalem nad tym ale nie oplaca się ten sposob przynajmniej jak dla mnie przy takim ,,tanim'' sprzecie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 ja mam aktualnie juz ktorys komplet napedu srama:zajezdzilem/zajezdzam kasety 5.0 8b 11-32 raz bylo na jednym PC48 raz na jednym PC58 teraz na 3 PC48 a nastepnym razem kupie chyba PC68 i zobaczymy.... aktualny zestaw ma jakies 4500km a mysle ze drugie tyle pojdzie bo zmieniaja sie biegi ekstra,bez zadnego podciagania manetki itp ma ciezka noge(sporo waze) bo jezdze na niskiej kadencji krzyzuje tez czasem nieprzyzwoicie lancuch i jak na razie zadna kaseta mi nie pekla a nawet nie zerwalem lancucha do tej pory.nastepna kasete to tez 5.0 bedzie choc moze 11-30... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 i na podstawie swoich doświadczen stwierdzisz ze lepiej jeździć na 1 czy 3 lancchach? jak sie jezdzilo na jednym pc 58? lepiej niz na 3 pc 48? p.s wiecie że jest 5.0 do wyboru: 11-28z, 11-30z, 11-32z ?? ja w takim razie wezme 32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.